Femei de 10

Un interviu-fulger cu o femeie-trăznet : campioana la atletism PAULA IVAN

 


…Dați timpul înapoi cu 32 de ani, vă rog! 

Ne aflăm la Seoul , la Jocurile Olimpice. În megafoane răsună numele unei românce. Pe podium, urcă, în mod repetat, o  sportivă de excepție. E a noastră! E Paula Ivan!!!

….Toate poveștile încep cu “a fost odată”. Nici cea de față nu are un alt început, numai că eroina sa nu este o ficțiune. Este adevărată și plină de valoare, iar ceea ce a făcut ea pentru România, puțin oameni reușesc. 

Paula, micuța giurgiuveancă – argint viu încă din copilărie – a avut norocul să fie observată de profesorul de sport de la școală. Și cum un dascăl bun nu poate trece nepăsător pe lângă o mină de aur, “mina Paula” a fost “exploatată”, în sensul frumos al cuvântului. Și…aur a și generat, ceva mai târziu!   4 medalii de aur la Universiadă a câștigat Paula Ivan: două la Zagreb, în  1987 și două la Duisburg, în 1989. Dar Paula nu se lasă!  Le urmează  medaliile obținute la Jocurile Olimpice de la Seul   : aur la 1.500 de metri și argint la 3.000 de metri.  Dar să nu trecem prea ușor peste aceste statistici! Rețineți :   aurul  câștigat de Paula, in 1988, la Seoul, la  proba de 1.500 metri,  a constituit un record olimpic ce  stă și acum în picioare, nefiind doborât încă de nimeni,  până in prezent.. 

Astazi, in calitate de Lector.universitar doctor la Facultatea de Educație Fizică și Sport din cadrul  Universității “Spiru Haret”, Paula Ivan își  învață sutele  de studenți că,  fără tenacitate  si stăruință,   nu poți face performanța si ca în viață,  orice parcurs începe tot cu primul pas.

Astăzi, la ora 15, pe TVR2, in cadrul unei ediții speciale a emisiunii “Femei de 10, bărbați de 10”, marea noastră sportivă va evoca performanțele sale de la Seoul și ne va încânta cu o frumoasă lecție de viață, predată în platoul unei ediții…”coreene”. Căci astăzi este ZIUA NAȚIONALĂ A COREEI DE SUD! 

Am provocat-o pe distinsa Paula Ivan unui scurt tir de întrebări, care nu sunt menite, de fapt, decât să vă stârnească curiozitatea pentru emisiunea noastră! 😉

 

Marina Almășan : – Să începem cu o intrebare pentru o femeie de excepție, care a ajuns atât de SUS : există , oare, lucruri pe care femeile nu le pot face? 

Paula Ivan : – Da, există lucruri pe care femeile nu le pot face, dar să nu-i supărăm pe bărbați…acestea sunt foarte puține!

Marina Almășan : – Vă apreciez diplomația! 😁 Atunci hai să ne referim strict la dvs. Care a fost cea mai mare provocare a vieții dvs? 

Paula Ivan : – Nu știu…cred că atunci când, în cursa de 1500m de la Jocurile Olimpice, am luat cursa pe cont propriu..lucru ce nu se întâmplă într-o finală olimpică, pentru că, de obicei, cine conduce, riscă să piardă.

Marina Almășan : – Imi dau seama cât de restrictivă a fost întrebarea mea, raportată la viața dumneavoastră, plină de provocări.  Am să vă rog, prin urmare,  să faceți o ierarhie a celor mai importante realizări din viața dvs : un soi de Top 3 al succeselor de orice fel. 

Paula Ivan : –  Ierarhia celor mai importante realizări din viața mea ar fi următoarea !

– o familie închegată de unde a rezultat un copil minunat, care între timp m-a transformat și în  bunică;

– Obținerea medaliilor de la Jocurile Olimpice – Seul 1988;

  • Studiile doctorale în domeniul sportului

Marina Almășan : – Aveți toată prețuirea noastră pentru cele enumerate , dar și pentru cele ce nu au încăput în acest Top 3, restrictiv și el!  Spuneți-mi, doamnă Paula Ivan , care sunt cele mai importante lucruri/ființe, pentru dumneavoastră? 

Paula Ivan : – Fără îndoială, copiii mei ( fiul, nepotul, nora). Din nefericire soțul, singurul frate  și părinții au plecat prea devreme dintre noi…

Marina Almășan : – Îmi lare atât de rău…Astăzi, în emisiunea noastra, vom vorbi despre sportiva Paula Ivan, dar și despre femeia de 10 care poartă acest nume. Haideți să încercăm o avanpremieră :  cand nu sunteți “celebra atletă”, ci pur și simplu Paula Ivan, femeia, ce fel de om sunteți?

Paula Ivan : – Sunt un om simplu, modest, punctual, cu simț de răspundere.

Oamenii dragi din preajma mea sunt, așa cum v-am spus,  copiii mei,cărora li se adaugă prietenii, colegii de servici, rudele și bineînțeles vecinii.  Mă bucur de tot ce-i bun, curat și frumos. Nu-mi plac veștile rele, iar timpul liber îmi place să-l petrec într-o companie plăcută.

Marina Almășan : – Sper din toată inima că șa s-a întâmplat și în emisiunea noastră! Apropo, ce înseamnă, în opinia dvs, o “femeie de 10”? 

Paula Ivan : – O femeie cu caracter puternic, sensibilă la problemele celor din jur, având concepții sănătoase despre viață, și, în fine, o femeie realizată din toate punctele de vedere, pe propriile forțe.

Marina Almășan : – V-am recunoscut întru totul, în această descriere! Vreau să vă mulțumesc pentru acest interviu-fulger și , în finalul său să vă rog să ne dezvăluiți un mare vis al dvs!

Paula Ivan : – Niciodată n-am avut un vis care sa nu poată fi realizat. Dar acum îmi doresc să fiu sănătoasă, să am o viață liniștită și să mă bucur de copii și de prietenii ce-mi sunt dragi. Mi-ar  plăcea să revăd în liniște și fără emoțiile de concurs, locurile prin care am concurat, ca sportiv.

Marina Almășan : – Ne vom ruga pentru ca visurile dumneavoastră să se îndeplinească, pentru că o meritați din plin! Vă îmbrățișăm cu sufletul și…ne vedem la ora 15, pe TVR2!😉

Uscatoare rufe