Amintiri din valiza LAMONZA

Amintiri din valiza LAMONZA. Episodul 194. Când privești printre picioare și vezi….zgârie-nori!

Pe fundul valizei mele cu amintiri zace un exemplar din cartea mea “Cu ricșa, prin Orașul  Viitorului”. O iau și desprind pentru voi, dragii mei amatori de călătorii, câteva pagini despre unul din locurile de vis din Seoul.
citesc și oftează nostalgica din mine.,l.

“ Incepe, iată, o săptămână prognozată de meteorologii coreeni ca fiind cea mai ploioasă din an. Clima musonică își cam face de cap cu noi, condamnându-ne la veșnica și nesuferita umbrelă și la “recondiționarea” programului inițial, în funcție de… intensitatea averselor!
M-am trezit dimineața cu ochii pe cer : în Hotelul Plaza ( în care cred că încape toată populația sectorului 1 al Bucureștiului!) toate paturile sunt poziționate cu fața către ferestre, astfel încât prima imagine a zilei să fie cea a zgârie-norilor din Seoul. Dar , să revenim : am deschis ochii direct pe un cer plumburiu, în care păreau să se fi îngrămădit toate ploile lumii! Primul gest – am scos din rucsac ochelarii de soare. “ -Încă un bagaj inutil”- mi-am spus, după care am continuat cu cele ale zilei : trezitul băieților ( Doamne, cât cred să mă urască!) , spălat, colorat (!) , îmbrăcat, un mic dejun copios și…la drum! În holul hotelului, fetele ( Alice și Yoo Jin) sunt vesele încărcate de energie și… umbrele! De ce vesele? Pentru că afară nu mai plouă! “E o întâmplare”- îmi zic, fără să-mi imaginez nicio clipă că, până seara cel puțin, din văzduh nu va cădea niciun strop de apă.
Urcăm în limuzină și ajungem destul de repede la primul obiectiv : LOTTE WORLD TOWER.
E foarte adevărat că, în pofida celor 555 de metri ai săi, turnul din fața noastră, înfipt bine în norii de pe cer, nu este chiar cea mai înaltă construcție din lume ( face parte însă din Top 5!) însă și așa, poartă destule recorduri “in spate”. Odată, dispune de cea mai înaltă platformă transparentă de observație din lume ( situată la aproape 500 m altitudine), apoi adăpostește cel mai înalt bazin de înot din lume ( la etajul 85!) și , în fine, este deservită de cel mai rapid lift din lume, care, într-un singur minut, parcurge jumătatea de kilometru înălțime, până la platforma de observație de care vă vorbeam.
…O parcurgem și noi, zburând cu viteza gândului și cu urechile jucându-se de-a “ uite dopul, nu e dopul!” , iar sus dăm de o mare de oameni, bucurându-se de priveliștea din jur. Nu știm cine exact, Dumnezeul nostru sau al lor, a făcut în așa fel, încât norii s-au răzbunat ca prin minune, dăruindu-ne o vizibilitate perfectă : Seoul-ul se oferă generos privirilor noastre, tolănit la baza turnului, cu casele mici-mici ca niște construcții din Lego, cu munții precum niște biete movile de pământ, cu râul Han – un pârâiaș nevinovat, spintecând orașul pe sub cele 18 poduri-liliputane ale sale.
Proiectarea și lucrările pregătitoare ale construcției Turnului Lotte au durat 12 ani. Lor li se adaugă cei 6 ani de construcții, iar certificatul său de naștere a fost eliberat anul acesta, în aprilie. Americanii de la Otis și-au pus semnătura pe vestitele lifturi “Shuttle Sky”, unul din punctele de atracție ale obiectivului.
Dar nu peisajele desfășurate îndărătul geamurilor uriașe din sticlă constituie
principalul magnet pentru turiști, ci iată, această platformă din sticlă,aflată , cum spuneam, la aproape 500 de metei înălțime și pe care se înghesuie toți cei ajunși aici, cu mic, cu mare și cu… aparatele de fotografiat!
Din depărtare nu-ți dai seama care este sorgintea acestei îmbulzeli. Pe măsură ce te apropii însă, dacă-ți păstrezi privirea în pământ vezi cum, la un moment dat, mocheta se sfârșește, tălpile tale continuând să pășească pe un …geam de sticlă! Dedesubtul tău vezi cum freamătă orașul, devenit brusc o Țară a Piticilor, iar tu – un veritabil Gulliver, cu gura căscată, căruia nu-i vine să creadă că peisajul de sub sine e real! Platforma e plină ochi cu astfel de Gulliveri, care experimentează toate pozițiile cu putință pentru a descoperi unghiuri cât mai spectaculoase de a se fotografia : fie ținând aparatul deasupra capului, cu obiectivul perpendicular pe podea, fie fotografiindu-și varful pantofilor profilat pe peisajul de dedesubt, fie chiar tolănindu-se pe întinderea de sticlă și rugând pe cineva să-i imortalizeze, de sus în jos.
“Oh!”și “Ah!” se aud în toate limbile pământului, pecetluind sonor uluirea ce prinde viață în fiecare. Cei mai slabi de înger, pe care privitul în jos îi potcovește cu amețeli și rău de înălțime, se mulțumesc să privească în zare zgârie norii din Seoul, deveniți și ei niște căsuțe cuminți, populate de furnici.
O clipă mă străfulgeră obsesia mea de acasă : “ Dar dacă vine un cutremur?..”. Anticipându-mi întrebarea, ghida mă informează că turnul este prevăzut pentru a rezista la cutremure de până la 9 grade pe scara Richter. “ – Și peste?..” insist eu. Mă privește lung, neștiind dacă glumesc.. Pentru a o convinge că știu să pun și întrebări serioase, mă interesez de “componența” turnului. Ea sună cam așa: etajele 1-12 conțin magazine de tip outlet, între etajele 14 și 38 sunt amplasate birourile unor companii, zona etajelor 42-71 este rezidențială ( Doamne ferește să se strice liftul – vorbește experiența mioritică din mine! ) , între 105-114 spațiile sunt ocupate de birouri private, iar de la etajul 117, până la 123 sunt etaje dedicate publicului vizitator.
Deși le vedem pe însoțitoarele noastre privindu-și nerăbdătoare ceasurile, tragem de timp : Marian mai are de filmat un cadru, Victor încă nu a fotografiat zona de răsărit a orașului, iar eu…eu mai am încă o mulțime de întrebări de pus, candidând astfel la un loc în Guinness Book of World Records, alături de Lotte World Tower, însă eu la secțiunea : Cele mai multe întrebări pe unitatea de timp! 😊

P.S. O torențială năpraznică s-a declanșat fix seara, când am intrat pe poarta hotelului! Este prima ploaie pe ziua de azi, ceea ce mă face să mă întreb dacă nu cumva faptul că mi-am lăsat acasă ochelarii de soare ne-a ajutat să avem astăzi vremea pe care ne-o doream din toata inima!

 

foto: Victor Socaciu

Rubrică oferită de LAMONZA : https://www.lamonza.ro/