Ea și El

Vrei o relație mai bună? Adresează-i partenerului tău următoarele întrebări!

“Cum te simți?”

Aceasta este întrebarea pe care bloggerul Kimberly Zapata nu s-a gândit niciodată să i-o adreseze soțului ei. Cei doi erau împreună din timpului liceului, până într-o zi, pe la 30 de ani când au fost nevoiți să apeleze la un consilier marital. Zapata era convinsă că mariajul lor s-a încheiat.

the40by40.com“Eram doi străini care locuiau în aceeași casă, iar ultimii ani au fost un coșmar”, mărturisea Zapata. Ea continuă mărturisirile și povestește că ea a devenit depresivă și anxioasă iar soțul ei și-a găsit refugiul în alcool. Nu mai știau cum să comunice unul cu celălalt. Fiica lor, în vârstă de doar 1 an, era un factor de stres în plus.

“Nu mai exista niciun fel de comunicare între noi de 7-8 ani”, spune Zapata. La sfatul terapeutului, am început să ne facem timp pentru discuții de suflet, ceea ce ne-a ajutat să învățăm să vorbim din nou, unul cu celălalt. Terapeutul a denumit acest moment ”check-in”.

“Este atât de simplu, însă adesea uităm, mai ales când apar copiii și problemele de zi cu zi”, declara Zapata.

Concentrați-vă pe sentimente

“Acum ne întrebăm adesea: Cum te simți?” și suntem preocupați de lucrurile cu care ne confruntăm, fiecare dintre noi.  Vorbim despre viață, despre depresia mea. Ne ascultăm unul pe celălalt cu atenție și încercăm să găsim soluții pentru lucrurile încă nerezolvate.”

Alocați-vă timp să discutați

Între serviciul soțului și activitățile ei, între sala de gimnastică și grija pentru copil, viața lor este una aglomerată. De aceea este important să alocați timp doar pentru voi și să fixați asta în programul vostru, pentru că, din păcate, viața intensă a cuplurilor din ziua de astăzi nu le permite acestora să găsească acest timp decât târziu în noapte, după ce copiii au adormit. Iar la acea oră, nimeni nu mai are timp sau dispoziție pentru discuții.

“Sunt o mulțime de probleme pe care le avem de rezolvat, atât eu cât și soțul meu, și nu reușim să găsim un moment liber pentru amândoi, dar uneori am nevoie de cineva care să mă asculte și care să îmi dea încredere că pot depăși problemele pe care le am.”

Ascultați 

Când cuplul începe să discute este foarte important, ca fiecare să îi permită partenerului său să discute liber, fără să fie întrerupt și fără să fie judecat, ne sfătuiește Zapata. Cheia este, pur și simplu, să stai jos și să asculți.

“Multe din problemele noastre nu erau doar probleme de comunicare. Dacă îi spuneam de exemplu: ”Am sentimentul că nu îmi acorzi sprijinul de care am nevoie”, el intrepreta ”Tu spui că nu te sprijin, dar eu te sprijin”. Și apoi tensiunea creștea.

Comunicați regulat

blokesupport.com.auDupă doi ani în care au exersat acest ”check in”, Zapata și soțul ei sunt foarte fericiți și din nou îndrăgostiți. ”În octombrie aniversăm 10 ani de căsătorie. Nu aveam nicio speranță că vom rezista” spune Zapata. Cuplul încă are mici neînțelegeri, în special legate de creșterea copilului. Dar acesta este încă un indiciu că trebuie să își găsească timp să discute.

Cum se realizează ”check-in-ul”

Concentrați-vă pe sentimente, probleme personale și lucrurile nerezolvate.

Alocați-vă timp să vorbiți. Când viața ne prinde în agitația ei este foarte ușor să uităm de noi. Găsiți zilnic, un moment convenabil pentru amândoi pentru a-l petrece împreună.

Ascultă. Fără să întrerupi, fără să acuzi, fără să fi defensiv. Ai în vedere că partenerul tău este posibil să nu aștepte soluții de la tine, ci doar are nevoie să fie ascultat.

Sursa: nbcnews.com
Foto: the40by40.com

Uscatoare rufe