Nu numai pentru bucureșteni, dar imi place să cred că pentru toti românii, Capitala României are o miză foarte mare. În cazul multora dintre noi, este orașul natal și este firesc să ne dorim, pentru el ( și pentru noi, implicit) , ceea ce e mai bine și mai frumos. Pentru toți românii însă, Bucureștiul este “poarta de intrare în țară”, este cartea de vizită a acesteia, este o “Românie în mic”, care ne reprezintă, până la urmă, pe toți. Și, de ce nu? poate fi , la un moment dat, chiar și un subiect de inspirație pentru celelalte orașe ale țării.
La noi, lucrurile stau cam așa : dacă Bucurestiul arată și funcționează cum trebuie, este pentru că “așa e firesc să fie”. Dacă însă ceva scârțâie, sigur e vina Primarului general!
Un oraș nu e ușor de gestionat. Vorba aia, e greu să-ți menții curată și funcțională propria locuință, darămite o Capitală de o asemenea anvergură și “coloratură socială”. In plus, nici vremurile nu ne ajută, din cale-afară. Și nici oamenii, până la urmă, pentru că , întotdeauna, schimbarea în bine trebuie să înceapă cu noi înșine. Cu mucul de țigară pe care îl aruncăm unde trebuie, cu mașina pe care o parcăm unde îi este locul, cu zidurile pe care renunțăm să ne manifestăm talentul la pictură, cu zăpada pe care o dăm în lături, din fața casei.
Am apelat , în cele ce urmează, la câteva personalități ale României de azi, trăitoare în București. Criteriul suplimentar a fost bogata experiență în materie de călătorii. Când te miști prin lume, e imposibil să nu-ți dorești ca orașul tău să arate, precum cele în care te simți minunat, chiar și numai pentru câteva zile. Recunoașteți deschis : de câte ori nu vi s-a întâmplat să vă doriți ca și Bucureștiul să arate precum Praga, Stockholm, Luxemburg, Budapesta, etc?
I-am rugat pe intervievații mei de 10 să facă un exercițiu de imaginație : dacă, brusc, s-ar trezi că Primarul General al Capitalei le-ar propune să ii devină consilieri, care ar fi prima măsură pe care i-ar șopti-o la ureche?
Să vedem ce-a rezultat!
Dumitru Prunariu, cosmonaut: Am condus masina prin cateva capitale vest europene si indiferent cat de mare era aglomeratia sirul de masini se misca. Mai repede, mai incet, dar se misca. In Bucuresti nu odata am ramas blocat in trafic sau chiar cand traficul nu era intens am fost blocat de semafoare consecutive care se inchid si deschid total ilogic. Prima problemă de care i-aș spune să se ocupe, domnului Primar general, este implementarea unui sistem inteligent de semafoare, cu senzori care să sesizeze dinamic parametrii traficului si care să cupleze și decupleze inteligent semafoarele. Nu este vorba numai de cumpărarea și încercarea de implementare a unui software, ci și de adaptarea lui concretă la caracteristicile Bucureștiului cu un centru de comandă care să ia deciziile optime în timp real.
Monica Tatoiu, om de afaceri: “L-aș consilia, pe Primarul general, în următoarele
direcții : Plata parcărilor pe spațiul public și intrarea în centru doar pe bază de taxă. Parcarea la km 0 costă ca la Milano. Care, by the way, nu prea are parcări.Obrazul subțire cu cheltuială se ține. Si l-aș mai sfătui pe Primarul general să permită transportul public organizat de firme private , ca o concurență la RATB. Iar licențele de taximetrie trebuie reevaluate.”
Ema Zeicescu, jurnalist tv: “Sunt genul de turist care observă cu mare plăcere zonele pietonale care te salvează de zumzetul infernal al marilor orașe. Mi-ar placea un Bucuresti care să fie mai verde, cu mai multe terase pline de oameni relaxați, vreau să văd mai puține mașini în zona centrală si să avem mai multe parcări. Cred într-un Bucuresti care să fie cu adevărat o atracție turistică, eu pe acest aspect aș miza pentru dezvoltarea orașului!”
Ion Haiduc, actor: L-aș lua pe Primarul general să facă o călătorie cu mine prin București și să îi arăt cum nu se vede frumoasa arhitectura interbelica din cauza unor copaci strâmbi, uscați, de fapt niște vreascuri…… apoi, puținele statui care sunt invizibile din aceleași motive!!! Lipsește o concepție arhitecturala vegetală cu desăvârșire!!! Vizitați, va rog Praga, de exemplu, și veți vedea cu ușurință frumusețea arhitecturii interbelice în toată splendoarea ei!!! De ce la ei se poate și la noi, nu???????
Dr.Ileana Marinescu, medic : L-aș îndemna pe Primarul general să se orienteze spre fântâni arteziene și spre statui cu figuri din istoria României . Din punctul meu de vedere, curățenia a făcut progrese notabile. Dacă ar fi să iau un reper, de afară, aș alege Madridul..
Norica Nicolai, politician: “ Știu exact în spre ce direcții l-aș îndruma pe Primarul general : traficul face din București un oraș greu de văzut și asta îi îndepărtează pe oameni de un oraș frumos.. Din păcate, până acum nu am văzut nimic, poate mai mulți copaci ar prinde bine și un plan de urbanism care să fie respectat”.
Dani Constantin, compozitor: „Pentru că am fost impresionat de calitatea transportului în comun, caracterizată prin numărul și modernitatea mijloacelor de transport, prin respectarea orarului afișat în stații sau online, în ciuda unui trafic aglomerat, i-as inocula în suflet și în minte, Primarului general să se preocupe de acest subiect, i-as sugera să fie călător, chiar incognito, la orele de vârf, pentru a se convinge cum călătoresc concitadinii!”
Dr.Monica Pop, medic: “Bucureștiul e un oraș foarte frumos. As dori ca Primarul general să aibă în vedere următoarele priorități : asfaltul să nu mai lase de dorit pe nici o arteră , iar parcul de trransport în comun să fie mai modern.( tramvaie, troleibuze, etc). Orașe pe care le-aș da, ca exemplu? Praga, Barcelona, Charleroi. “
Radu Andrei Tudor, jurnalist tv: “I-aș sugera să se focuseze pe conservarea, ca la carte, a clădirilor istorice și pe mai multe investitii în zona de distractie, cluburi de noapte, pub uri, terase. Plus niște investitii serioase în rețelele de transport”.
Liliana Țuroiu, Președnite ICR: “ Sunt convinsă că Bucureștiul este deja o capitală europeană și are toate șansele să devină un oraș „de top“. Este un oraș care se confruntă cu probleme și provocări cu care s-au confruntat și alte metrople de dimensiuni comparabile. Ca om activ pe tărâmul culturii și creației, aș sfătui orice Primar general să mențină pe agendă, ca prioritate, a patrimoniului urbanistic și cultural, astfel încât sufletul orașului să se perpetueze. Aș pleda pentru un mediu propice energiilor creatoare ale orașului viu, pentru zone de promovare a industriilor creative in spatiul liber, pentru muzee moderne, dupa modelui celui mai recent proiect muzeal bruxelez intitulat „Casa Istoriei Europene”, dedicate costumului, sticlei, artelor decorative ori performantei stiintifice.
Și i-aș sugera să promoveze un binecunoscut îndemn, valabil pentru fiecare dintre noi, locuitorii Bucurestiului, îndemn cu care se încheie Candide de Voltaire – să ne cultivăm, și la propriu și la figurat, grădina.”
Silviu Biriș, actor: “ L-aș incuraja spre o mai bună colaborare cu instituțiile cu caracter executiv, printr-o serie de legi și amenzi care să prevină infracționalitatea. L-aș sfătui să se ocupe, cu prioritate, de parcări subterane sau etajate, în locurile cu trafic intens ,asta dacă infrastructura permite. Să încurajeze autoritatea politiei locale si rutiere. Si i-as da statut de persona non-grata oricui defaimeaza sau murdarește cetatea. Mai simt nevoia interzicerii claxoanelor și a sirenelor.A Ambulantele în Viena merg doar cu girofarele aprinse și sirenele oprite. Acolo, un expat, dacă face o fărădelege, poate fi chiar expulzat, pe viață, din Austria. L-aș îndemna să stabilească amenzi cu executarea muncii în folosul comunității oricărui sofer care îi blochează pe alții, fără jenă!
Monica Anghel, solistă pop: Toți avem mereu de comentat, că nu ne convine nimic, dar dacă, să presupunem că suntem chemați o zi pe lună să facem voluntariat pt orasul în care locuim, facem ? ……. despre asta este vb! Cred ca, în primul rând de la noi, oamenii de rând, pleacă totul ! Asa cum spunea JFK , întreabă- te ce poți face tu pentru țara ta, nu ce poate face țara ta pentru tine!
Alin Burcea, om de afaceri: “Problema centrală sunt parcările. L-aș îndemna pe
Primarul general, să lupte pentru o Hotărâre a Consiliului General sau un HG dat de Guvern, prin care să se dea avantaje fiscale celor care construiesc parcări. Trebuie finalizat proiectul celor 3 mari parcări la intrarea în oraș. Trebuie continuat proiectul cu restaurarea clădirilor monument istoric si de arhitectură.”
Arin Avramescu, avocat : “…Dacă și-ar numi doamna primar un „consilier de suflet” , cred că ar avea probleme acasă cu soțul.😄 In nota serioasă acum, aș consilia primarul să iasă mai des dintre dosare și mape de lucru. L-aș îndemna pe străzi , în compania unor arhitecți, poeți si pictori. As face în așa fel, încât să i se povestească orașul de către cei care stiu să o facă! Și l-aș ține înconjurat de adolescență, de candoare, veselie și optimism, pe care numai tinerii le au! L-aș educa drept iubitor de București, apoi l-aș pune serios la treabă!!
Mihaela Tatu, vedetă tv: “Prima sugestie ar fi să-i oblige, chiar prin „măsuri financiare”, pe toți angajații primăriei să învețe și să trăiască după reguli de bune maniere, în Integritate. Cum se comportă în societate, așa să fie și acasă și cum își îngrijesc casele, așa să îngrijească și orașul. Iar cei care au copii să nu le spună ce să facă și cum să fie. Ci să le arate prin exemplul personal. Toate acestea să treacă prin integritate, respect și bune maniere.”
Dr.Mircea Penescu, medic: L-aș sfătui pe Primarul general să construiască punți între cartiere pentru a descongestiona circulația și punți între oameni, pentru a detensiona relațiile încordate!
Dana Deac, jurnalist tv: I-as sugera Primarului general să includă orașul în programul internațional “Smart City”. Eu am văzut ce înseamnă acest program în Astana, o capitală a Lumii, fără exagerare.( Kazahstan – n.a.)
Dinu Gheorghe, avocat: “ L-aș determina să asfalteze străzile și să le spele zilnic si să igienizeze și ude parcurile! Este esențial sa respiri aerul dimineții intr un oraș curat si igienizat. Și i-aș mai recomanda să oblige locuitorii să-si întrețină fațadele clădirilor.
Nicolae Călugărița, actor: “ Un singur lucru aș încerca să-i inoculez Primarului General al Capitalei , în calitate de consilier al său : să apere orașul de noua arhitectură metal /sticlă . Atât.”
Comentează