Sănătate

Zâmbetul din spatele depresiei

http://mamiverse.com/

Vi se întâmplă să vă simțiți groaznic și totuși să găsiți puterea de a zâmbi și de a răspunde ”Sunt bine” la banala și de multe ori formala întrebare: ”Ce faci?”

Sunt persoane care, în ciuda faptului că zâmbesc și par fericite, ascund în spatele acestei imagini, o puternică suferință și un mare zbucium interior. Acestea sunt simptomele unei depresii severe, cu o manifestare atipică, motiv pentru care, numeroase persoane nici nu își dau seama de ceea ce li se întâmplă și nu cer ajutorul. Iar cei care solicită sprijin, preferă să păstreze secretul luptei lor personale.

Persoanele care suferă de această tulburare sunt adesea căsătorite, angajate, educate și realizate. Ce anume le face să fie totuși deprimate? De obicei, sunt persoane care suferă de anxietate de o perioadă mai lungă de timp și care au acumulat nemulțumiri pe parcursul vieții. Cei mai mulți păstrează secretul de tema discriminării din partea persoanelor dragi sau a colegilor. Viața lor publică, profesională și socială nu are de suferit. Ei își îndeplinesc cu succes responsabilitățile dar în spatele acestei măști și a ușilor închise, gândurile lor sunt dominate de sentimentul inutilității și al disperării.

De ce este periculoasă această atitudine?

Psihologul Dina Goldstein Silverman consideră că este un pas foarte mic de la zâmbetul cu care tratează pacientul depresia și sinucidere. Spre deosebire de un pacient care nu are energie nici să se dea jos din pat și o persoană cu depresie cronică care manifestă energie, riscul de sinucidere este mai mare la aceștia din urmă.

Schimbări importante, cum ar fi pierderea locului de muncă sau divorțul sunt adesea cauza acestui dezechilibru. În multe cazuri, existența unor copii mici sau a unei credințe religiase accentuate poate reprezenta un factor protector.

Cum putem ajuta?

De-stigmatizați boala mentală. Acordați mai multă atenție propriei persoane și persoanelor pe care le iubiți. Puneți întrebări sensibile. Și mai ales, observați dacă cei dragi se izolează.  Dacă aveți un prieten care brusc, nu mai răspunde la telefon sau mesaje, care anulează întâlnirile, nu ezitați să îi întrebați ce este în neregulă sau propuneți-le o activitate la care se pricep și pe care să o desfășurați împreună.

Persoanele care suferă de această formă a depresiei sunt perfecționiste, nu le place să pară slabe sau să nu dețină controlul.

Ca terapeut, Dina Goldstein Silverman recomandă tuturor un comportament social autentic, în care pacienții să nu simtă nevoia de a fi înțeleși, auziți sau validați de prieteni sau partenerii de viață și să stabilească relații sănătoase cu cei din jur.

Dacă consideri că ești în depresie:

În zilele în care mintea ta se luptă cu sentimentul de inutilitate, nu uita că ești o persoană iubită, demnă de a fi apreciată și nu ești singură. Găsește activități care îți fac plăcere și care te fac să te simți eficientă. Ia legătura cu o persoană în care ai încredere, un terapeut sau ambele și permite-le să te ajute.

În loc să te lași dominată de gânduri distructive și negative, Silverman își încurajează pacienții să exerseze auto-compasiunea și să fie ancorate în prezent și complet implicate în activitățile desășurate.Viktor E. Frankl spunea: ”Cei care își pun întrebarea ”de ce” să trăiască ar trebui să se întrebe ”cum”.

Și mai presus de toate, vă rog, nu renunțați! Nu lăsați depresia să învingă! Nu sunteți singure!  

Sursa: themighty.com
Foto: mamiverse.com