banner marshal garden
Ea și El Legea e de partea ta

Bunuri și împărțirea lor în concubinaj

​În articolul anterior v-am descris situația legală a concubinilor în România, făcând câteva paralele cu legislația altor state.
​Astăzi vom discuta puțin despre bunurile cumpărate în timpul relațiilor de concubinaj și dacă se pot împărți în caz de despărțire a celor doi.
​Pentru a discuta despre aceste aspecte, vom compara această situație cu cea a soților. În timpul căsătoriei funcționează în general regimul comunității de bunuri, însă există și posibilitatea alegerii unor alte regimuri matrimoniale și anume separația de bunuri, precum și comunitatea convențională, dar numai în cazul în care cei doi parteneri sunt căsătoriți.
​În cazul concubinilor, în principiu, ceea ce dobândește fiecare este considerat a fi exclusiv proprietatea acestuia. Ca să demonstrezi că anumite bunuri ale partenerului tău de concubinaj ar fi comune, ar trebui să ai dovezi și aici intervine lipsa acestora. Pentru că fiecare își cumpără bunurile pe numele său, astfel că, neexistând căsătoria în care ai un regim matrimonial ales ori la încheierea acesteia, ori după, în timpul căsătoriei și în care știi că bunurile sunt în comun achiziționate sau separat, în funcție de regimul matrimonial ales, în acest caz, mai ales în cazul bunurilor mobile (de ex: o mașină, un aragaz, o mașină de spălat, o bicicletă etc) acestea se achiziționează pe numele persoanei respective, astfel că aceasta este considerată a fi proprietara până la proba contrarie.
​Spunem în principiu, întrucât există și o excepție, și anume să menționăm situația ipotetică în care cei doi concubini își cumpără un bun imobil, o casă, de exemplu, cu un credit ipotecar. Aici, de regulă, banca are un contract foarte bine încheiat întrucât își apără propriile interese și ia în calcul și situația în care aceștia s-ar putea despărți, iar banca nu poate să rămână cu datoria neachitată. Vorbesc de oamenii normali, nu cei care pot să achiziționeze câte credite vor că nu plătesc nimic, știm noi care!!!
​Dacă cei doi concubini achiziționează un bun imobil, o casă, un teren de exemplu, fără credit ipotecar, notarul le va trece automat partea cu care a contribuit fiecare, cu suma pe fiecare a adus-o ca și contribuție la achiziționarea imobilului, astfel că aici nu vor exista probleme la o eventuală împărțire între cei doi.
​Mai poate exista situația în care, locuind practic împreună, iar imobilul este achiziționat de către unul dintre concubini, celălalt să participe la plata ratelor casei sau terenului o perioadă de timp sau ocazional, sau să efectueze îmbunătățiri bunurilor celuilalt. Aceste participări ale concubinului neproprietar nu îi dau dreptul la a deveni proprietar, nici măcar pentru o mică parte, ci ar avea un drept de creanță, adică o datorie pe care celălalt o are față de cel care a efectuat îmbunătățirile. Problema este că această creanță se poate solicita în termen de 3 ani de la momentul efectuării ei, momentul la care s-ar naște dreptul de a recupera această ”datorie”! După 3 ani de zile de la efectuarea fiecărei cheltuieli intervine prescripția, astfel că nu mai poate solicita aceste datorii în instanță, rămânând la buna învoială cu cel care a profitat, să recunoască și să îl despăgubească pe cel care a efectuat aceste cheltuieli la bunurile sale.
​Există și posibilitatea ca aceste plăți, cheltuieli, îmbunătățiri pe care un concubin le face bunurilor proprietatea celuilalt să fie făcute cu titlu de donație, astfel că în acest caz aceste cheltuieli pot fi recuperate, dar numai dacă este îndeplinită această condiție.
​În rest, pentru celelalte cheltuieli, dacă aveți în vizor o eventuală despărțire și o solicitare de înapoiere a cheltuielilor făcute de dvs pentru bunurile proprietatea celuilalt, ați face bine să vă păstrați toate bonurile, facturile, chitanțele, etc cu care să puteți demonstra în instanță că ați făcut acele cheltuieli, dar acest lucru se întâmplă rar și în lipsa acestor dovezi, este aproape imposibil să demonstrați că le-ați făcut.
​Astfel că, în cazul în care i-ați făcut cadou concubinei/concubinului un bun mobil: mașină, ceasuri, bijuterii, etc acestea îi aparțin, dacă nu cumva v-ați păstrat bonurile și ați mai avea o șansă să le recuperați, dacă nu, ați făcut o faptă bună. La fel și în situația în care i-ați achiziționat un bun imobil concubinului/concubinei și în contractul de vânzare-cumpărare este trecut acesta, iar dvs nu sunteți trecut nici măcar ca un donator de fonduri (atenție la această posibilitate legală), vă luați adio de la banii dvs și rămâne să găsiți ”puțintică” înțelegere din parte fostului/fostei să recunoască gestul făcut și eventual să vă înapoieze banii dați.
​Data viitoare vom discuta despre copiii rezultați în timpul concubinajului.
​Până data viitoare, gândiţi profund înainte să acţionaţi!

2 comentarii

Click aici pentru a spune ceva frumos

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • Buna ziua!
    Referitor la partajul dupa o relatie in concubinaj. In decursul a 5 ani de relatie, am avut un cont comun ( el titular, eu imputernicita) in care am depus bani ambii parteneri. ( la fiecare tranzactie la detalii de plata eu am pus: “gift”). Mai pot sa ii recuperez in instanta?

    • Scuze. Acum am vazut comentariul dvs. Sunt mai multe chestiuni de discutat. Trebuie sa vad actele si sa discutam cateva amanunte. Cred ca ati avea sanse. Puteti sa ma contactati in privat

Femei de 10 pe Facebook