Bombănelile Marinei Editoriale

Ticăloșii care ni se-ntorc în țară

                                               

    Sute de mii de “români din diaspora” ne-au invadat în aceste zile țara, întorcându-se “acasă” – Este una din știrile cel mai des prezente în jurnalele tuturor televiziunilor, pe buzele tuturor romanilor. În primul caz, îi urmează considerații moderat revoltate, făcute de invitații în platou. În al doilea – o avalanșa de înjurături si blesteme, la adresa acestor “descreierați”, transformați , în ticăloșia lor – spun unii – în “vehicole ale morții”și  deveniți principalii vinovați ai ceea ce va urma, cât de curând, în România. 

Mă întristează însă că, în toată această poveste, pică rău “DIASPORA”. La modul general. Ce greșeală imensă! Caci NU, nu ni se-ntorc în țară valorile ( de acord, cu destule excepții, pe care le rog să nu se simtă vizate de editorialul meu!),  nu ni se-ntorc în țară românii cuminți, așezați pe la casele lor, văzându-și cu seriozitate de rostul lor , de carierele lor – uneori impresionante – și trăindu-si viața departe de tară, cu toate consecințele aferente , și bune, și rele. Căci nu e deloc confortabil să traversezi astfel de perioade complicate departe de țara ta, departe cei dragi, de bătrânii părinti, pe care, Doamne Ferește, este posibil chiar să nu-i poți nici măcar duce la groapă. Nu, nu acești români au forțat, în principal,  hotarele țării, ignorand orice rugăminte a autorităților, nesocotind orice lege morală, care spune că, daca există cel mai mic risc de a face cuiva rău, prin fapta ta, abține-te! Ei si-au invadat țara natală, pe care cu nonșalanță au părăsit-o candva,  dar nu pentru a-și construi o viața decenta și o carieră de succes pe alte meleaguri. Cei ce ne-au adus, în dar de Paști, coronavirusul, sunt , mulți dintre ei, cei plecați să muncească “la negru”, să fenteze autorități străine, să-i lase pe cei de acasă fără cei mai buni meșteri, și asta fără nicio remușcare. “Banul învârte lumea” spune un proverb. Le-a învârtit mințile multora, trimitându-i în toate cele patru zări, departe de țara lor, însă din păcate nu doar pentru a munci în mod cinstit. Ci si pentru a cerși, mutilând cu zdrențele lor chipul celor mai frumoase orase ale lumii și  pentru a face tumbe prin așternuturile plătitorilor în valută. Sunt concetățenii nostri care au dat buzna “în această lume civilizată”, dar nu pentru a i se alinia, ci pentru a fura, tâlhări, înșela sau chiar ucide, cu sânge rece. Pentru a scuipa, prin toate acestea, imaginea țării lor.  Aceștia suntn- cu excepții, desigur – “românii care se întorc brusc acasă” ! Ei se află în spatele panicii generale, a oamenilor ce au început să ne moara, a medicilor care-și riscă viața în aceasta luptă crancenă. Ei sunt descreierații care, după ce ne-au făcut de râs prin lume, și-au dat, brusc , seama că, la o adică, numai fraierii din țara ta îți pot veni în ajutor. Lor le datorăm răspindirea epidemiei, pentru ei statul român trebuie să consume bani cu carantine, forțe de ordine, monitorizări la domiciliu și, mai apoi, asistența medicală. Dar ei nu sunt DIASPORA! Ei sunt niște descreierați, pe care nu i-am fi vrut niciodată înapoi, căci țara ne-ar fi mai curată fără ei. Iar acum, mai sănătoasă.
Sunt dure cuvintele mele, știu, dar mi le asum. Și mai știu că granițele vor continua  să li se deschidă, că “țara lor natală” va continua să-i primeasca, creștinește, ca pe niște fii rătăcitori. Ai zice, mai bine, rătăciți cu mintea și sufocați de propria incultură, imaturitate , nesimtire si lipsă de milă!

 Dar aș vrea ca , din cauza lor, oamenii de bună credință din această țară să nu-și îndrepte  ura către toți românii ce trăiesc dincolo de hotarele țării. Cei care muncesc cinstit și care, în aceste momente, acolo, departe,   traversează, asemeni nouă, continente de neliniști și disperari personale , combinate cu grija pentru cei dragi, rămași în țară. Să îndreptăm, așadar, gândul nostru bun către ei, mai cu seamă către cei aflați în țările cel mai crunt lovite de această nenorocire planetară. Să le dorim să depășească cu bine această cumpănă și să nu uite niciodată că , în vremuri normale, România, tara lor, îi așteaptă întotdeauna , cu brațe deschise. 

P.S. Am o impresionantă arhivă de fotografii, cu astfel de  “români” ce ne fac de râs , pe care i-am întâlnit în mai toate țările europene prin care am călătorit. Am ales pentru acest editorial un instantaneu surprins pe străzile Parisului… 

13 comentarii

Click aici pentru a spune ceva frumos

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

 • Aveti dreptate,noi diasporenii adevarati am ramas pe loc(asa e avem casa,familia,serviciul totul)eu sant in Torino,Italia si oricat ar fi de greu aici in nordul Italiei acum,imi tremura inima pt Romania(am o sora si mama acolo) cand ma gandesc ca va fi de cel putin trei ori mai rau ca aici!

 • Presedintele si Guvernul sunt de vina ca s-au intors toate scursurile virusate in tara, trebuiau inchise granitele…dar au preferat sa-si primeasca diasporezi care tin economia

 • Absolut de acord, doamna Almasan. O singura observatie : trebuia insistat totusi pe ideea ca sunt printre cei reintorsi acasa si oameni care efectiv au ramas in strada ( contracte de munca reziliate de pe o zi pe alta, nici un fel de locuinta , etc. – ex. ingrijitoare de batrin in Italia, careia persoana in grija i-a decedat )
  Nu toti sunt din categoria de care vorbiti, dar e adevarat, marea majoritate sunt cei care in lipsa liberei circulatii pe strazi, au ramas fara ” obiectul muncii „. Aceeasi ” smecheri ” , la care maneaua reprezinta maximul in materie de educatie si cultura, sunt cei care acum vor teroriza pe cei ramasi acasa ; de dimineata imi spunea cineva ca in Buftea, au fost cazuri de atacuri in casele oamenilor, cu cagule, minusi, etc. Vor fi greu de tinut in friu, si m-as mira sa vad ca jandarmii care ne-au gazat in 10 august, vor reusi sa le tina piept.

  • Daca ramaneau in strada trebuia sa se duca la ambasada sau acolo unde votau ciume galbene trei zile

   • Pai ce mai ramane de facut, sa nu uitam ca si ei fac parte din acest popor, inchidetii intr-un ghetou si datile foc asa nu mai aveti atata indignare si ura rasiala. Nu uitati ca toti pana la urma sunt oameni. 😬

  • Bravo Marina Almășan. Asa este. Granitele vor continua sa li se deschida, deoarece acesti inculti manipulati au avut nevoie de trei zile pentru a-l alege pe neamtul de Iohannis si iubesc PNL-ul incompetent. Unde este lumea buna si intelectualii pe care ii intâlneam pe bulevardele Bucurestiului?