Modă

Marile celebrități ale luxului francez au fost la început ca fiind niște … coate goale

Era fiu de tâmplar și s-a născut într-un sat de 150 de locuitori în estul Franței. La 16 ani s-a hotărât să-și încerce norocul la Paris și a străbătut pe jos cei 400 de km până-n capitală. Aici intră ca ucenic la un meșteșugar care fabrica cufere. Învață meseria și-și deschide propriul atelier, unde creează noi modele de valize și lansează o linie de marochinărie. Calitatea produselor devine celebră și cererea crește. În același timp, imitațiile apar, ceea ce-i dă idea de a-și proteja modelele și a depune așa zisa monogramă LV, cunoscută în toată lumea. Ați ghicit, numele lui era Louis Vuitton. Astăzi, Louis Vuitton este prima marcă de lux din lume, valorizată în bursă la 25 de miliarde de dolari.
Thierry are 15 ani când părinții lui și cei 5 frați și surori mor, răpuși de boală. Rămas singur pe lume se stabilește în Normandia și întră ca ucenic la un fabricant de șei. Întreprinzător, se mută la Paris unde deschide un magazin de șei și hamuri. Urmașii lui au preluat activitatea și au diversificat-o spre marochinărie și diverse accesorii : mănuși, curele, etc. Mulți cred că firma, devenită azi celebră, e o marcă ce poartă numele unei divinități din antichitatea greacă, mesager ai zeilor. Nu, pe Thierry îl chema într-adevăr Hermes, și firma îi poartă numele. Liliane Bettencourt era inseparabilă de fularele Hermes, iar o poșetă din crocodil din linia Birkin sau Kelly costă între 20 000 și 200 000 euros, termenul de livrare depășind 2 ani.

Rămâne orfană la 12 ani și intră într-o mânăstire, unde se calugărește. Rezistă aici până la 20 de ani, când e atrasă de luminile rampei. Abandonează uniforma de calugăriță și devine cântăreață de cabaret, dar nu atinge succesul. Ajunsă la Paris se orientează spre modă. Un prieten îi împrumută banii necesari ca să-și deschidă un magazin de pălării. Urmează rochii, pantaloni, accesorii și…parfumuri. În scurta sa carieră de cântăreață era poreclită Coco. Adevăratul ei nume era Gabrielle Chanel, și deși cel mai celebru parfum al său e N°5, în clasamentul mondial al parfumurilor el este pe primul loc.

 

Micul Pietro se naște la Sant’Andrea di Barbarana, în Italia. Era fiu de agricultori ruinați, ce emigrează în Franța. La 14 ani intră ca ucenic croitor. Se angajează apoi la diferiți creatori de modă, printre care Christian Dior, înainte de a se lansa pe cont propriu și a deveni bogat și celebru. Azi, Pierre Cardin are 95 de ani.
Deci, dacă sunteți săraci dar ambițioși, nu vă lăsați ! Puteți ajunge departe !

 

 

 

 

Din Franța, Radu Dem

Credit foto :
Louis Vuitton – www.vernissages.org
Monogramme – www.nipponconnection.com
Birkin – www.1stdibs.com
Foulard – www.journalduluxe.fr
N°5 – www.inside.chanel.com
Sac – www.gael.be
Pierre Cardin logo – www.gentside.com
Pierre Cardin – www.pierrecardin.com