Ea și El La psiholog

Tu ce minciuni îți spui singură?

Noi, oamenii, suntem înclinați să ne mințim singuri. Fiecare dintre noi la un moment dat a fost într-o negare asupra unui aspect al realității. Aceasta este o convingere falsă menită să ne protejeze de niște aspecte din viață care sunt prea dureroase ca să le putem accepta.

Adevărul despre minciuni

Negarea este un mecanism de apărare pe care toți o folosim împotriva realităților exterioare care ne provoacă suferință sau ne pun în ipostaze dificile, pentru a crea un fals sentiment de siguranță. Ea apare ca o protecție atunci când realitatea este greu de suportat, de exemplu un diagnostic de cancer  sau cazul persoanelor dependente care refuză să recunoască că au acea dependență.

Supraestimarea forțelor proprii este o auto minciună. Indivizii care se supraestimează  se cred binecuvântați, cred că toată lumea îi place și că vor ajunge în vârful ierarhiei. De exemplu, conform unor statistici, 90% dintre șoferi cred că sunt mai buni decât ceilalți. Chiar dacă încrederea în sine este benefică într-un sens, că te susține să tinzi către performanțe mai bune, totuși dacă aceasta nu este susținută de niște abilități reale și de acțiune este posibil să nu se ajungă la succesul scontat.

Și în cazul celor care se subapreciază este vorba tot despre o formă de auto minciună.

Ne mințim și pentru că vrem să fim percepuți favorabil de către ceilalți și chiar de către noi înșine. Avem nevoie de validare și de atenție din partea celorlalți.

Ca să facem față realităților negative, ignoranța strategică poate ajuta, evitând sursele de informații care ne-ar putea demotiva. De exemplu, prin afirmația “până când moartea ne va despărți” ne prefacem că nu știm că există și divorț.

Alteori, când ne dorim ceva și nu reușim să obținem, apelăm la strategia vulpii din fabulă care, pentru că nu ajunge la struguri, își spune că de fapt sunt acri și nici nu și-i dorea.

Negarea poate avea consecințe devastatoare în domeniile financiar, profesional dar și în relații. Atunci când sunt în relații toxice oamenii se mint pentru că, pe lângă frici cum ar fi frica de abandon, de respingere, de singurătate, de schimbare există și codependența, care face ca ieșirea din relație și ruperea lanțului de auto minciuni să fie și mai dificile.

Cum îmi dau seama că mă mint?

Este greu să realizezi că te minți, pentru că aceasta se petrece la nivel subconștient. Dar dacă ești atentă la emoțiile, gândurile și comportamentele tale fără să te judeci sau să te etichetezi, vei simți că ceva nu este în regulă.

De câte ori ți-ai spus, în ciuda evidențelor: sunt numai bârfe, el de fapt nu este așa, este doar vina mea, m-a lovit pentru că l-am enervat, măcar mă iubește, nu m-ar înșela niciodată și alte asemenea afirmații în care credeai numai tu? Dacă reușești să te accepți așa cum ești, cu bune și cu rele, să ai față de tine însăți compasiune, iubire și autocontrol poți să lucrezi cu tine și să elimini, pas cu pas, minciunile din viața ta. Nu este o soluție să ne băgăm capul în nisip ca struțul pentru a nu mai vedea realitatea, asta nu rezolvă problemele, ba chiar acestea se pot croniciza. Atunci când nu poți fi onestă cu tine însăți, este greu să fii cu ceilalți.

Dacă simți că-ți este greu să rezolvi singură problema, e bine să apelezi la un specialist. Clinica de psihologie Renia are psihologi și psihoterapeuți care te pot ajuta.

 

 

 

1 comentariu

Click aici pentru a spune ceva frumos

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.