Ea și El

Tipurile de familii… “defecte”

Fiecare familie își crează un climat al său, bazat pe relațiile din cadrul cuplului. Dar există anumite momente concrete, pe care, studiindu-le, poți identifica tipul de familie în cauză.
Relațiile în cadrul familiei nu sunt întotdeauna armonioase. Pentru a rezolva problemele din cadrul lor, trebuie să le studiem cu atenție și determinăm mai întâi tipul de disfuncționalități din cadrul lor.

O familie care, din afară, pare echilibrată
Într-o astfel de familie, sentimentul dominant este cel al responsabilității – ușor exacerbat. Relațiile din cadrul unei astfel de familii sunt riguros statuate. În cadrul împărtirii responsabilităților , accentul se pune pe rigurozitate. Apariția sentimentelor este deseori blocată, de unde apare și riscul depresiei, al tristeții și al plictiselii.

Familia vulcanică
Intr-o astfel de familie, asupra sentimentului de responsabilitate prevalează spontaneitatea și emoțiile. Relațiile se schimbă foarte des și sunt foarte deschise. Soții ajung foarte des în situația de a-și rezolva deschis problemele. Cel mai tare suferă, în acest caz, copiii. Dacă soților le place această stare, nu trebuie s-o schimbe. Exprimarea furtunoasă a sentimentelor este una din modalitățile pe care cei doi le aleg , pentru a reaprinde flacăra iubirii lor . Singurul lucru care trebuie controlat, este manifestarea acestor sentimente și emoții negative în prezența copiilor. Altminteri, personalitatea acestora va fi disarmonică, pot apărea nevroze, ceea ce le vor influența celor mici raporturile de mai târziu, cu cei din jurul lor.

Familia – “sanatoriu”
Este așa numita familie-“ermetică”. Unul din membrii săi pretinde în permanență o atenție sporită din partea tuturor celorlalți. Membrii familiei îi acordă această atenție, iar starea permanentă, existentă în familie, este un control permanent și o protecție împotriva unor pericole reale sau imaginare.

Familia – “fortăreață”
Este o familie foarte închisă. Din punct de vedere psihologic, ea este înarmată împotriva oricui din afară. De regulă, unul din soți domină vădit această familie, iar relațiile din cadrul ei sunt foarte bine delimitate. Intimitatea și căldura sufletească lipsesc cu desăvârșire. Dragostea se manifesta condiționat și numai atunci cand comportamentul membrilor familiei corespunde normelor.

Familia “teatrală”
Emoțiile sunt exprimate foarte “colorat”, însă ele nu sunt profunde. Relațiile din cadrul ei sunt stabile, democratice și foarte teatrale. Multe se fac “de ochii lumii”. Macar unul din membrii unei astfel de familiei este însă dornic de iubire.

Familia “al treilea e în plus”
În mod subconștient, într-o astfel de familie apariția unui copil este considerată a fi un factor care încurcă viața de familie. Drept urmare, el nu este dorit. Iar dacă totuși membrii săi s-au decis să facă un copil, acesta va dobândi, în timp, sentimentul că nu e bun de nimic.

Familia “ideală”
Din afară, poate părea o familie liniștită. Ceea ce-i unește pe membrii săi este educația copiilor. Soții pot să nici nu se iubească unul pe celălat, dar vor sta împreună de dragul copiilor. Astfel de familii se destramă, de regulă, după ce copiii “își iau zborul”.

Familia de tip “circ”
Intr-o astfel de familie, neînțelegerile dintre soți și incompatibilitatea țelurilor lor sunt exprimate public. Divorțul nu este o raritate, intr-o astfel de familie. Deseori, membrii unei astfel de famililii emit pretenții contradictorii unul față de celălalt, ceea ce sporește tensiunea în cuplu.

Dar voi, dragile noastre, în ce tip de familie vă încadrați?

Sursa : advicewoman.ru

Publicitate