Diverse

9 sfaturi pentru cei care vor să înceteze să se mai teamă și vor să înceapă să acționeze

Ce-ar fi fost dacă – în ceea ce privește viața personală sau serviciul – nu v-ați fi temut niciodată de nimic? O astfel de întrebare ne stimulează, fără îndoială,  imaginația, generând fabulații, dorinți și regrete.  

Dacă teama de a nu avea un eșec sau de a nu părea prost în ochii celor din jur , v-a ținut, nu odată, departe de dorințele voastre cele mai puternice, atunci vă vor prinde foarte bine sfaturile consultantului în materie de business, Sandy Brugman. “ Nu trebuie să te iei la trântă cu frica. Trebuie doar s-o accepți și să nu lași frământarile să frâneze drumul către țelul tău.  

De regulă, privim frica , ca pe o emoție negativă, de care ne ferim precum dracul de tămâie. Frica ne paralizează, de aceea , vrând-nevrând,  instinctele noastre trec pe modul “supravietuire”. Dar, din păcate, o astfel de atitudine poate genera fapte care nu au nimic în comun cu țelurile noastre. 

 

Cu alte cuvinte, dacă lăsăm frica să ne guverneze, putem pune cruce succesului nostru. Pe de altă parte, frica reprezintă o emoție naturală a omului. Nu vei reuși să scapi de ea, definitiv, oricât de mult te-ai strădui. 

Ideea este să ne cunoaștem frica si să fim mai presus de ea. Să înțelegem mecanismul ei și să invățăm să acționăm, cu voință și fără să băgăm capul în nisip. 

 Omul de afaceri Richard Branson, fondatorul Companiei Virgin Group, a formulat următoarea idee : “Frica te aduce în situația de a face pe tine, dar curajul te împinge să acționezi chiar și având pantalonii uzi”.  

Metafora nu este dintre cele mai fericite, dar exprimă esența problemei : nu trebuie să renunțăm la țelurile noastre pe motiv că ne e teamă. Frica trebuie considerată ca făcând pur și simplu parte din viața noastră. Iată câteva sfaturi care va vor ajuta să nu vă mai temeți și să începeți să acționați : 

1. Acceptă-ți frica

«Ce-ai zice, dacă ți-aș spune că frica ta este, de fapt, un dar?” – întreabă Brugman. Durerea și tensiunea ne umplu viața, care altfel ar fi fost pustie. Frica ne învață să conștientizăm cine suntem cu adevărat. 

2. Controlează-ti instinctele

Ciocnindu-se de lucruri care îi sperie, oamenii reacționează, de regulă , astfel : încearcă să lupte, fug mâncând pământul sau rămân blocați. Dacă vă încadrați în aceste categorii, înseamnă că sunteți guvernați de instincte. Iar teama vă guvernează. Ceea ce nu e bine. 

3. Tratează fiecare situație ca fiind propria alegere

Cei ce lucrează în afaceri, știu bine : uneori lucrurile o iau în direcția pe care nici macar n-ai bănuit-o. Acceptați ceea ce vi se întâmplă, ca și cum așa trebuie și așa era planificat și așa veți scăpa de frânele emoționale, inclusiv de frică. 

4. Investește în munca ta toate resursele tale

Nu ne referim la banii de sub saltea, ci la capacitatea de a vă dedica 100% profesiei voastre. De a găsi mereu cele mai neașteptate modalități de a rezolva problemele. 

5. Reacționați constructiv la orice critică și orice părere contradictorie

«Dacă faceți un lucru nou, pregătiți-vă ca adepții tradiționalismului să vocifereze și să vă critice”. – spune Brugman. Pe unii Noul îi sperie, pe alții îi face să le fie ciudă că nu au fost ei cei cărora le-a venit ideea. 

Succesul vostru îl puteți măsura și prin cantitatea de critici primite. 

6. Obligă frica și eșecurile să lucreze în slujba ta

Faceți-vă din frică un aliat. Brugman ne sfătuiește să ne evaluăm exact eșecul. “Eșecul este ceea ce ni se întâmplă, atunci când refuzăm să ieșim din zona noastră de confort”. Privite lucrurile din această perspectivă, frica vă va determina să acționați. 

7. Nu lăsați gândurile aiurea să vă domine

Nu veți putea niciodată controla tot cee ce se întâmplă, dar puteți alege felul în care reacționați la asta. Când se întâmplă ceva rău, suntem tentați să ne considerăm noi cauza. În loc să vă autocriticați, mai bine gândiți pasul 2: cum să ieșiți din situația dată.  

8. Învățați să vă “ascultați” frica

Încercați să depistați cât mai din timp semnele fricii si felul în care ea acționează asupra voastra. Nu-i ușor. Brugman consideră că a afla cine suntem noi de fapt, este cel mai dificil lucru. Cea mai mare greșeală pe care o facem, este aceea de a considera că nu ne mai putem schimba. In fapt, noi suntem formați dintr-o mulțime de personlități, iar sarcina noastră este de a le studia pe fiecare, depistând trasăturile pozitive, precum și pe cele corectabile. Nu trebuie să ne judecăm. 

9. Încercați să găsiți liniștea în mijlocul furtunii

«Găsiți în interiorul vostru starea de echilibru și rămâneți în ea cat mai mult cu putință”- sfătuiește Brugman. Este punctul de sprijin al încrederii voastre în sine, de aici vă găsiți forța de a merge mai departe, în momente de de avant și de prabușire, atât în viața profesională , cât și în cea personală. 

Dacă bunăstarea voastră, liniștea și fericirea depind exclusiv de factori externi, nivelul stresului va fi mult prea ridicat și, într-un final, va deveni o piedică în drumul spre succes.

Sursa : lifehacker.ru 

Sursa foto : lifestyler.in.ua 

Uscatoare rufe