Călătorii Timp liber

Jurnal de călătorie în Oslo. Episodul 23. Eu și Edison

Nu mă sfiesc niciodată să recunosc deschis că sunt o persoană sută la sută atehnică. Intru în panică atunci când mi se defectează mașina, tableta, televizorul, sau instalațiile sanitare. N-am știut niciodată să schimb o siguranță la panoul electric – pe atunci când acestea existau – si aproape că am deschis o șampanie atunci când în viața noastră au pătruns siguranțele automate. Să “apesi pe un buton și să se rezolve” este, pentru mine, o adevărată mană cerească, iar conduita mea, în raport cu device-urile care brusc nu mai funcționează, este cea clasică : “închid aparatul, iar apoi îl pornesc din nou, rugandu-mă în gând ca problema să se fi rezolvat”….

Și atunci – vă întreb eu, cea atehnică 100% – cum se face că am petrecut câteva ore bune în Muzeul Științei și Tehnologiei din Oslo, ba mi-a mai și plăcut, pe deasupra?!? Foarte simplu : muzeul este nu numai imens, ci și fascinant. Aflate inlăuntrul său ( salvatorul Oslo Pass și-a facut din nou datoria) , muzeul ne-a adus – pe noi – eu și Geta –  pe copiii, părintii și bunicii din jur – la numitorul comun al curiozitătii universale.

În anul 1914,  țara în care ne aflăm a sărbătorit centenarul Constituției Norvegiene. Cu această ocazie au avut loc , cum era și firesc, nenumărate evenimente. Unul dintre ele l-a constituit semnarea actului de naștere a Muzeului de știință și tehnologie – “Muzeul tehnic” ( Teknisk Museum”) cum îi sună prescurtarea. Practic însă, abia în 1932, în subsolul Muzeului Corăbiilor Vikinge din Bygdoy, a luat ființă celebrul muzeu de astăzi. De atunci muzeul s-a mai “mișcat” prin spațiu, ajungând, în anul 1986,  la locația de astăzi – în moderna clădire proiectată de arhitectul Rolf Ramm Ostgard. 

Principala menire a aparent nesfârșitului muzeu este aceea de a releva consecințele  progresului în știință, tehnologie , industrie și medicină, dar și în viața socială și culturală. Lucru care îi reușește cu prisosință, căci cotizează la “destuparea creierelor” si sting setea de cunoaștere numeroasele expoziții și colecții ale muzeului, răspândite pe cei 25.000 de metri pătrați. Traseul pe care, ca vizitator, îl faci prin labirintul muzeului ilustrează, de fapt, evoluția Norvegiei de la un stat agrar, la societatea industriala complexă de astăzi. 

Deși muzeul este uriaș, sistematizarea sa extrem de riguroasă îl face cât se poate de ușor și de interesant de parcurs. Rezistență și răbdare să ai, dacă vrei să-i onorezi toate provocările. Și o faci, căci exponatele tentează, explicațiile titrate sunt extrem de interesante, apoi mai este și latura interactivă a Muzeului, una peste alta, o zi dacă ai la dispoziție, o vei investi fără regrete în muzeul aflat în zona Kjelsas a capitalei norvegiene. 

Dacă e să strigi catalogul imaginar al expozițiilor, îți vor spune “Prezent” expoziția mijloacelor de transport ( cea mai amplă, a muzeului) apoi cea “mașinăriilor muzicale”, cea a petrolului, a energiei, a electricității, apoi expoziția prelucrării lemnului si industriei siderurgice, cea a ceasurilor, cea a computerelor, apoi centrul științific , un Centru de robotică și un Planetariu, și nu în ultimul rând, cea mai nouă secție a muzeului – Muzeul National al Medicinei, inaugurat în 2003.

25 de expoziții ți se dezvăluie privirii, de plătești cei 1500 de NOK la intrare. În plus, poți “interacționa” cu știința în cadrul celor 100 de instalații interactive : mașinării incitante te ajută să verifici, pe pielea ta, legile științelor naturii și ale tehnologiei. 

…Te preumbli, așadar, prin Muzeu, citind explicațiile atașate exponatelor și admirându-le pe acestea – mai vechi și mai noi , ce te poartă prin Trecut, atunci când știința făcea primii pași în diferitele domenii, si îndemnându-te să anticipezi viitorul spre care cu totii ne îndreptăm.

După ore de hoinăreală, nu plec fără să-mi fac o fotografie alături de Edison, “omul care a adus lumina”, cel mai prolific inventator al tuturor timpurilor. Și, parcă, la ieșirea din muzeu, nu mi se mai pare că aș fi atât de ..”atehnică”! 😁

Fotografii realizate de Georgeta Nistor

Serial realizat cu sprijinul Ministerului Afacerilor Externe, Ambasadei României la Oslo, Ambasadei Regatului Norvegiei la București și Camerei de Comerț si industrie România-Norvegia

 

1 comentariu

Click aici pentru a spune ceva frumos

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

 • Multumim stimata doamna Marina Almasan,
  Va multumim pentru excelentele d-stra descrieri a muzeelor din Norvegia.
  Am avut ocazia sa cant cu colegi din Norvegia si am ramas foarte placut impresionat de comportarea lor.
  Cautau mereu perfectiunea in meseria noastra si modesti, nu se sfiau sa intrebe daca nu stiau ceva.
  Va dorim mult succes mai departe.
  Cu stima,

Uscatoare rufe