banner marshal garden
Bărbați de 10

“…Trăim într-o lume condusă de femei inteligente” – interviu cu dl. Marcin Wilczek, Ambasadorul Poloniei la București

Prima mea întâlnire cu Ambasadorul Poloniei la București a fost una neașteptată și oficială, petrecută la Timișoara, pe o terasă cocoțată sub cerul liber, de unde se vedea o mare de acoperișuri si un colțișor de Piața Operei. Nu eram eu protagonista acelui “dinner” oficial, generat de Camera de Comert și Industrie Timiș, ci doar beneficiara lui, ca invitat  colateral. M-am bucurat însa să cunosc un diplomat rasat, unul dintre aceia distinși și cuceritori, “cu față umană” și cu care ai sta de vorbă ore în șir, fără să te plictisești.

 

Între timp, iată, un proiect jurnalistic mi-a oferit ocazia să cunosc țara domniei -sale, mai precis Cracovia – unul dintre cele mai frumoase orașe ale lumii, zic eu. Am primit atunci sprijinul activ al Ambasadei Poloniei la Bucuresti, aceeași alături de care pun la cale, iată,  un nou serial de travel, de data aceasta despre frumosul oras Varșovia. 

Zilele trecute am avut ocazia să mă aflu din nou, față-n față cu Excelența Sa Dl. Marcin Wilczek, Ambasadorul Poloniei la București Am povestit despre una, despre alta, despre viața sa de locuitor temporar în România, despre delicioasa noastră ciorba de burtă și genialele opere ale lui Brâncuși, despre femeile din România și traficul crâncen din Capitală, despre numeroasele asemănări între popoarele noastre și bunele relații care ne leagă.  Șarmul dialogului m-a făcut să-i propun Excelenței-Sale să realizăm un interviu pentru femeide10.ro. A acceptat, cu plăcere, drept care, rândurile viitoare nu fac decât să vă recomande un fermecător ..Bărbat de 10! 

Marina Almășan : -De cât timp sunteți Ambasadorul Poloniei la București? A fost alegerea dvs?

Marcin Wilczek, Ambasadorul Poloniei la București : – Sunt Ambasadorul Poloniei la Bucuresti din septembrie 2015. A fost alegerea mea. Nu știam chiar atât de multe despre România, dar știam multe despre istoria noastră comună, precum și despre marile succese din sportul românesc.  S-a întâmplat că mă intorceam acasă, împreună cu familia, de la postul meu precedent, acela de Ambasador al Poloniei în Turcia. Călătoream cu mașina și am hotărât ca, pe drum, să ne oprim să vizităm România. Imi doream demult să vizitez mănăstirile din nordul Moldovei. Când eram mic, eram un înverșunat colecționar de timbre și-mi amintesc de niște timbre foarte frumoase, care înfățișau acele frumuseți și pe care scria “Poșta Română”. Țin minte, eram realmente fascinat de bisericile acelea frumos colorate, din Bucovina. Așa că…le-am vizitat! Și am fost foarte bucuroși să aflăm, trei ani mai târziu, că urmează să “petrecem” ceva mai mult timp în această țară! 

Marina Almăsan : – Ce știați  despre ea, înainte de a ajunge aici? V-a fost teamă de ceva anume, din “zvonurile” poate mai puțin pozitive, care circulă despre România? 

Marcin Wilczek, Ambasadorul Poloniei la București: ( zâmbește) – Nu e atât de ușor să sperii un diplomat! Și nu-mi amintesc să mi se fi spus nimic, atât de “ciudat”, încât să mă facă să-mi fie teamă de România! In plus, e o țară foarte apropiată mental de Polonia, istoriile noastre au multe puncte care ne leagă (mă refer la refugiații polonezi din 1939, care au găsit adăpost în România , apoi la aurul polonez, care a fost adus în România) , avem culturi asemănătoare, aceeași religie, multe mâncăruri comune – toate astea fac din România un loc sigur pentru un diplomat polonez. 

Marina Almășan : – E bine că nu ati avut idei preconcepute.  Și care sunt atunci cele mai importante lucruri pe care le-ați învățat aici, la fața locului, despre noi, românii?

Marcin Wilczek, Ambasadorul Poloniei la București: – Cred că lucrul cel mai important pe care l-am învățat aici este faptul că nu suntem din cale-afară de diferiți, unul față de celălalt. E un fel de a spune că , de fapt, toate popoarele lumii, deși pot să aibă religii diferite, tradiții diferite, sunt, de fapt, foarte, foarte asemănătoare. Isi iubesc la fel de mult țările, libertatea, sunt atașați de mâncarea lor, de tradițiile lor.

Marina Almășan : -Care ar fi deci, concluzionând, punctele noastre comune, ca popoare?  

Marcin Wilczek, Ambasadorul Poloniei la București: – În primul rând și păstrând un ton
oficial, aș spune că și polonezii și românii sunt iubitori de libertate, poate si pentru că au fost privați de libertate un timp atât de îndelungat, după anul 1945. Deci soarta noastră este foarte asemănătoare. Ne-am format, pornind de la istoria comună a ultimului secol. Pot spune că această dragoste pentru libertate se manifestă sub diferite forme – spre exemplu, chiar și atunci când urmărești felul în care se comportă în trafic atât șoferii polonezi, cât și cei români. Ambii sunt mult prea… liberi! Este concluzia la care am ajuns, dupa cei 4 ani petrecuți în România. 

Marina Almășan : – Sper că este si  singura concluzie negativă la care ați ajuns, trăind în țara noastră!  Știu că sunteți pasionat de călătorii și nu ați ratat ocazia de a ne bate țara-n lung și-n lat. Care sunt cele mai frumoase locuri pe care le-ați vizitat, în România?

Marcin Wilczek, Ambasadorul Poloniei la București: – În mod normal, timpul pe care-l petrece un diplomat într-o țară străină este de 4 ani. Nutresc convingerea că , în cazul României, această perioadă ar trebui extinsă cel puțin la 6 ani, pentru a putea vedea toate locurile minunate, pe care România le oferă celor ce locuiesc aici. Noi, străinii,  suntem într-un fel norocoși, pentru că noi știm că ne aflăm aici pentru un timp limitat, așa că suntem mult mai organizați în a vizita diferitele locuri din această țară. Aș începe cu Bucureștiul și cu fantastica sa arhitectură interbelică, foarte puțin cunoscută aș spune, si care le creează  multora un adevărat șoc, văzând clădiri atât de bine constuite și întreținute. Stilul brâncovenesc este unul din lucrurile de care ar trebui să fiți foarte mândri. Aș putea să petrec ore întregi, vorbind despre lucrurile pe care le-am văzut si despre cele pe care mi-aș dori să le văd, în România, dar v-am pomenit deja despre mănăstirile din Bucovina.   Referindu-mă la Constanța, eu tot mai sper că faimosul Cazinou își va recâștiga , la un moment dat, frumusețea de odinioară și caracterul său exotic. N-aș omite nici Sinaia, cu palatele sale, apoi localitățile medievale si orașele din Transilvania. Și nu vreau să uit niște lucruri care realmente m-au impresionat : vestita “Mocănița” , apoi locomotivele de la Resita si nu în ultimul rând, calea ferata Oravita-Anina.  Le înscriu pe lista preferatelor mele.  De fapt, consider ca România ar trebui să se concentreze mai mult asupra naturii sale extraordinare și să profite mai mult de pe urma moștenirii sale “industriale”. 

Cu aceeași pasiune am vizitat și obiective turistice ceva mai noi, ale vremurilor noastre . Spre exemplu, am fost foarte impresionat de Porțile de Fier și de Salina Turda. Repet, consider că moștenirea industriei românești este fascinantă și mult prea puțin cunoscuta. 

Marina Almășan : –  Mă bucur ca ați descoperit atâtea  lucrurui notabile, în țara noastră. Haideți să vorbim puțin și despre mâncarea tradițională. Care este specialitatea noastră care vi s-a “lipit” cel mai tare de suflet?

Marcin Wilczek, Ambasadorul Poloniei la București: – Nu este o întrebare prea ușoară..  .Desigur, aș fi tentat să pomenesc “ciorba de burtă”, care este însă o variațiune a unei specialități întâlnită și în Polonia, și în Turcia , și în Bulgaria și , sunt sigur, în numeroase alte culturi. Dar felul în care o prepară românii este cu adevărat delicios.  N-aș vrea sa uit să menționez si întreaga varietate de cârnați românești.

Aș spune, în concluzie că diversitatea bucătăriei românești, pornind din Dobrogea și până la Satu Mare, sau de la Iasi și până la Drobeta Turnu Severin, le oferă un mare avantaj străinilor care traiesc în România. 

 

Marina Almășan : – Să vorbim acum și despre “hrana pentru suflet”. Aveți vreun artist român care v-a cucerit?

Marcin Wilczek, Ambasadorul Poloniei la București: – Dacă ar trebui să numesc artistul meu favorit, cred că răspunsul meu este unul foarte firesc, deci presupun că nu vă veți mira dacă voi spune ca Brâncuși și operele sale de artă sunt cu adevărat foarte speciale. Trebuie să vă mărturisesc că nu auzisem de Brâncuși, înainte de a ajunge în România. În clădirea Ministerului Afacerilor Externe exista o variantă a Coloanei infinitului, însă, sincer vorbind, la început nu i-am dat prea mare atenție. Însă apoi am vizitat orașul Târgu Jiu și i-am văzut sculpturile, în mediul lor natural. Am văzut Coloana Infinitului, Masa Tăcerii, Poarta Sărutului și am fost realmente impresionat. Am vizitat de asemenea casa sa memorială. Brâncuși m-a fascinat, în adevăratul sens al cuvântului, iar operele sale sunt cu adevărat extraordinare și se adresează în mod direct imaginației tale. Este ceea ce se spune “artă la nivelul cel mai înalt”

Marina Almășan : – Mă bucur că opera lui Brâncuși a mai făcut, iată, o “victimă”! Din explicația de mai sus, deduc că sunteți un om preocupat de artă, de cultură. Ce alte hobby-uri aveți, cum vă place să vă petreceți timpul liber? 

Marcin Wilczek, Ambasadorul Poloniei la București: – Trebuie să vă spun că, pentru un diplomat, care este, cum se poate bănui, o persoană ocupată, a se afla la post în România reprezintă, printre altele, o fantastică posibilitate de relaxare. Există foarte puține capitale europene care se află atât de aproape și de  munte și de mare. Îți poți petece sâmbăta pe plajă, la Jupiter, apoi te poți plimba duminica la Sinaia sau Predeal și poți lua prânzul la Brașov. Iată așadar o oportunitate deosebită, pe care o voi exploata cât pot de des. 

Marina Almășan : – Vorbiți foarte frumos despre țara noastră și vă mulțumesc! Aș spune însă că și Polonia este o țară uluitoare și că există o mulțime de motive pentru a o vizita. În calitate de “simplu cetațean” al Poloniei, ne puteți recomanda câteva obiective turistice “must see” din țara dumneavoastră? 

Marcin Wilczek, Ambasadorul Poloniei la București: – Fără îndoială, Polonia este o țară care are foarte multe de dăruit, iar a o vizita reprezintă o experiență de neratat. Nu este neaparat o destinație pentru turismul de masă pe timp de vară, dar există locuri care trebuie neaparat vazute, măcar o dată-n viață. Desigur, Cracovia – vechea capitală a Poloniei – este un loc minunat în care merită să-ți petreci câteva zile, măcar pentru a te lăsa învăluit de atmosfera orașului medieval, însă orașul nu este numai unul istoric, ci reprezintă și  sediul multor companii și al nenumăratelor muzee. 

Apoi aș numi Zona de lacuri din nordul Poloniei, unde poți să navighezi și să te bucuri de natură multe zile în șir, pentru că zona este foarte întinsă. Există și aici un loc care nu trebuie ratat : Canalul  Elbląg-Ostróda, unde poți să te urci pe un vaporaș și acesta te duce, traversând câmpurile, către lacul următor. Nu mai găsești așa ceva  nicăieri în lume. Nu trebuie ratată nici Mina Wieliczka, una dintre cele mai vechi mine medievale din Europa, cu niște galerii subterane  impresionante. Întrucât România deține acum președinția Uniunii Europene, am să vă spun că una din întâlnirile Consiliului Uniunii Europene din perioada în care Polonia deținea această poziție, a avut loc în străfundurile Minei. Imaginați-vă deci cât de urias este acest loc! 

În Polonia există, de altfel, nenumărate orașe foarte frumoase și numărul lor crește
continuu. Avem, desigur, capitala țării – Varșovia, apoi Gdansk, la malul Mării Baltice, Poznan, Cracovia, Wroclaw, Lublin. Si să știți că ceea ce v-am spus nu reprezintă numai punctul  de vedere al unui diplomat, care are datoria de a-i încuraja pe străini să viziteze Polonia, ci reprezintă și rezultatul unor evaluări internationale neutre și cât se poate de obiective. Polonia devine astăzi o destinație turistică pentru city-break-uri, pentru turismul cultural, pentru turismul in grup sau pentru turismul de congrese. E un motiv de mândrie, de aceea îi incurajez pe cititorii dvs să viziteze neapărat Polonia. Și asta atât mai mult cu cât legăturile pe calea aerului au devenit si mai intense, în ultima vreme : LOT operează, la ora actuală,  trei zboruri pe zi, Bucuresti-Varșovia, există și zboruri low-cost și foarte curand va fi inaugurată linia aeriană Bucuresti-Cracovia, care va înlesni și mai mult schimburile dintre țările noastre. 

Marina Almășan : – Iată ce de motive pentru a trece Polonia pe lista destinațiilor de vacanță! Sau măcar de city break. Există lucruri din țara dvs de care vă este dor, aici, departe de ea? 

Marcin Wilczek, Ambasadorul Poloniei la București: – Nu pot spune că există neapărat lucruri din țara mea, de care să-mi fie dor. După cum am spus, legaturile sunt atât de intense, iar dacă mi se face dor de casă, nu mă împiedică nimeni să-mi petrec weekendul în Polonia! Deci aceasta nu reprezintă nicidecum o problemă. Obisnuiesc să călătoresc în mod regulat, cu mașina, in Polonia, chiar dacă îmi ia 18 ore să ajung de la București, la Varșovia, trecând prin Carei, Zalău, Ungaria și Slovacia. Nu pot spune  că mă simt pierdut și deprimat în București, căci este un loc fascinant, România este un loc extraordinar pentru trăit, iar Polonia este atat de aproape, încât pot spune că sunt fericit că am “ la dispoziție” aceste două lumi. 

Marina Almășan : – Și uite-așa, diplomații au șansa de a locui în două țări deodată! Să schimbam puțin registrul întrebărilor : având în vedere că acesta este un interviu mai puțin oficial, am să vă rog să ne spuneți câteva cuvinte despre dumneavoastră. Nu vă cer un simplu CV, ci mai degrabă câteva informații despre viata dumneavoastră privată, despre familie, pasiuni, vise. 

Marcin Wilczek, Ambasadorul Poloniei la București: – Mă aflu aici împreună cu soția mea, avem două fete mari, una din ele deja lucrează, la o companie străină, asta după ce și-a făcut studiile în Marea Britanie. Fiica cea mică este studentă la Universitatea din Varșovia, insă examenul de bacalaureat și l-a susținut la Bucuresti, anul trecut. În ceea ce privește hobby-urile, după primul meu post m-am întors în Polonia și, la cei 40 de ani ai mei de atunci, am descoperit schiul. Deci, cel puțin referindu-ne la iarnă, acesta este hobby-ul meu cel mai important. Aici, în România, am descoperit și frecventez Azuga, Sinaia, Valea Prahovei în general. Dar îmi plac si alte sporturi: îmi place să joc fotbal, ceea că mă ajută să mă descurc cu munca solicitantă de diplomat, care mă ține mult timp în mașină si mă ajută să păstrez echilibrul între efortul fizic si modul de lucru din timpurile moderne. Am devenit, de asemenea, foarte interesat  – și asta grație soției mele – de grădinărit! Deși mi se pare un lucru foarte dificil, suntem amândoi foarte pasionați să studiem diferite specii care nu cresc în Polonia, dar se găsesc aici, în Romania. Desigur, încercăm să și “mutăm” aceste specii în țara noastră, asta mai ales după ce am descoperit cat de gustoase sunt merele romanești. Am încercat să cultivăm în Polonia  “Generosul de Voinești”, dar nu ne-a reușit. Însă nu ne lăsăm!

Marina Almășan : -…vorba navigatorului Nansen : “Ai reușit, continuă. N-ai reușit, continuă!”. Știți care e culmea? Că eu cumpăr foarte des din supermarketuri mere Idared, din Polonia! Si sunt foarte gustoase! Să trecem la un alt subiect.  Aceasta este o revistă pentru femei, așa că să nu vă mire dacă o să vă rog să le caracterizați pe femeile din România, văzute așa, prin ochii dumneavoastră de bărbat..”diplomat”! 

Marcin Wilczek, Ambasadorul Poloniei la București: – Dacă este să mă refer la colaboratoarele  și colegele mele  din România, precum și la persoanele cu care am contact din cadrul ministerelor, aș spune că ceea ce îmi place foarte mult este faptul că româncele zâmbesc tot timpul, că sunt femei vesele dar în acelasi timp sunt și foarte capabile. Lucrez foarte ușor cu ele, ca diplomat strain. 

Marina Almășan : – Ați vorbit despre femeile cu care ați intrat în contact din punct de vedere profesional. Eu mă refeream la femeia română în general, la cea pe care o întâlniți pe stradă, in magazine, in parcuri, în viața de zi cu zi. 

Marcin Wilczek, Ambasadorul Poloniei la București:  (zambește) – Romancele sunt femei frumoase, sunt elegante, în pas cu moda. În plus față de asta, sunt femei educate și foarte profesioniste în ceea ce fac. Într-un cuvânt, sunt strălucitoare. 

Marina Almășan : – Ooo! Ne-ați copleșit ! Vă imaginați o lume condusă de femei? 

Marcin Wilczek, Ambasadorul Poloniei la București: – Nu este ceva greu de imaginat! Cred, de asemenea, că întrebarea este oarecum derutantă, pentru că femeile conduc și acum, sau participa la conducerea lumii. Există o vorbă, care sunt sigur ca este prezentă în toate culturile lumii și care spune că “ bărbatul este capul, iar femeia este gâtul”. Poate că am fi tentați să spunem că femeia trebuie să fie  capul, iar barbatul – gâtul. Dar nu sunt sigur care poziție e mai convenabilă, pentru fiecare dintre ei. Nu trebuie să uităm, cred eu , ca niciunul dintre cei doi nu poate trăi fără celălalt. 

Vin dintr-o țară în care, în ultimii 30 de ani, am avut trei prim-miniștri femei (Hanna Suchocka, EwaKopacz and Beata Szydło) iar  președintele Bancii Naționale este tot o femeie.  (Hanna Gronkiewicz-Waltz). Și voi aveți, in România, de un an de zile, o femeie- prim-ministru. Care se descurcă foarte bine, deși este o perioadă tare dificilă. Ca atare, trăim într-o lume condusă de femei inteligente. Și nu mă deranjează deloc acest lucru. Desigur, îmi doresc  să trăiesc într-o lume condusă, în general,  de oameni inteligenți si responsabili, de oameni vizionari, care iși servesc țările și afacerile, care știu să depășească un moment dificil cu un zâmbet ; faptul că aceștia sunt bărbați sau femei contează mai puțin. Și sunt sigur că dacă veti întreba o femeie dacă își dorește să traiască într-o lume condusă de femei, răspunsurile vor fi diferite, în funcție de experiența de viață a femeii respective. Deci, întrebarea dvs nu este una tocmai simplă. Sunt sigur că emisiunea dvs, la fel ca și prezenta revistă, sunt urmărite si de bărbați, care apreciază lucrurile minunate pe care le faceți.

Marina Almășan : – Aveți dreptate, nu rezistă bărbații să nu tragă cu ochiul la ceea ce scriem noi aici, despre viața noastră, a femeilor! În final, am să vă rog să le adresați câteva cuvinte cititoarelor noastre.

Marcin Wilczek, Ambasadorul Poloniei la București: – Permiteți-mi să vă doresc nenumărate zâmbete, mulțumire în viețile voastre, precum și oportunitatea de a vizita și descoperi țara pe care am plăcerea și onoarea să o reprezint în România!

Marina Almășan : – Vă mulțumesc, la rându-mi, pentru plăcerea și onoarea acestui interviu!

Femei de 10 pe Facebook