Diverse

La mulți ani, de ziua internauților!

Vă mai amintiți când ați folosit prima oară internetul? Sțiati că astăzi sărbătorim 25 de ani de internet?

Internetul este una dintre invenţiile secolului trecut care au modificat radical civilizaţia umană. Potrivit nationalgeographic.com, Tim Berners-Lee, cercetător britanic în domeniul computerelor, ar merita un premiu Nobel pentru că, în 1989, a avut ideea de la baza “World Wide Web” (www., Reţeaua Mondială, n.r.), iar, în 1990, a creat primul site, o pagină online care descria internetul.

În anul 1989 în timp ce lucra ca și inginer de software la CERN care era cel mai mare nod de Internet din Europa, Tim Berners-Lee a înțeles necesitatea schimburilor de date și rezultate dintre oamenii de știință și potențialul nerealizat de milioane de calculatoare conectate împreună prin intermediul internetului. Astfel a văzut o oportunitate în a uni hypertextul cu internetul, și a creat World Wide Web.

tim internet«Trebuia doar să iau idea de hypertext și s-o conectez cu ideile de Protocol de Control al Transmisiei și cu sistemul de nume de domeniu și ta-da! World Wide Web. Crearea Web-ului a fost de fapt un act de disperare, pentru că situația era foarte dificilă când lucram la CERN. Mare parte din tehnologia implicată în web, cum ar fi hypertextul, Internetul, obiectele text multifont, fuseseră deja proiectate. A trebuit doar să le combin. A fost un pas de generalizare, de a merge la un nivel mai înalt de abstracție, de a-mi imagina că toate sistemele de documentare disponibile sunt capabile să facă parte dintr-un sistem mult mai mare de documentare.»

În anul 1999, revista Time l-a numit pe sir Berners-Lee unul dintre cei mai importanți oameni ai secolului XX.

Internetul a dus la democratizarea accesului la informaţie, fie că este vorba despre pisici amuzante, fie de mesaje trimise pe Twitter din timpul evenimentelor importante, iar informaţia înseamnă putere.

Datorită lui suntem și noi astăzi alături de voi!

Mulțumim Sir Tim Berners-Lee!

 

Sursa: wikipedia, descopera.ro