banner marshal garden
Copii și tineri

Top 10 fraze care pot distruge viața copilului tău

Astăzi este Ziua Copilului, de aceea ne vom îndrepta atenția către copiii din ograda noastră. Le suntem, oare, buni părinți?

Fiecare părinte își dorește ca copilul său să crească sănătos și fericit. Dar iată că, de multe ori fără să ne dăm seama, tocmai noi, părinții, acționăm împotriva acestor lucruri. Specialiștii site-ul „lifehacker” au identificat 10 fraze rostite uzual de către părinți și capabile să distrugă viața copilului lor. Iată-le:

copiiNU MAI SPUNE PROSTII!
De ce este interzis acest îndemn? Spre deosebire de adulți, cei mici nu spun niciodată prostii. Tot ceea ce consideră cel mic că trebuie să îți spună, reprezintă pentru el lucruri foarte importante, chiar dacă ție ele ți se par prostioare. Retezându-i din start elanul, îi dai de înțeles că spusele lui nu sunt deloc importante pentru tine. Așa că, să nu te miri dacă vei constata că puiul tău a început să aibă secrete față de tine. Dimpotrivă, încearcă să pari foarte interesată de ceea ce-ți transmite copilul tău. Dacă îți povestește despre o descoperire pe care a făcut-o, să pari fascinată. Dacă aduce vorba despre o problemă pe care o are, găsiți împreună o soluție.

2. POFTIM, IA, NUMAI LASĂ-MĂ ÎN PACE!
De ce e bine să te abții de la această frază? Pentru că este modul cel mai greșit de a ceda în fața copilului. copiiNu numai că-i satisfaci pretențiile, dar îl și „elimini” din viața ta. Copilul va începe foarte repede să profite de această slăbiciune a ta, obținând pe această cale cam tot ce-și dorește.
Nimeni nu poate să-și refuze la infinit copilul, dar nimeni nici nu pretinde acest lucru. Renunță măcar la completarea ” lasă-mă-n pace!” și deja ai făcut un progres.

3. N-AI SĂ POȚI, LASĂ-MĂ PE MINE!
Ce e rău în această adresare? Refuzându-i copilului tău până și dreptul de a încerca, îi induci acestuia sentimentul neputinței și îl îndrepți voit pe calea pierzaniei. Psihologii numesc acest lucru „nepuțință programată” – exprimând acea situație în care omul conștientizează din start incapacitatea lui de a face un anumit lucru.
Dacă observi că puiul tău se apucă de un lucru care este clar peste puterile lui, cea mai corectă atitudine este: ” Hai să te ajut!”. Sau mai bine, cheamă-l să te ajute el pe tine. Dacă acest lucru este nociv ( spre exemplu, atunci când puștiul tău vrea să repare o priză) explică-i pur și simplu de ce acest lucru e periculos.

4. ALȚI COPII ȘTIU/POT, ȘI TU NU!
copiiNu spune așa ceva niciodată! Repetându-i la nesfârșit copilului tău că toți ceilalți sunt mai buni decât el, îi vei dezvolta un complex de inferioritate care-l va urmări toată viața! Degeaba unii părinți cred că în acest fel își vor mobiliza copilul! Nici măcar în lumea celor mari această metodă nu dă întotdeauna roade.
Iată ceva „la schimb” : Istoria îi atribuie lui Freun următoarea cugetare : ” Sigura persoană cu care ai voie să te compari esti numai tu, cel din trecut”. Și singura persoană pe care trebuie să o depășești, ești tu , cel de acum!” Acesta este principiul după care trebuie să te călăuzești, inclusiv în ipostaza ta de părinte!

5. ” PIEI DIN OCHII MEI” ( variantă: NU VREAU SĂ TE MAI VĂD!)
Aoleu! Sper să nu rostești niciodată așa ceva! Acest lucru poate fi tradus de către cel mic în aceea că nici el, nici problemele lui nu te interesează. E copiiadevărat că este un mod prin care părinții încearcă să evite un conflict, însă evitarea nu rezolvă problema, ci doar o amplifică.
Îți sugerez să îți pleci urechea la problemele celui mic, să încerci să-l ajuți să le rezolve. Iar pentru situațiile conflictuale, te rugăm, găsește o altă metodă!

6. ÎNJURĂTURILE.
Nu are rost să exemplificăm.
De ce nu sunt indicate? Nu are sens să ne lansăm într-o filozofie privind implicarea noțiunii de „mamă” în înjurături. Cu atât mai mult cu cât ne îndoim că, în prealabil, i-ai vorbit celui mic despre locurile intime ale femeii sau ale bărbatului..
Îți sugerăm altceva : în 99 la sută din cazuri, expresiile licențioase pot fi înlocuite cu unele mult mai civilizate sau, pur și simplu, excluse din conversație.

7. DACĂ N-AI FI TU….sau DE CE NAIBA TE-AM NĂSCUT?!?
Este evident că folosirea unei asemenea abordări va crea, în mintea copilului, complexul vinovăției. El va ajunge să creadă că prin simplul fapt că există pe lume le provoacă părinților săi un mare rău. Pentru psihicul unui copil, acest gând este extrem de traumatizant.
Dacă te vizitează astfel de porniri, e cazul să te autoanalizezi profund. Nu cumva,de fapt, îl învinuiești pe sărmanul copil de propriile tale eșecuri?

alex8. EȘTI RĂU! ( sau EȘTI PROST! sau EȘTI OBRAZNIC!)
Ferește-te să pui astfel de calificative. Copiii au foarte mare încredere în ceea ce spun părinții. În consecință, ei își vor însuși spusele tale și vor încerca să li se adapteze! Stima de sine va scădea, iar efectele nu vor întârzia sa apară.
Îți recomadăm, în schimb : în loc de ” Ești rău!” – ” Nu ai procedat corect!”. În loc de ” Ești prost!” – ” Nu ai luat cea mai bună decizie!”. Corectând nu copilul, ci faptele sale, îi vei da acestuia posibilitatea să se îndrepte.

9. NU TE MAI IUBESC!
( sau Dacă nu faci cutare lucru, n-am să te mai iubesc!)
copiiCe prostie! Dragostea părintească trebuie să fie necondiționată! Amenințarea legată de ea este sinonimă cu amenințarea la adresa vieții însăși. La urma urmei, ia gândește-te : oare chiar nu-ți iubești copilul?…Vezi? Și atunci de ce arunci astfel de vorbe?

10. AM SĂ TE PĂRĂSESC! ( sau : Te las aici! Sau: Te dau la bunici!)
De ce e nocivă o astfel de abordare? Se știe că, pentru cei mici, părinții sunt cele mai importante ființe . De ei depinde viața lor, fără mamă copilul nu-și concepe existența. De aceea, la o primă vedere, aceste fraze pot fi eficiente! Cel mic va fi îngrozit de perspectiva de a fi abandonat de părinți. Insă constatând în timp că sunt vorbe goale, el va ajunge foarte repede să le ignore. Dar poate dezvolta, tot în timp, tulburări psihice și comportamentale.
copiiCe îți recomandăm, în schimb, și pentru punctul 9 și pentru punctul 10? Orice altceva! Pe bune! Până și amenințarea cu bătaia – deși nu este deloc o metodă bună pentru a-ți educa copilul – este de o mie de ori mai indicată decât o replică de genul ” Nu te iubesc!” sau ” Am să te părăsesc!” Insă ideal este să construiești o astfel de relație cu puiul tau, care să nu se bazeze pe amenințări și frică. Știm că nu e greu, dar merită!

Cu ce concluzie trebuie să rămâi după toate aceste sfaturi? Că nu cuvintele pe care le rostești, la nervi, sunt importante, ci atitudinea vis a vis de copil, care se ascunde în spatele lor; comportamentul tău, ca părinte. Așa că nu e suficient să renunți la cuvintele urâte, trebuie să renunți și la atitudinile greșite!
…Ei, simți că ai șanse să devii un părinte mai bun?

1 comentariu

Click aici pentru a spune ceva frumos

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Femei de 10 pe Facebook