Ea și El

„Să iubești fără să știi cum să iubești, rănește persoana iubită”, Thich Nhat Hanh

Cu toții ne punem întrebarea: ”Ce este dragostea?”

Este un sentiment? Sau o acțiune? Sau este ceva ce pur și simplu nu poate fi definit? Ei bine, conform călugărului budist Thich Nhat Hanh, dragostea este un mod de a fi și este una dintre cele mai complexe și benefice experiențe pe care o persoană le poate avea. 

A iubi pe cineva înseamnă să îi înțelegi complet suferințele, spune Nhat Hanh, iar înțelegerea este tot ceea ce are nevoie un om.

Prinși în agitația de zi cu zi, uităm însă să mai fim pe deplin înțelegători. Thich Nhat Hanh explică lucrul acesta într-o metaforă minunată:

“Dacă pui o mână de sare într-o cană de apă, apa devine de nebăut. Dar dacă pui sare într-un râu, oamenii pot folosi în continuare apa pentru gătit, pentru spălat sau băut. Râul este imens și are capacitatea de a primi, asimila și transforma sarea. Când sufletele noastre sunt mici, înțelegerea și compasiunea sunt limitate și suferim. Nu îi putem tolera pe cei din jur, cu tabieturile lor și așteptăm ca ei să se schimbe. Dar când avem inima deschisă, aceste lucruri nu ne mai sufocă și nu ne mai provoacă suferință. Dăm dovadă de mare înțelegere și compasiune pe care o împărtășim celor din jur. Îi acceptăm pe ceilalți așa cum sunt, iar ei au ocazia de a se schimba.”

Întrebarea pe care trebuie să ne-o punem este: cum putem să înțelegem suferința celorlalți? Thich Nhat Hanh spune că totul începe cu propria noastră fericire:

“Când ne hrănim și ne susținem propria fericire, ne dezvoltăm abilitatea de a iubi. De aceea, a iubi înseamnă să învăm arta de a ne cultiva propria fericire.

Să înțelegi o persoană aflată în suferință este cel mai frumos cadou pe care i-l poți oferi cuiva. Înțelegerea este al doilea nume al iubirii. Dacă nu înțelegi, atunci nu iubești.”

De asemenea, trebuie să învățăm dinamica iubirii:

“Dacă părinții noștri nu s-au iubit și nu s-au înțeles unul pe celălalt, atunci de unde să știm cum arată iubirea? Cea mai prețioasă moștenire pe care părinții o pot lăsa copiilor lor este propria lor fericire. Părinții ne pot lăsa moștenire bani, case, terenuri… dar toate aceste lucruri nu aduc fericirea oamenilor. Dacă avem părinți fericiți, atunci am primit darul cel mai de preț.”

Sursa: thepowerofideas.ideapod.com
Foto: plumvillage.org

Femei de 10 pe Facebook