Bărbați de 10

Silviu Biriș: „Femeia de 10 este o femeie care a vrut să fie de 11… și nu i-a ieșit!”

 

Astăzi este ziua de naștere a actorului Silviu Biriș. Dincolo de faptul că, în cor, îi urăm un fierbinte LA MULȚI ANI, ne dorim să-l avem mereu colaborator, în toate proiectele noastre, mai vesele și mai triste, căci tare ne e drag!

Când Silviu Biriș urmează să vină într-o emisiune de-a noastră, în echipa noastră ( majoritar feminină!) se declanșează o adevărată frenezie : cu Silviu se lucrează ușor, Silviu e deștept, talentat, nasul nu i-a fost niciodată pe sus, nici la propriu, nici la figurat. În plus, e un ins al naibii de plăcut! Dacă simțiți cum corăbiile voastre au luat-o la vale, rugați-vă să vă iasă în cale Silviu Biriș! După ce veți face un schimb de priviri și cuvinte, sigur flota voastră își va recăpăta cursul!
Dincolo insă de orice, Silviu este un actor talentat : nu știu dacă să-i mai spun “actor tânăr”, pentru că are în spate un șir luuuung de spectacole în care a jucat și unul la fel de lung, de emisiuni de televiziune, în care a fost deștept, spumos, guraliv, spontan, zurliu! Adică exact așa cum și-l dorește fiecare producător de emisiuni!
Sigur că și viața lui ascunde destule furtuni ( nefiind un site tabloid, nu vom săpa printre ele!), sigur că și Silviu are și el, ca fiecare dintre noi, momentele sale de singurătate, tristețe, mânie, disperare, frică. Le ține însă într-o perfectă taină. Către noi nu ajunge decât latura sa veselă, optimistă, dezinvoltă. Acesta este Silviu Biriș, cel căruia, într-o zi ploioasă de vară, am apucat să-i pun și alte întrebări decât : “ Poți veni la emisiunea noastră din data de…?”

Marina Almășan: – Care sunt punctele forte si punctele slabe ale lui Silviu Biris?

Silviu Biriș : – Dacă perseverența se poate numi un punct forte ,iatā-l pe primul.Apoi într-o  māsurā a unor valori sānātoase,abnegatia, și cred că ar mai fi și statornicia.
Punctele slabe…dulciurile (-:

Marina Almășan: – Nu te răsfăța! Ai o siluetă de invidiat! Cred că dulciurile doar le privești! … Dacă Silviu Biriș nu era actor, ce era? …Să nu-mi spui: “cofetar!”

Silviu Biriș : – Tata a vrut sa fiu polițist sau avocat.Mama medic.Iar eu, când eram copil, voiam să fiu… musafir! Imi plăceau tihna și răsfățul vizitelor de pe la casele din cartierele vechi ale Bucurestiului, la  prietenele bunicii materne. Exista o boemie și o bucurie în a petrece timpul împreună, pe care, copil fiind, o simțeam cum îmi inundă toată ființa.

Marina Almășan: – Dacă tot ai pomenit de familia ta, care a fost persoana care ți-a influențat viața cel mai mult?

Silviu Biriș : – Bunicul din partea mamei. A avut o influență foarte puternică asupra mea.
Era un om unul la un milion. Îi iubea pe toți! A fost un copil părăsit de tată, iar mama l-a crescut singură până la vârsta de 13 ani, când, printr-un accident cumplit, Dumnezeu a hotarat să o cheme la El. Dar Dumnezeu îi iubeste pe orfani. Asa că a reusit să devină  cel mai bun! A lucrat în agricultură, iar pentru mine munca câmpului a rămas o amintire puternică. Cel mai  mare dar era vacanța de vară  cu el în câmp, la treieratul  grâului sub cerul liber  și albastru al verii.
Așa că, dacă nu eram actor, aș fi fost în mijlocul naturii. Sau aviator, ca să fiu cât mai aproape de cer!

Marina Almășan: – Cred că le-ai fi spus tot drumul pasagerilor glume, prin intercomunicație! Dar..a fost să te faci actor, iar noi îți suntem recunoscători! 😊Cum a început totul?

Silviu Biriș: – Totul sau nimic sunt relative.Nu vreau să mai dau calificative, pentru că experiență personală si cea din jur mi-au dovedit că poți pierde totul intr-o clipă și să-ți dai seama că, de fapt,  a fost nimic, iar ceea ce ți se pare la început nimic, poate fi totul. Totul este ceea ce iubești și în ceea ce  crezi: „Căci acolo unde este comoara ta, acolo va fi și inima ta.”
Vorbind despre actorie, ceea ce  la început părea o glumă, în mai puțin de 2 ani a devenit un lucru serios. Aveam 16 ani și îl duceam pe fratele meu la un curs de calculatoare de la Palatul copiilor. Cred că era chiar prima lui ședință. În timp ce îl asteptam să revină, o fată a venit la mine si m-a intrebat dacă nu vreau să fiu Făt Frumos într-un spectacol de teatru pentru copii…Si uite asa am ajuns  într-o trupă de teatru pentru tineret , iar apoi student la UNATC.
Am crezut și am iubit ceea ce am făcut.

Marina Almășan: – Și asta s-a văzut tot timpul! Și dacă tot ai folosit verbul “a iubi”, voi trece într-o altă “zonă”: ești un bărbat cu mult lipici la femei. De ce oare?

Silviu Biriș: – Ce să zic…așa o fi…nu mi-am propus un țel din asta. Dar dacă e așa ,este pentru că îmi plac femeile.
Imi place compania lor , îmi plac delicatețea și frumusețea lor.

Marina Almășan: – Vor fi măgulite să citească acest interviu! Se cucerește greu o femeie, în zilele noastre?

Silviu Biriș : – Nu. Dacă ești un profitor laș și penibil, nu. Dar ce te faci după ce „cucerirea” ta vede cine ești de fapt?!?
Și uite cum, din prinț, devii iar broscoi! ….Nu. Cred că femeia trebuie privită dincolo de aparențe.

 

Marina Almășan: – De cucerit , e una, de păstrat e alta. Cum anume crezi că poți ține lângă tine o femeie?

Silviu Biriș : – De ce să o ții? Dacă o ții, înseamnă că ai proiectat și gândul că o să  plece. Nu o țin nici de milă, si nici de silă! Suntem împreună că ne e drag. E de bună voie. Până la urmă, e alegerea amandurora.

 

Marina Almășan: – E ușor, în dragoste sau…e cu efort? 😁😁😁

Silviu Biriș : – Când e cu efort deja nu e bine. Vorbim despre căsnicie,da? Căsnicia e o caznă, dar o caznă în acelas duh, bun. Nu alergăm fiecare să ne facem voia noastră. Aia nu mai e căsnicie, e o alegorie. Eu cred în armonie.

 

Marina Almășan: – Ești ușor idealist, bag seama! ..Dacă ar fi să schimbi  ceva în mentalitatea femeii, ce anume ai schimba?

Silviu Biriș : – Probabil ceea ce as schimba și în mentalitatea bărbatului:
superficialitatea, senzualitatea excesivă, libertinajul care se confundă cu libertatea.

 

Marina Almășan: – Într-o vacanță pe Marte…numește femeia care ai vrea să te însoțească, plus încă trei elemente obligatorii, pe lângă ea!

Marina Almășan : – Eva-Maria. ( fiica lui Silviu, n.a.) Apoi: Telefonul mobil, ca să poata comunica cu mama ei, pe Riva, cățelușa ei, și o icoană.

 

Marina Almășan: – După acest răspuns, toate cititoarele noastre vor ofta!…Că veni vorba de cititoarele noastre : ce înseamnă o femeie de 10?

 

Silviu Biriș: – O femeie care a vrut să fie de 11 și nu i-a ieșit :-))) …sau o femeie care nu vrea să facă din bărbatul ei de 9 un bărbat de 10 și-l iubeste așa cum e el,
sau o femeie care poate cât pentru 10 și are dragostea și puterea să împărtășească și celorlați din preaplinul ei.

 

Marina Almășan: Le urezi ceva alor noastre?…care sunt chiar de 10!

Silviu Biriș : – Sănătate, putere, dragoste!

Marina Almășan: – Îți mulțumesc, în numele lor. Acu’să vezi, afluență de femei, la spectacolele tale! 😁😁😁

Publicitate