Călătorii Timp liber

7 zile la Chongqing. Episodul 5. Gusturi și arome, la “Căzănelul de foc”

Chongqing are două branduri de necontestat: “tăiețeii mici” și celebrul “căzănel”. Bine, traducerile mot-a-mot sună, poate, pueril, dar în spatele lor se ascund lucruri cât se poate de serioase, ci și de… gustoase! 

Astăzi nu mă voi ocupa decât de “căzănel”. Tăiețeii mici își vor primi și ei, cât de curând, porția de…reportaj. Căci ei  sunt “mici”, nu pentru că ar fi, în realitate, mici (dimpotrivă, au o lungime considerabilă, și foarte complicat de “înfruntat”, cu ajutorul bețișoarelor!), ci probabil pentru a se deosebi de… tăiețeii MARI, specifici altor regiuni din China. Nu mai demult decât anul trecut, la Xi’an, am fost serviți cu tăieței gigantici, lați cât palma și lungi, din castron până-n tavan! Ca o paranteză, China are 39 de provincii și în fiecare din ele se gătește total diferit! 

Așadar, să revenim la subiect! Astăzi vă voi vorbi despre vestitul , în întreaga Chină, “căzănel de Chongqing”! 

Ne aflăm, așadar,  în nu mai puțin vestitul restaurant “Căzănelul de foc” și sunt ochi și urechi la doamna Yan Qi, presedinta Consiliului de administrație al Companiei private care deține atât restaurantul – cel mai mare din China (și nu-s decât vreo…. 50.000!) – cât  mai ales are în proprietate expozitia-unicat, care prezintă istoricul acestei tradiții culinare.

Doamna Yan are spre 50 de ani, este extrem de cochetă și stăpână pe ea, iar dl.Luo îmi șoptește că are și o importantă funcție politică (în “Consiliul politic consulativ național” – dacă am înteles eu bine forul politic enunțat de atoateștiutorul mei translator). Dar ceea ce e mai important, este faptul că, în planul afacerilor, doamna conduce acest consiliu de administrație, format în exclusivitate din femei-investitor, majoritatea patroane de restaurante. Ele sunt cele care au pus pe picioare spectaculosul Muzeu al căzanelului, unicat, cum spuneam,  în întreaga Chină. Fotografiez peretele de pe care privesc cele 36 de “femei de 10”,  după care îi luăm un scurt interviu doamnei Yan. Ne vorbește despre “căzănelul” care a făcut celebră China în întreaga lume (poate vă este mai cunoscută denumirea de “hot pot”?!?), despre istoria sa de peste 5000 de ani, despre importanța covârșitoare a condimentelor, în toată această poveste culinară. Ne și arată un șir întreg de vase,  adăpostind cele mai felurite mirodenii chinezești și ale căror denumiri îl pun în oarecare dificultate chiar și pe experimentatul domn Luo!

… Filmăm expoziția și, după o gură de istorie, … la bucătărie cu noi! Chen Xiao Bing este bucătar de 35 de ani și este expertul Chinei, în materie de “cazănel”. Fiecare restaurant are propria rețetă, însă cel în care ne aflăm, a cucerit mapamondul. 

În timp ce dl. Chen lucrează de zor, Marian filmează, salivând, iar eu plimb alert microfonul de la bucătar, la translator și înapoi, strecurându-mi în această ecuație întrebările curioase. Ce este, de fapt, căzănelul de Chongqing?!?

Ați vazut, cred,  în restaurantele chinezești, sau măcar în filme, cum, pe masa clientilor, este adus un recipient – un soi de ceaun  (de regulă din bronz , metal dar și din porțelan sau ceramică), așezat pe o sursă de căldură? Acesta este căzănelul! În el clocotește un sos delicios, o fiertură pe bază de oase de porc și nu numai, lăsate ore în șir pe foc și condimentate copios, cu câte 10-15 condimente deodată, drămuite după rețeta secretă a bucătarului. După ce sosul e gata, el continuă să clocotească pe focul de sub căzănel, iar pe masă (rotundă, cum este, de regulă, la chinezi), în jurul lui, sunt dispuse farfuriile cu diversele alimente pe care tu însuți, clientul, urmează să le pui la fiert, în vasul clocotind, strecurându-le delicat cu bețișoarele. Aceleași bețișoare, cu care, peste doar câteva minute, vei extrage din același loc, bucățelele deja gătite, mutându-le în propria farfurie, acolo unde le așteaptă un alt sos special, adus, odată cu farfuria, de ospătar. 

… Prima parte a filmării s-a încheiat cu succes. Bucătarul Chen mi-a mulțumit pentru micuțul suvenir românesc și ne-a invitat într-una din cele câteva săli ale restaurantului, pentru a vedea “pe propria piele” ce înseamnă căzănelul din Chongqing. Echipa noastră lărgită (ni s-au adaugat si organizatorii, și simpaticul  șofer Yu, ba chiar și câteva din gazdele de la  Sector) a trecut la atac, înarmându-se cu bețișoare și începând să arunce în căzănelul (deloc micuț, cum îi spune diminutivul), diversele “materii prime”,  aduse în vase, una după alta,  de drăguțele ospătărițe. Ghidată de același domn Luo (lângă care mă așez întotdeauna, strategic, când e vorba de mâncat lucruri ciudate!), am introdus și eu, în miraculosul sos clocotind,  al celui mai faimos bucătar de căzănel din lume, următoarele: șuvițe de carne de porc si vită, bucățele de brânză tofu, ciuperci “urechi de lemn”, sânge de rață, bucățele țepoase de sepie (merita să-mi fac o poza cu ele, nu?!?),  chiftele de pește, ouă de prepeliță, varză de mare, vrejuri de “san yo” (rădăcină de “medicament de munte” – asemănătoare ridichii noastre), lăstare de soia, ciuperci de mare, șuvițe lungi de pește-șarpe, rotocoale de radăcină de lotus.

… Vă întrebați dacă am supraviețuit?!? Articolul de față este cea mai bună dovadă! Și pentru că am mâncat cu atâta poftă, gazdele au fost cât se poate de încântate și, drept urmare, am primit bonus… un castron cu supă de orez fermentat! În traducere liberă: un lichid mai gros, de culoare albă, în care pluteau găluști minuscule albe și maronii, din făină de orez, de mazăre și de fasole. Gustul? –  dulceag, ușor alcoolizat ca rezultat al fermentării.

Sunteți curioși cum de am putut mânca atâta mâncare?!? Vreau să vă spun un secret: dacă nu ești un foarte iscusit mânuitor al bețișoarelor chinezești, riști să rămâi flamând, chiar dacă ai în față o masă îmbelșugată! 

Mie, bunăoară, mi-a luat câteva minute bune să apuc cu bețișoarele bucata de sepie, pentru a mă fotografia cu ea, gratie bunăvoinței unuia din colegii de festin! 😁

Proiect realizat cu sprijinul Asociație de Prietenie a Chinei cu popoarele lumii, filiala Chonqing

Mulțumim pentru sprijin Ambasadei Chinei la București și Camerei de comerț și industrie România-China

Călătorie oferită de: 

Comentează

Click aici pentru a spune ceva frumos

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Publicitate