Hobby Timp liber

Selfie de vedetă

De la apariția smartphone-urilor, ‘’selfie-ul’’ a ajuns să facă parte din viața noastră mai mult sau mai puțin, în special în rândul persoanelor tinere, de sex feminin. Fie ele de 10, de 5 sau 6. Un lucru e cert, aproape fiecare femeie declanșează până când consideră că rezultatul final e de 10. În rândul unor persoane, selfie-ul s-a transformat într-o obsesie greu de conștientizat și mai ales, de controlat. Camera frontală a telefonului, care trebuie să fie cât mai performantă pentru ca fotografia să iasă cât mai reușită, reușește să ne transforme cu acordul nostru în niște narcisiști. Și totuși ce-ar mai fi fost selfie-ul fără rețele sociale? Rețelele sociale reflectă realitatea într-un mod superficial, pentru că indivizii își promovează propria imagine idealizată, deci de cele mai multe ori nu pe cea reală.

Pentru că în jocul promovării imaginii apare și latura de superficial într-o proporție consistentă, consider că  în rândul femeilor, diferența o face femeia centrată, care reușește să reducă discrepanța dintre ceea ce pare și ceea ce este de fapt. Vă invit să analizăm trei exemple de ‘’așa da’’ și un exemplu de “așa nu’’, care face cât trei.

bianca-dragusanuBianca Drăgușanu

Contraexemplele au un rol fundamental în societate, pentru că fără ele nu am putea distinge binele de rău, de aceea am ales să vorbesc despre Bianca Drăgușanu. La un moment dat, era cea mai mediatizată persoană din România. Acum, se află într-un con de umbră. Nu vă bucurați prea mult, pentru că presa e mereu în căutare de noi talente. Astfel, au apărut personaje de aceeași teapă care i-au luat locul Biancăi, de exemplu Loredana Chivu. Din punctul meu de vedere, Bianca Drăgușanu reprezintă superficialitatea întruchipată. A debutat în spațiul public arătându-și sânii printr-o parte și prin alta, continuând să rămână în atenția presei spălându-și rufele în public, într-o luptă contra cronometru cu ’’perfecțiunea fizică’’. Acum, ca orice ființă care nu a făcut cele mai onorabile lucruri la viața ei,  încearcă să pară o femeie cu substanță. I se potrivește oare rolul acesta? Se pare că nu, de asta s-a și evaporat. Tind să cred totuși că e o chestiune de moment. Rețeta sigură care ar putea să o readucă în atenția tabloidelor ar fi să renunțe la această mască de doamnă, să-și asume ceea ce este de fapt și să-și scoată sânii din nou în fața obiectivului.

Pe de altă parte, Bianca a reușit să urce enorm de mult pe scara socială având în vedere faptul că niște oameni au plătit-o și o plătesc în continuare să fie imaginea unor brand-uri. Nu știu ce este în capul unor marketeri, dar am avut ocazia de a vedea brand-uri care nu se pupau deloc cu imaginea Biancăi, singurul punct comun fiind vânătoarea de like-uri.

nicoleta-nucaNicoleta Nucă

Se află pe scena publică relativ de puțin timp, adică de aproximativ doi ani. Nicoleta este artistul muzical poate cea mai rapidă ascensiune în urma participării la un talent-show muzical. A reușit să ajungă în top pentru că într-adevăr, are ce oferi. Bine, nu toți artiștii cu potențial reușesc să ajungă în top dacă stăm să analizăm situația modestă a industriei muzicale românești,  plină cu pseudo-artiști care azi apar, mâine dispar. Nicoleta Nucă știe să fie o femeie de 10 atât pe scenă, cât și în spațiul virtual. Pe 20 martie a câștigat premiul pentru cel mai bun debut la Premiile Muzicale Radio România și a ținut să împartă cu fanii această bucurie, printr-un selfie cu trofeul.

marta-usureluMarta Ușurelu

Este redactor șef la Revista Biz, revistă afaceri lansată în 2000 și preluată de către Marta și a sa echipă din 2009. Din punctul meu de vedere, este o femeie pe care neapărat trebuie să o urmărești. Cu atât mai mult dacă ești o tânără domnișoară de facultate în căutare de repere autentice. Ai ce înveți de la ea. Deși a început relativ târziu să investească mai multe resurse în brand-ul personal, adică de aproximativ 2-3 ani, știe să-și gestioneze excelent imaginea și apreciez modul în care știe îmbine latura profesională (business, marketing, comunicare, etc) cu cea personală. Este dovada faptului că pas cu pas, poți urca pe scara influenței publice fără să faci uz de gloanțe oarbe, păstrându-ți principiile și valorile.

alina-gorghiuAlina Gorghiu

Avem ocazia să o vedem de cele mai multe ori luându-se la harță cu pesediștii. Evident, în principiu asta și trebuie să facă în calitate de președinte PNL. Nu știu dacă face parte din clasa politică de care într-adevăr, are nevoie România, însă doamna Gorghiu este o femeie puternică și inteligentă (sau cel puțin așa pare). Alina Gorghiu a postat acum câteva zile pe pagina sa de Facebook un selfie cu Mircea Ionescu – Quintus (99 de ani), președinte de onoare PNL. La o scanare rapidă a paginii, nu pare a fi cel mai mare fan al selfie-urilor. Poate că o fi, cine știe, dar acest lucru nu-l face public, din moment ce are o funcție care implică o anumită conduită.

Cum muzica pe care o ascultăm sau felul în care ne îmbrăcăm spun multe despre noi, selfie-urile spun și mai multe. Este atât de simplu în ziua de azi să descoperi care sunt femeile istețe, descurcărețe și care sunt femeile-breloc, obișnuite să aștepte să li se ofere doar pentru că arată bine… Selfie-ul poate fi testul suprem atunci când căutăm valoarea.

Uscatoare rufe