Modă

Au și rochiile CV-ul lor! 

    

Deși mă simt al naibii de bine în pantaloni, sunt o mare iubitoare a rochiei. Până la urmă ea, rochia , este semnul nostru distinctiv, ceea ce ne deosebește clar și categoric, cel puțin din punct de vedere vestimentar, de “sexul tare”. Simbol al feminității, așadar, rochia are și o spectaculoasă istorie personală.  In Egiptul antic, bunăoară, acest articol de vestimentatie s-a dezvoltat ca o modalitate de a promova dezgolirea trupului. Cel dintai model aparut aici avea lungimea pana la nivelul gleznelor, iar materialul utilizat in confectionarea lui era inul. Se avea in vedere innodarea materialului sub zona bustului pentru a oferi purtatoarei un plus de sustinere. In ceea ce priveste manecile, acestea se lungeau pana la incheietura mainii.

Ulterior, a aparut un model ce se prindea in zona umerilor si este foarte asemanator cu furoul purtat in prezent. Era perioada in care se promova goliciunea corpului, insa nu era deloc vazuta ca un act de indecenta. Desigur, situatia nu era aceeasi peste tot. Spre exemplu, in India exista sari-ul specific, ce se infasura in jurul corpului in diverse moduri. In China insa nu era permis ca rochiile sa incurajeze in vreun fel imaginatia. In fapt, femeile care locuiau in zone rurale,  purtau pantaloni.

De asemenea, in Japonia lucrurile stateau diferit in privinta rochiilor, dupa statutul ocupat de femei in societate. Daca cele de la tara lucrau pamantul la bustul gol, cele din inalta societate purtau binecunoscutul kimono din matase. 

In Grecia antica rochia pe care o purtau femeile era reprezentata de o tunica – veșmânt mai simplu sau mai complex, în funcție de statutul social. In Evul Mediu deja vestimentatia femeilor trecea printr-un proces complex de emancipare laica. Rochiile erau dotate cu trene si permiteau intrezarirea gleznei. Se purta decolteul de tip V, fiind incurajata prinderea materialului exact sub bust. In perioada Renasterii insa s-au produs cele mai remarcabile schimbari, cand s-a impus in designul vestimentar corsajul si crinolina. Au aparut mai apoi mantiile, in combinatie cu diverse ornamente si accesorii ce erau specifice fiecarei zone sau statut social. 

Ulterior a devenit o moda nelipsita binecunoscutul corset. Purtarea lor a fost cea mai apreciata in Italia, de unde a si plecat trendul in jurul secolului al XVI-lea. 

Incepand din secolul al XVI-lea a fost readus fastul tinutelor ce nu puneau accent pe lungime, ci pe aspectul atragator al siluetei feminine.

La rochiile zilelor noastre s-a ajuns, așadar, după secole de evoluție, varietatea modelelor de astăzi fiind uluitoare. În acest episod, bunăoară, vă voi vorbi despre ultima mea achiziție online, făcută pe site-ul meu preferat : https://www.ienationala.ro/ro/ 

Rochița mea de azi este, ca de obicei, inspirată din ținutele tradiționale. Este confecționată din pânză topită neagră, cu broderie computerizată albă. Broderia florală și liniile drepte și-au dat aici întâlnire, rezultând această ținută excelentă de purtat inclusiv la evenimentele cu ștaif. Să vorbim , ca de obicei, despre semnificațiile simbolurilor. Motivele florale simbolizează vitalitatea, iar liniile drepte – calea dreaptă în viață și ascensiunea socială. Cromatica ascunde și ea semnificațiile sale : negrul reprezintă sobrietatea, întelepciunea și decența, iar broderia albă reprezintă un simbol al purității și inocenței. 

Una peste alta, rochia pe care v-o recomand cu căldură nu este numai încărcată de simboluri arât de frumoase, ci este frumoasă ea însăși și abia aștept să mi se ivească ocazia perfectă pentru a o îmbrăca și a-i da gata pe toți cei din jur! 😁

Campanie inițiată de IE NAȚIONALĂ : Magazin online de ținute traditionale

Etichete