Copii și tineri

Cum ne luptăm cu un copil răsfățat?

 

Copii răsfățați? Brrr! Ce lucru îngrozitor, și pentru părinți, dar mai ales pentru cei din jur, care n-au nicio vină, dar trebuie să suporte “consecințele” acestui răsfăț! Odinioară, atunci când copiii erau răsfățațați, devenea cat se poate de actual proverbul “Bataia e ruptă din rai”, iar corecțiile fizice mai îndreptau câte ceva din efectele nefaste ale răsfățului. Dar iată că evoluția omenirii si a metodelor educative ne-a demonstrat că se poate scoate rasfatul dintr-un copil și fără a da militaria jos din pod. Cum poti schimba un copil rasfatat

Iată cam ce ar fi de făcut, dacă ai “în dotare” un copil răsfățat: 

1. Menține-te pe pozitii

Chiar dacă ești tentată să ierți, nu uita ce îți propui și rămâi pe pozitii.
Du-ți deciziile pâna la capat, altminteri copilul tau va vedea ca nici tu nu te tii de cuvant, deci nu va mai crede cand il vei ameninta cu aplicarea unei pedepse.

2. În limitele pe care le impui, folosește, ca armă, logica 

 Poarta o discutie cu copilul tau! Explica-i ce masuri vrei sa iei, de ce crezi ca sunt necesare si care sunt consecintele nerespectarii deciziei tale.
Si mai important, explica-i logic: daca… x, atunci… y.
Un exemplu in acest caz ar putea fi „daca nu iti termini desenul, nu ai voie afară.”

3. Nu ii cumpărați lucruri de care nu are nevoie!

Inainte de a-i cumpara tot ce isi doreste, intreabați-vă daca nu cumva copilul vostru are ceva similar acasa sau daca jucaria mult dorita nu va ajunge parasita in 30 minute de cand ajungeți acasa.

4. Cat de mult pretuieste copilul ceea ce are?

Nu uitați că , de fapt, răsfățul vine dintr-o lipsa de respect fata de efort, fata de gesturi repetate de afectiune, fata de daruirea parintilor.
Cand ii cumpărați tot ceea ce isi doreste,  are el oare grija de lucrurile lui? Sau are impresia ca orice poate fi manevrat cu neatentie, deoarece parintii ii pot cumpara oricand alte jucarii?

5. Invatati-l  sa munceasca pentru ceea ce are

Cand e putin mai mare, invatati-vă  copilul ca pentru tot ceea ce are trebuie sa munceasca (in materie de jucarii si alte obiecte dorite, desigur, nu hrana sau adapost).
Il puteți invata deci ca pentru fiecare sarcina dusa la bun sfarsit (ex: dus gunoiul, strans masa, schimbat apa cainelui), va primi o suma mica de bani.
Odata stransa suma de bani necesara, el isi poate cumpara jucaria mult-dorita.

6. Invatați-l să daruiască

Instutuiți o posibilă regulă: pentru fiecare jucarie noua primita, trebuie sa dea o alta jucarie din cele pe care nu le mai foloseste cadou, unui alt copil, mai sărman.

7. Nu folosiți amenințări grave!

Niciodata nu decretați!  „daca nu faci curat in camera, vorbesc cu Mos Craciun sa nu mai vina.” Copilul va face asa cum doreste, voi sigur veți uita iar Mos Craciun va veni, iar voi vă veți  submina propria autoritate.

Folosiți “amenințări” pe care le puteți pune în aplicare,  acum sau in viitorul apropiat. Ex: „daca nu faci curat in camera, nu ai voie sa te uiti la televizor la desenele preferate azi.” Astfel copilul va sti ca vorbiți serios. 

8. Dăruiți-i copilului vostru neprețuitul timp petrecut cu parintii lui

Decat sa ii cumpărați  incă o jucarie, mai bine profitați de timpul pe care-l aveți la dispoziție si jucati-vă impreuna cu jucăriile pe care le are deja.

Sursa : yourmodernfamily.com

Sursa foto : letidor.ru 

Comentează

Click aici pentru a spune ceva frumos

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.