Arhitecții de frumos Femei de 10

“România are nevoie de o perspectivă tânără!” – interviu cu Andreea Toma ( ATOMA), visual artist

Începem seria dedicată Creatorilor de 10 cu Andreea Toma –  ATOMA – visual artist, muralist, ilustrator și graphic designer ale cărei picturi murale de mari dimensiuni reușesc să schimbe chipul cenușiu al orașelor
noastre. Ea face parte din acea categorie de artiști contemporani adaptați care sunt deja parte integrantă din vizualul urban.  Prin  București, Sibiu, Târgu Jiu ori Bacău, proiectele murale ATOMA sunt creații manifest ce ne pun pe gânduri și ne arată o lume pe care de multe ori nu o conștientizăm. Ne scoate din zona de confort și ne provoacă. Doamnelor și domnilor, vă invit să cunoaștem împreună primul arhitect de frumos.

Cristina Moldovan: – Atoma, dacă ar trebui să te descrii într-o singură frază din care publicul care ne citește acum să înțeleagă atât omul cât și artistul Atoma, ce ai spune despre tine?

 Atoma: – Atoma este un artist la început de drum care si-a dezvoltat arta vizuala ca limbaj de comunicare cu publicul având ca scop trezirea unor reacții prin surprinderea unor fragmente din realitate, creând imagini în care este ilustrată o stare a societății contemporane locale / globale.

 Cristina Moldovan: –   Copilul multiplu premiat cu premii de excelență în pictură, a ales totuși să studieze, la liceu, matematica. Apoi s-a reîntors la dragostea pentru artă și acolo a rămas. Câtă matematică a mai rămas în viața și în creațiile tale ?

Atoma: -Matematica a făcut parte din viața mea cei 4 ani de liceu în paralel cu cursurile de pictură. Acum o regăsesc aproape zilnic în viața mea, în modul de organizare și în modul de creare a conceptelor pentru lucrări. Mă ajută și practic la desenul pe pereții de mari dimensiuni unde ridic la scară proporțiile.  


Cristina Moldovan: – Au existat în viața ta oameni care ți-au înțeles visul și te-au susținut dar și oameni care ți-au spus franc că visul tău de a intra la Arte, în București, este imposibil deși tu ai demonstrat apoi contrariul. Cât de importante au fost, pentru tine, motivarea și demotivarea lor și ce ai dori să le transmiți?

Atoma: -Proporția celor care nu au crezut în mine a fost și este mare, comparativ cu cei care m-au motivat. Sincer le mulțumesc, datorită lor am reușit să transform demotivarea în ambiție și perseverență, rezultatul se vede.

Cristina Moldovan: – Ești un artist complex care reușește să-și împartă timpul între atelier, expoziții și artă stradală.  Nu e chiar simplu! Cum reușești?


Atoma: -Așa este, nu e simplu. Îmi dedic tot timpul activităților artistice, dacă nu sunt pe șantier de pictură murală sunt în atelier și dacă nu sunt în atelier sunt acasă și mă documentez pentru următoarea lucrare. E un ritm constant, la care am ajuns în ultimii ani și care pentru mine funcționează.

Cristina Moldovan: – Dacă misiunea ta este aceea de a trezi întrebări și reacții care să oprească cotidianul și să capteze mintea privitorului în altă direcție, atunci cât de important este, pentru lumea în care trăim, să i se ofere o astfel de perspectivă și cum primește lumea misiunea ta?



Atoma
: -Lumea în care trăim este bombardată de imagini. Televizorul, telefonul, ecranele montate în spațiul public, în stații de autobuz, metrou, această luptă se dă pentru atenția noastră, care devine din ce în ce mai greu de captat. Artă are o provocare mult mai mare comparativ cu epocile din istorie, a capta privitorul suna deja idilic, dar nu imposibil. Prin reacțiile avute la lucrări realizate până acum pot spune ca am reușit într-o anumită proporție sa îmi ating misiunea.

Cristina Moldovan: – Te rog sa ne povestești și cum ai reușit să transformi cea mai urâtă stație de metrou- Piața Romană – în cea mai fotografiată?

Atoma: -Muralul realizat în stația de metrou Piața Romană a fost câștigător la un CALL-ul de proiecte realizat de Asociația VAR cultural în parteneriat cu Metrorex. Stația Piața Romană îmi era familiară din perioada studenției la UNARTE.
Reprezintă un punct de intersecție între diferite generații, se află în apropierea mai multor centre universitare, zilnic este traversată de cei care merg în zona Pipera. Astfel am căutat o reprezentare apropiată stilului de viață a privitorului, provocandu-l să își pună întrebări sau să caute răspunsuri.

Lucrarea Online/Offline propune o introspecție asupra modului în care putem să ne deconectam din sfera
tehnologiei și să ne (re)conectam cu noi și cu natura. Ne construim propriul univers și ne izolăm în el, suntem mai singuri, deși trăim într-o comunitate.

Cristina Moldovan: – România nu a dus niciodată lipsă de artiști talentați însă, din păcate, sunt puțini cei ce reușesc să-și monetizeze cu succes arta.  Tu ai reușit într-un răstimp scurt să își construiești un brand personal și chiar să fi vizibilă pe multe paliere de creație. Cum ai reușit asta și ce înseamnă, de fapt, ATOMA.


Atoma: -Până să se contureze ATOMA, am experimentat diferite suprafețe și medii. Am pictat tricouri, am participat la mai multe evenimente, am înființat un spațiu alternativ de expunere a artei și am lucrat ca graphic design într-o firmă timp de 2 ani. Atât tricourile pictate, cât și hanoracele printate acum, le vad ca pe niște lucrări în spațiul public, bannere artistice le zic eu, care circulă și vorbesc de la sine. După am extins proiectele în spațiul public fiind un mediu potrivit tipul de mesaj transmis.

Experiența acumulată m-a ajutat să ajung la un contur final pentru ce înseamnă ATOMA. Am creat un site atoma.ro unde am adunat toate lucrările, și am păstrat o comunicare constantă pe platformele de social media, pagina de Facebook Atoma si instagramul Atoma.ro, a proiectelor realizate.

Cristina Moldovan: –  Acum că am aflat cum ți-ai construit identitatea ne poți spune dacă în România anului 2022 poți trăi exclusiv din artă?

Atoma: -Acum 5 ani răspunsul meu era diferit, dar în România anului 2022 pot spune că am reușit să ajung să trăiesc exclusiv din artă și nu sunt un caz izolat.

 

Cristina Moldovan: – Te-a ispitit vreodată străinătatea? Crezi că ți-ar fi fost mai ușor să creezi și să vinzi în altă țară?

Atoma: -Până acum discursul artistic pe care l-am folosit are multe referințe din cultura românească. Acum lucrez la mai multe lucrări în atelier care vor constitui o expoziție personală la galeria Kulterra și în viitor vor face parte din expoziții internaționale. Sincer nu știu dacă e mai ușor, mi-am propus să experimentez acest lucru în viitor.

 

Cristina Moldovan: – Artiștii care decid, cu bune și cu rele, să rămână în România crezi că fac această alegere și pentru că simt că țara are nevoie de ajutor în reconstruirea imaginii ei?

 Atoma: -România are nevoie de o perspectivă tânără și chiar mă bucur să întâlnesc tineri cu inițiativă în mai
multe orașe ale țării, e de apreciat și de încurajat. Artiști care își fac treaba bine contribuie la reconstituirea imagini fără să aibă asta ca scop principal.

Cristina Moldovan: – Picturile tale murale nu doar reușesc să schimbe cenușiul în culoare și energie însă ne și invită să descifrăm și să înțelegem mesajul. Ai ales să vorbești cu privitorii prin proiecte manifest și să apeși punctele nevralgice ale societății contemporane. De ce ai ales așa și cum primește publicul abordarea ta?

Atoma: -Lucrările realizate conțin mai multe straturi de înțelegere, vorbind diferit cu fiecare tip de privitor. Pentru mine arta a este un limbaj prin care ajung sa fiu prezentă în spațiul, în gândurile privitorului fără a fi prezentă fizic. Sunt un manifest pentru cei cu care împărtășesc o idee comună.
Experiențele avute prin țară cu pictura murală au fost foarte diversificate. Avem multe lipsuri în ce privește cultura artistică, și multe prejudecăți. La finalul unui șantier de pictura murală descopăr ca am schimbat cateva percepții si că am contribuit cu puțin în viața unor oamenii, lucru care mă motivează să merg mai departe.

Cristina Moldovan: – Arta murală se însuflețește tot mai mult și vedem astfel de proiecte superbe în tot mai multe orașe din România. Ce înseamnă pentru tine implicarea în aceste proiecte și care sunt piedicile cu care te confrunți?

Atoma: -Fiecare proiect de pictură murală este o experiență aparte din care învață în mod constat multe lucruri.

Arta murală însuflețește spații, este realizată pentru public, si cu toate astea sunt surprinsă uneori de atitudinea negativă a unor oameni care sunt nemulțumiți.

Am descoperit o reticență la schimbare, o baricadă a prejudecăților și al lipsei de cultură. Multe proiecte au început într-o atmosferă de respingere și s-au terminat cu oameni foarte încântați de rezultat. Am văzut multe atitudini care s-au schimbat în 4-5 zile.

Cristina Moldovan: – Crezi că, realizată la o scară mult mai mare, arta murală ar salva mult din imaginea orașelor? Cum stă România la acest capitol, comparativ cu țările vecine ?


Atoma: -Arta murală ar salva multe orașe din țară, efectele sunt benefice pentru locuitori cât și pentru turiști interesați.

România la acest capitol este la început, încă mai avem de luptat cu birocrația și cu anumite tipare de gândire. Începutul pare promițător și mă bucur că mai multe orașe din țară au luat atitudine.

Cristina Moldovan: – Cât de importantă este estetica urbană pentru brandul de țară?

 Atoma: -Arta urbană dezvăluie noi moduri de a privi și de a înțelege spațiile sale. Arta de calitate cu o amplasare potrivită poate îmbogăți semnificațiile spațiului în care apare, făcând tracătoriul sa fie mai conștient de mesajul vizual și de estetica spațiului urban. Cultura și manifestele sale intervin în modelarea spațiului urban și a planificării acestuia, reprezentând o resursă nesfârșită care alimentează procesul de dezvoltare a orașului.

Cristina Moldovan:- ATOMA, felicitări pentru tot ceea ce ești și pentru ce ai creat, în doar câțiva ani! Cred că ești un exemplu concret de talent, asumare, determinare, inspirație și inovație, acel artist ancorat în realitate care găsește puterea de a visa îndrăzneț și de a-și materializa visurile! Cu siguranță, pentru România, ești un Creator de 10 și un Arhitect de frumos! Îți mulțumesc pentru tot ce ne-ai împărtășit aici și îți doresc ca viitorul să însemne proiecte pe măsura forței tale de creație! 

Publicitate