Femei de 10

“ Sportul m-a învățat ce înseamnă disciplina, concentrarea, prioritizarea, munca,  dar și ce înseamnă sacrificiul pentru a atinge un obiectiv” – interviu cu VIOLETA BECLEA SZEKELY, vicecampioană olimpică  la atletism

 

Intervievata mea de astăzi este , dincolo de “un sportiv de aur” – cum spune titlul proiectului nostru – un om extraordinar. Și sunt atât de mândră s-o cunosc și să pot povesti cu ea despre cele ce-au fost și despre viața ei liniștită de acum, asigurând-o de întreaga prețuire a românilor, care nu vor uita niciodată cum a luptat Violeta pentru țara lor! 

Dar înainte de a-i adresa cele câteva întrebări, sa vă povestesc despre Violeta : 

      Născută în nordul țării, la Dolheştii Mari , Violeta a avut ca probe de bază pe cele de 800 m și 1500 m. Medaliată cu argint la Jocurile Olimpice de la Sydney (2000) în proba de 1500 m, Violeta Beclea Szekely a avut 32 de selecţii în echipa naţională,  dintre care două la Jocurile Olimpice, patru la Campionatele Mondiale în aer liber, șapte la Campionatele Mondiale de sală, patru la Campionatele Europene în aer liber și patru la Campionatele Europene de sală. La Mondialele în aer liber de la Edmonton (2001), Violeta s-a urcat tot pe cea de-a doua treaptă a podiumului de premiere la 1500 m, cumulând, totodată și patru medalii din același metal la competiția similară indoor: trei la 1500 m (1993, 1999, 2001) și una la 800 m (1991). A câștigat titlul european indoor la 1500 m în 2000 și două medalii de bronz, la aceeași probă, în 1990 și 1998. În anul 2001 Violeta Beclea Szekely a câștigat Marele Premiu IAAF – Golden League.

Maestră a sportului (1983) și Maestră emerită a sportului (1994), Violeta Beclea Szekely este astăzi director în cadrul Comitetului Olimpic și Sportiv Român, fiind distinsă cu Ordinul Naţional „Serviciul Credincios în grad de Cavaler” (2000) şi Ordinul „Meritul Sportiv – clasa II – a” (2004).

Marina Almășan : – Dintotdeauna ai alergat atât de repede, Violeta? Vorbește-mi despre copilăria ta! 

Violeta Beclea Szekely : – Fac parte din generația care și-a trăit copilăria jucându-se în curtea casei și alergând pe dealurile din imediata vecinătate, fără calculator, telefon mobil sau alte gadgeturi. Încă de când eram elevă la Școala Generală din satul Dolheștii Mari, Județul Suceava, m-am făcut remarcată la orele de educație fizică, fiind cea mai bună la testele obligatorii la acea vreme aferente acestei materii.

Marina Almășan : – Sincer, mi-e greu să cred că, în zilele noastre, copiii care cresc lipiți de gadgeturi, se vor mai putea ridica la performanțe ca ale tale.. Spune-mi, Violeta, de la cine ai moștenit aplecarea către sport? Ce au fost părinții tai? Ce ai moștenit de la fiecare? 

Violeta Beclea Szekely : – În familia mea am fost singura care a ales drumul către marea performanță în sport, fără ca părinții mei să mă îndrume în acest sens. Provin dintr-o familie de oameni simpli (vrednici și sensibili), tata muncea într-o fabrică iar mama la CAP. De la tatăl meu am moștenit suplețea fizică,  cu mușchi subțiri și lungi, iar de la mama tenacitatea, perseverența și puterea de muncă, calități indispensabile tuturor celor care își doresc să facă performanță.

Marina Almășan : – Intr-adevăr, moștenirea a fost esențială și sunt sigură că ai avut părinți minunați. Dar la performanță ai ajuns tot prin munca ta. De fapt, când și cum ai ajuns să faci sport de performanță?

Violeta Beclea Szekely : – Din fericire pentru mine, programa școlară a anilor 80’ cuprindea competiții școlare, competiții care se desfășurau la nivel de școală, județ și zonă. Am fost remarcată în clasa a VIII-a într-una dintre competițiile școlare, când am câștigat o cursă de 600m.

Marina Almășan : – Eheeeei, ce vremuri! Statului îi păsa de dezvoltarea fizică a copiilor, încuraja activitatea competițională. Până la urmă, hulita “Daciadă” era , de fapt, un lucru extraordinar, excluzând conotațiile politice.  La ce erai bună, Violeta , încă de la început? 

Violeta Beclea Szekely : – Am fost un copil înzestrat cu calități fizice și motrice pentru alergare. Eram longilina cu picioare lungi și glezne subțiri fiind asemănată cu o căprioara, spunându-mi-se  “Căprioara din Carpați”.

Marina Almășan : – Ce frumos alint! Și câte motive de mândrie ne-a adus această “căprioară”! Spune-mi, Violeta, ai avut vreun model, din sportul international? Ce anume îți plăcea la respectivul?/respectiva?

Violeta Beclea Szekely : – Am avut-o drept model pe faimoasa alergătoare Maricica Puică, cu care am avut privilegiul să fiu colegă de grupă încă de la începutul carierei mele, din 1980. Întotdeauna am admirat la Maricica Puică pe de-o parte modestia și omenia față de semenii săi aflați în dificultate, iar pe de altă parte, puterea de muncă și dăruirea până la sacrificiu pentru marea performanță.

Marina Almășan : – Ce frumos că modelul în viață ți-a fost tot o sportivă din România! …Vorbește-mi acum despre antrenamente și antrenori.  Cât de chinuitoare erau primele? Care a fost “antrenorul tau de suflet”?

Violeta Beclea Szekely : – Am avut onoarea dar și privilegiul de a mă antrena cu renumitul antrenor Ion Puică care și-a pus amprenta pe cariera mea sportivă și care m-a format ca atletă de mare performanță. Antrenamentele erau o provocare de fiecare dată deoarece, în grupă, eram 5-6 fete, însoțite de un sparring partener, fiecare antrenament fiind o întrecere în sine. În întreaga mea carieră sportivă m-am antrenat de-a lungul timpului și cu Constantin Nourescu, Maricica Puică iar în ultimii doi ani, cu soțul meu Adrian Szekely.

Marina Almășan : – Ce anume te-a învățat sportul, Violeta? 

Violeta Beclea Szekely : – Sportul m-a învățat ce înseamnă disciplina, concentrarea, prioritizarea, munca,  dar și ce înseamnă sacrificiul pentru a atinge un obiectiv.

Marina Almășan :- Ce lecție frumoasă oferă sportul! Și ce păcat că are tot mai puțini “practicanți”… Care sunt cele mai mari izbânzi ale tale , in cariera sportivă? 

Violeta Beclea Szekely : – Cea mai mare realizare în cariera mea sportivă rămâne titlul de vicecampioană olimpică obținut la Jocurile Olimpice de la Sydney din anul 2000 dar și titlul de câștigătoare a Turneului „Golden League” din anul 2001. Deși înainte de Jocurile Olimpice de la Sydney, dar și după, am câștigat toate competițiile la care am participat, iar în competiția olimpică am intrat drept principala favorită a probei, am pierdut titlu de campioană olimpică la 5 sutimi de secunda față de algeriana Nouria Merah-Benida care a obținut prima și ultima ei victorie în fața mea.

Marina Almășan : – Ne plecăm în fața ta! Un astfel de om face cât 100 de  politicieni la un loc! .. Ai putea să rememorezi, te rog, unul din momentele speciale ale vieții tale de sportiv?

Violeta Beclea Szekely : – Unul dintre momentele speciale din activitatea mea de atletă de performanță este Festivitatea de premiere făcută de Prințul Albert de Monaco care, în 2001, la Monte Carlo, a ales să facă premierea pentru cursa de 1500m fete, pe care am câștigat-o, reușind cea mai bună performanță a anului dar și a competiției.

Marina Almășan : – Extraordinar! Imi amintesc perfect acel moment! Felicitări incă o dată, dragă Violeta! Acum, ca să existe un “echilibru” în interviul nostru, te voi întreba și  care a fost cea mai neagră amintire a tuturor concursurilor la care ai participat..

Violeta Beclea Szekely : – Cea mai neagră amintire din concursurile mele rămâne ruptura musculară făcută cu 1 lună și jumătate înainte de Jocurile Olimpice de la Barcelona din 1992, ruptură care m-a scos din circuit timp de o lună, nereușind să mă calific în finala olimpică, evoluția mea oprindu-se în semifinale.

Marina Almășan : – Ăsta chiar e  un moment de neuitat. Și probabil fiecare mare campion are, în istoria sa, astfel de momente de cumpănă…Vorbește-ne acum despre momentul retragerii. Cât de dificilă a fost decizia? Cum s-a întâmplat, concret? 

Violeta Beclea Szekely : – Pentru orice sportiv de performanță, momentul retragerii nu este unul dinainte stabilit iar în cazul meu, organismul a fost cel care mi-a spus stop. Deși aveam 38 de ani, antrenamentele mele erau la fel de intense, iar timpii uneori chiar mai buni decât cei realizați în anii precedenți. Cu toate acestea, în concursuri nu mai reușeam să am aceeași concentrare și determinare. Am realizat că motivația mea nu mai este aceeași, că organismul meu a ajuns la suprasaturație, hotărând astfel să mă retrag.

Marina Almășan : – Încerc să intru, mental, în pielea unui mare sportiv, care se hotărăște “să pună punct”. Nu cred că o face cineva cu bucurie…Dar tu ai lăsat în urmă o viață plină de lucruri extraordinare și a iirile acestea te pot hrăni în următorii 100 de ani! Și, oricum, știu bine că “retragerea” nu a însemnat deloc “inactivitate”! Ce face, așadar,  astăzi Violeta Beclea-Szekely? Enumeră-mi câteva din succesele noului tău statut. 

Violeta Beclea Szekely : – Astăzi sunt director de Marketing în cadrul Comitetului Olimpic și Sportiv Român, unde îmi desfășor activitatea din anul 2005. Un proiect drag sufletului meu este „Pădurea Olimpică”, organizat în anul 2018, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la Marea Unire. În cadrul acestui proiect, 100 de medaliați olimpici din toate timpurile din 12 discipline sportive (atletism, canotaj, gimnastică, haltere, handbal, judo, kaiac-canoe, lupte, înot, scrimă, tir, volei) au plantat 100 de stejari în cadrul Muzeului Național al Satului „Dimitrie Gusti” din București, dând naștere Pădurii Olimpice.

Marina Almășan : – Ce frumos! Intuiesc faptul că originile tale bucovinene,  natura frumoasă in care ai crescut,  și-au spus cuvântul! Aș vrea să ne spui cateva cuvinte despre familia ta. 

Violeta Beclea Szekely : – Sunt căsătorită de 27 de ani cu Adrian Szekely, fost judoka, component al lotului olimpic de judo al anilor 90’ iar împreuna avem o fată, Alexandra, frumoasă, deșteaptă, lumina ochilor noștri de care suntem foarte mândri. Pentru mine Alexandra reprezintă medalia de platină și cea mai mare și importantă realizare din viața mea.

Marina Almășan : – Și te felicit din toată inima si pentru această victorie! Ce hobby-uri ai, Violeta? Cum îți place să-ți petreci timpul liber? 

Violeta Beclea Szekely : – Îmi place să citesc, să ascult muzică sau să vizionez filme pe Netflix. Timpul liber încerc să îl petrec împreună cu familia mea care, pentru mine, reprezintă locul unde iubirea nu se termină niciodată.

Marina Almășan : – …și așa îți doresc să fie și de aici înainte! Am o curiozitate : atunci cand participi la întâlniri cu tânăra generație din atletism, ce sfaturi le dai?

Violeta Beclea Szekely : – Tinerei generații îi spun de fiecare dată că nu există o rețetă care să te ducă pe culmile marii performanțe, însă, cu puțin talent și cu foarte multă muncă, sacrificii și seriozitate,  se poate atinge marea performanță.

Marina Almășan : – Iar tu ai atins-o, ceea ce face ca prețuirea noastră față de tine să fie veșnică! Să încheiem, conectați la realitățile momentului :  îți dorești pentru anul nou, Violeta? 

Violeta Beclea Szekely : – Pentru 2021 îmi doresc doar sănătate, mie și familiei mele, dar și înțelepciune și responsabilitate factorilor de decizie,  în mâinile cărora stă viitorul sportului românesc.

Marina Almășan : – Să ți se împlinească dorințele, draga  noastră! Mulțumesc pentru interviu!

Proiect susținut de DPLAY SPORT ACERBIS : DPLAY SPORT ACERBIS

 

1 comentariu

Click aici pentru a spune ceva frumos

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • […] Din fericire pentru mine, programa școlară a anilor ’80 cuprindea competiții școlare, competiții care se desfășurau la nivel de școală, județ și zonă. Am fost remarcată în clasa a 8-a într-una dintre competițiile școlare, când am câștigat o cursă de 600 de metri. Am fost un copil înzestrat cu calități fizice și motrice pentru alergare. Eram longilina cu picioare lungi și glezne subțiri fiind asemănată cu o căprioara, spunându-mi-se «Căprioara din Carpați», s-a destăinuit Violeta Beclea-Szekely, atleta care a avut-o ca idol pe legendara Maricica Puică, în dialogul amintit. […]

Publicitate