Labirinturi imense, pitite bine în străfundurile pământului. Un oraș subteran, în care strazile au numele unor soiuri celebre, iar în “locuințele” acestei stranii “așezari”, risipite prin negură, nu locuiesc pământenii, ci …vinurile alese ale Moldovei! O poveste inedita stă ascunsă sub glia moldavă, gata să le fie istorisită celor care sunt prieteni la cataramă cu Bachus, dar si celor care, pur și simplu, sunt curioși să afle ce minuni a mai făcut Mama Natură pe Pământ!
Am vizitat, candva, demult eu însămi fascinantul combinat de vinuri. Mă aflam, cu echipa de la TVR, la Chișinău, gata să realizăm prima transmisie directă de acest gen a României post-decembriste: celebrul “Ceai de la ora 5” urma să pornească spre eter din inima Republici Moldova, invitat de seamă fiindu-ne însuși Președintele de atunci al țării – Petre Lucinschi. Pentru a ne impresiona definitiv, gazdele ne-au dus pe toți teveristii ( și eram vreo 50!!!) …unde altundeva, decât la Cricova! Nu, nu ne-am chechelit, dar am gustat ceva vinuri, chiar în încăperea în care marii lideri ai lumii degustau licoarea fermecată, obținută din strugurii însoritei Moldove.
Combinatul de vinuri Cricova SA. a fost fondat în anul 1952, reprezentând un complex subteran unic în întreaga lume. Aici începe, practic, istoria perlelor vinificației moldave, în zona centrală a Moldovei. Dar nu, eu nu sunt oenolog și nici atâta imaginație n-am, să vă țin lipiți de articol, legând vorbe meșteșugite! Cel care astăzi ne va vorbi despre vinuri, despre CRICOVA și oleacă și despre el însuși va fi domnul SORIN MASLO, directorul Combinatului de vinuri CRICOVA S.A.
Marina Almășan: – Având în vedere că va fi un interviu relaxat, vă propun, domnule director, să-l incepem cu o vorbă de duh despre vinuri.
Sorin Maslo : – “Vinul este o poezie imbuteliată” , iar producerea şi consumul vinului la moldoveni a fost şi a rămas o parte integrantă a culturii.
Marina Almășan : – Mă bucur că ați rostit propria cugetare și nu ați apelat neapărat la clasici! Aș vrea să vă întreb, pentru început, cand ati simtit atractie fata de acest domeniu? Dvs personal ce vin preferati si de ce?
Sorin Maslo : – Deja de jumatate din viata sint implicit legat de vin -producere, promovare, comercializare etc. Referitor la preferințele personale, pentru diferite ocazii si asocieri , prefer vinuri diferite. Dacă ar fi totuși sa aleg unul, atunci este Spumantul Elogiu, care, fiind o “Dedicație” făcută vinificatorilor ce au creat vinuri la Cricova de peste 70 ani, include o complexitate a valorilor gustative si aromatice, precum si noblețea unei băuturi solemne.
Marina Almășan : – Ce frumos sună “Elogiu”! Atât de solemn! Să rămânem totuși “pământeni” si vă voi întreba ceva , care sper să nu vă surprindă : Va mai amintiti de “prima betie” din scoala?😀
Sorin Maslo : – Nu a fost chiar la școală, eram deja student, dar… nu e un exemplu tocmai de povestit! 😁😁
Marina Almășan : – Deși m-ați făcut curioasă, voi respecta totuși caracterul educativ al revistei noastre, așa ca…renunț! Vorbiti-mi, totuși, despre copilarie, locuri natale, parinti, jocuri, chiar si fără această primă beție a primei tinereți!
Sorin Maslo : – Am avut parte de o copilărie fericită, fiind născut intr-o familie de medici de la țara – mai precis satul Badiceni, raionul Soroca, în nordul Moldovei. In familie, părinții impreuna cu sora mai mare au respectat și promovat în permanență valorile intelectuale, respectul față de oamenii ce muncesc, față de cultura neamului, noi , copiii, fiind mereu încurajați sa studiem si sa atingem noi culmi in dezvoltarea personală.
Fotbalul ramine și acum cel mai placut hobby, eu practicând acest joc încă din copilărie, impreuna cu ceilalți copii, din zori pina în seara. Ma mindresc cu părinții mei pentru educația dată și mă mai mândresc și cu sora mai mare care a ajuns un renumit medic neurolog.
Familia este cetatea și bogăția mea cea mai mare, iar familia mea de acum – sotia și copiii – ma fac mindru cu activitățile și succesele lor
Marina Almășan : – Aveți o familie frumoasă și cu siguranță multe dintre victoriile dvs în viață se trag din educația primită acasă. Spuneți-mi, cum ati ajuns sa conduceti Cricova?
Sorin Maslo : – In 2022 Consiliul SA mi-a acordat aceasta încredere, având in spate o experiența de peste 20 ani in cadrul Companiei in calitate de Marketing manager și Director Comercial.
Marina Almășan : – Aaa! Deci datorită dumneavoastră, ca director de marketing și director comercial, vinurile de la Cricova au ajuns să fie atat de cunoscute în prezent și, mai mult, au ajuns să fie servite în atâtea colțuri de lume! Țin minte, când am fost eu însămi la Cricova, ghidul nostru ne istorisise o mulțime de povești despre personalitătile ce au vizitat “orașul subteran”. Puteți spune și pentru cititorii noștri, doua-trei lucruri inedite despre oaspetii de seama care au trecut pragul Cricovei?
Sorin Maslo : – In cadrul vizitei, la noi, a Președintelui Republicii Chineze, țin minte că tovarășul Jiang Zemin a recitat poezia Luceafărul in limba romană, iar Cancelarul Germaniei, Anghela Merkel, din cele citeva ore petrecute in Moldova, jumătate din timp l-a petrecut in Complexul turistic “Orașul subteran Cricova”, făcând cunoștință cu cultura și istoria neamului nostru.
Marina Almășan : – Mi se pare amuzant să mi-o imaginez pe doamna Merkel puțin amețită de vinurile de la Cricova! 😁😁 Apropo, povestiți-mi : Cum are loc, concret, o vizita la Cricova? Care este “momentul de varf” al acestei “excursii”, pt turisti?
Sorin Maslo : – Vizita in “Orașul subteran” este una complexa și informativa. Ea durează între 60 și 80 de minute și include excursia prin orașul subteran, vizita Fabricii de Spumant clasic și a Oenotecii Naționale,apoi a unicului Cinematograf subteran și, desigur, degustarea celor mai selecte vinuri și spumante.
Marina Almășan : – Pentru că ultimul moment din enumerarea dumneavoastră este , cu siguranță și cel mai așteptat de majoritatea oaspeților dvs, am să vă pun o întrebare poate neașteptată : Aveti vreun truc legat de cum anume trebuie sa bei, ca sa nu te imbeti?😁
Sorin Maslo : – Este individual pentru fiecare și depinde de foarte multe lucruri și situații – atit de gustările asociate degustării, cit și de starea fizica și emoțională a fiecărui om în parte.
Marina Almășan : – Aha, deci nu există o rețetă universal valabilă! Și-apoi…puțină beție nu strică, dacă e de fericire, și nu de necaz! Va rog frumos, în final, făceți-ne o recomandare de vin, pt cei ce și-au propus să viziteze Republica Moldova și, evident, nu vor rata Cricova.
Sorin Maslo : – Va îndemn să degustați diferite vinuri, întrucât chiar dacă denumirea soiului este aceeași cu cea din alte regiuni ale globului pământesc, terroir-ul in Moldova ( trăsăturile distincte ale unei anumite zone viticole, cu efect asupra gustului și calității vinului – n.a. este diferit, iar vinurile sint interesante si de calitate înalta.
Trebuie să descoperiți neaparat soiurile locale Fetească albă, Fetească neagră, Rară neagră, Viorica etc
Marina Almășan : – Am notat, cu atenție! Cu siguranță, după recomandările venite de la un specialist adevărat, vom sfârși prin a descoperi si Adevărul. Care, cum se spune, “se găsește în vin”! 😁🍾🥂
Comentează