Diverse

Vrei să obții succesul? Iată câteva reguli simple! 

 

Cu toții ne dorim oameni de succes. Și ne întrebăm : există oare o rețetă de urmat? Îi privim cu jind pe cei strălucitori, care , fiecare în domeniul său, au atins succesul. Cum au reușit? Poveștile lor sunt motivaționale, dar oare există vreo regula generală?  

Se spune că 95% din ceea ce realizăm e determinat de obiceiurile noastre, începând chiar cu  ora la care ne trezim  dimineaţa. Vin apoi modul în care ne  organizăm pe parcursul zilei și…tot așa,  până când ne punem capul pe pernă, la culcare. Și asta n-o spunem noi, ci specialiștii.  la când te aşezi în pat, spun studiile făcute de specialişti.  Lorand Soares Szasz şi Brian Tracy, speakeri motovațiinali, și-au adunat experiența pe această temă, într-o carte :  „Drumul tău către succes“.

În opinia lui Brian Tracy, succesul are un preţ care se plăteşte înainte, şi integral, însă unul dintre cele mai importante principii ale succesului este că acela că totul contează. Iar stabilirea ţelurilor sau obiectivelor e crucială. Speakerul faimos recomandă ca acestea să fie scrise pe o hârtie, planificate în detaliu şi transformate într-un plan cu termene limită precise.

„Capacitatea de a stabili obiective şi a-ţi planifica în detaliu ce vrei să faci e o abilitate esenţială ca să ai succesului“, consideră colegul său,  Lorand Soares Szasz.

Studiile pe tema stabilirii obiectivelor pentru atingerea succesului arată că 3-4% dintre adulţi au obiective clare, notate pe hârtie, însoţite de planuri la care lucrează zilnic. O concluzie a unui studiu făcut mai demult, pe parcursul mai multor ani, de Karen Horney în New York, a fost că 95% dintre participanţii care şi-au stabilit obiective şi le-au atins cu succes. Așadar, putem concluziona:  toate acţiunile pot fi atinse cu succes atâta timp cât obiectivele sunt clar stabilite.

Dar stabilirea obiectivelor nu ajunge. E nevoie şi de o atitudine optimistă în faţa problemelor, de stăpânirea propriilor deprinderi ca să obţii ce doreşti. Asta se numește AUTODISCIPLINA.

Iată și principiile-cheie de stabilire a obiectivelor,  oferite de către cei doi experți. 

  • Să ai grijă ca obiectivul vostru să fie clar, detaliat, specific, scris
  • Să fie măsurabil în timp
  • Să-ţi stabileşti un termen limită
  • Să fie provocatoare şi să te facă să ieşi din zona de confort
  • Să fie în concordanţă cu valorile tale
  • Să fie în echilibru cu cariera ta, cu familia ta, cu situaţia financiară
  • Să ai un obiectiv major – o motivaţie, de genul pentru ce vă ridicaţi dimineaţa din pat

Și mai e ceva :  ca să puneţi obiectivele în practică, e nevoie să vi le doriţi, să credeţi în ele şi în forta voastră că le veţi duce la bun final. „Motivele sunt combustibilul din motorul realizării“, concluzionează Lorand Soares Szasz.

Sursa foto : pexels.com 

Publicitate