Bărbați de 10

Ricardo Caria: „În viața unui bărbat, femeia trebuie să fie iubire”.

Ricardo Caria a venit în 2005 în România, cu un contract de aproape un an de zile, să deschidă o fabrică în județul Arad, fiind inginer de meserie. După câteva luni, i s-a propus să rămână un an. După aceea, să rămână doi ani și așa a rămas acolo șase ani. S-a îndrăgostit de România. Acomodarea i-a fost ușoară, pentru că spiritul portughez nu diferă prea mult de cel al românilor și așa a decis că rămână aici. În vara lui 2011 a decis să își urmeze una dintre pasiuni – muzica. iar, după câteva luni, a avut șansa de a participa la un eveniment, a cântat două piese iar reacția publicului a fost foarte bună. Astfel, din decembrie 2011, a descoperit că viața sa va trebui să fie pe scenă. Iar în seara aceasta îl puteți urmări în deschiderea concursului Eurovision, etapa transmisă din Timisoara.

Daniela Grigore: Cum era Ricardo Caria in copilărie?

Ricardo Caria: Ricardo era un copil obișnuit, zâmbitor, ascultător de părinți chiar dacă uneori mai făcea niște năzbâtii frumoase.

D.G.: Care este cea mai mare năzdrăvănie pe care a-i făcut-o și ce pedeapsă ai primit?

RC 14R.C.: La 8 ani, în clasa a II-a am “organizat” cu un prieten să sărutăm toate fetele din clasa și am reușit dar am fost prins de învățătoare! Ups! Nu am primit pedeasă, dar mi-a fost maximă rușine când învățătoarele m-au izolat într-o sală și au râs despre cele întâmplate. Atunci cred că nu mi-a picat foarte bine, dar, până la urmă cred că au fost surprinse plăcut de ce s-a întamplat… însă mi-au spus foarte clar să nu se mai repete.

D.G.: Ce părere au avut părinții tăi despre alegerile făcute: școlă, meserie, venirea în România? Au fost de acord? Te-au susținut?

RC 15R.C.: Am simțit la fiecare etapă din viața mea fie susținerea, fie acceptarea din partea părinților mei. Când am devenit artsit recunosc că au rămas sceptici, așa cum sunt și astăzi. Motivul: pentru că este o meserie fără un venit sigur. Însă, eu cred, și ca părinte vorbind, când copilul tău este fericit ar trebui să îl susții cât poți tu de mult, în special moral.

D.G.: Cum ai ajuns din inginer, cântăreț?

R.C.: Cu o decizie…! Ingineria nu mă făcea să mă simt împlinit profesional și am ales să urmez domeniul de care eram pasionat și în care credeam din tot sufletul că pot să excelez.

D.G.: Ce înseamnă muzica pentru tine?

RC 16R.C.: Înseamnă viață și iubire, îmi permite să fiu EU 100%, 100% pasiune.
D.G.: Ai fost la Vocea României. Ce a însemnat pentru cariera ta acel moment?
R.C.: Un început! Atât!

D.G.: Ce ar trebui să știe românii despre muzica Fado? Convinge-ne să ascultăm acest gen!

RC 21R.C.: De obicei, definesc fado ca fiind o melancolie veselă. În sensul în care în fado se scrie și se cântă despre dor, lipsuri, durere, dar și despre Mare, patrie și bucurie. Fado este muzica sufletului, nu se înțelege, nici nu se explică, doar se întâmplă! Așa spunea Amalia Rodrigues și asta cred și eu dar aș adăuga: se SIMTE prima dată de artist și transmis sentimentul la public. Personal, simt o stare de exuberanță și o dorință imensă de a transmite sentimente puternice prin intermediul muzicii fado, cred că și reușesc. În esență, FADO a rămas un gen aparte, fidel naturii sale primare: un cântec al Lisabonei și al Portugaliei, un cântec despre iubire, Mare și viață, dornic să fie mai mult decât un simbol al identității Portugaliei, recunoscut în țară și peste hotare.

Cum să vă conving? Nu încerc să vă conving dar dacă ascultați vă fac să SIMTIȚI muzica sufletului. Simplu. Doar ASCULTAȚI nu doar auziti.

RCD.G.: Ai organizat două turnee de muzică Fado. Povestește-ne despre această experiență.

R.C.: Am dorit foarte mult să împărtășesc cu poporul român care cunoaștea muzica Fado bucuria mea, și în același timp să aduc în atentia cât mai multor oameni acest gen muzical, să asculte acest gen muzical special. A fost o muncă titanică să pot organiza 2 spectacole care au colindat țara anul trecut în Octombrie și în acest an, Aprilie. Au fost două turnee foarte reușite din punct de vedere al spectacolului și oameni au plecat acasă fericiți. Asta e tot ce contează pentru mine.

D.G.: Pe pagina ta de Facebook ne întâmpini cu următorul motto: ”Nu mereu reușești, dar mereu poți încerca”. Care este lucrul pe care ți l-ai dorit foarte mult dar pe care nu ai reușit să îl faci? 

R.C.: Regrete nu am, nici măcar unul. Tot ce am ales să fac, am făcut conștient. Așa că nu e loc de regrete. Sunt lucruri pe care nu am reușit să le fac încă pentru lipsă de fonduri, dar, nu înseamnă că sunt uitate. Important este până la urmă să nu renunți, să cauți să găsești soluții și să îndeplinești tot cea ce dorești să realizezi mai devreme sau mai târziu.

RC 26D.G.: Ești cel mai optimist om pe care îl cunosc. Cum reușești? Cum depășești momentele dificile?

R.C.: Multumesc mult pentru acest compliment. Sincer să fiu, eu așa mă știu de când sunt. Îmi amintesc de mic că mă gândeam că orice dificultate întâmpinată în viață… avea să treacă și, de obicei făceam un exercițiu de vizualizare în viitor, unde dificultatea respectivă nu mai există. Așa reușeam să nu mă las afectat și să privesc doar ce era pozitiv. Asta fac și astăzi, cred că și mai mult acum, pentru că am o altă percepție despre ceea ce înseamnă viața, iubirea, suflet și sensul vieții.

RC 8D.G.: Ce este fericirea în viziunea ta?

R.C.: Capacitatea de a avea curajul să îți asumi cine ești în fiecare zi și să faci toate alegerile din viața ta bazate pe ce îți spune sufletul să faci!

D.G.: Ești tatăl a 2 băieți minunați, care îți seamănă leit. Cum este relația voastră? Ce activități faceți împreună? Ești un tată exigent? Au înclinații artistice?

RC 10R.C.: Sunt un prieten mai degrabă, cel mai bun prieten. Relația noastră este extrem de apropriată pentru că am învățat de la ei să trăiesc copilăresc și atunci este extrem de ușor să ne simțim apropiați. Cultiv foarte multe spusul “Te iubesc”, îmbrățisări, mângâieri și vorbe frumoase și asta face copii să simtă că trăiesc în IUBIRE. In rest, pe măsura posibilităților, încerc să facem cât mai multe activității împreună, ciclism, cinema, spectacole, plimbari prin oras. În curând o să începem să cunoaștem și mai bine Romania și Portugalia.

David are foarte multe tendințe artistice (canto si dans) dar și de gimnastică. Simao este orientat mai spre partea de motorizate, automobile, camioane, cod rutier, și altele.

D.G.: Recomandă-ne o carte de citit în vacanță! Și o melodie?

R.C.: Carte: De la sex la supraconștiință, OSHO. Melodia: Show must go on, Queen

RC 2D.G.: Fiind persoană publică, cu siguranță ai și mai multe admiratoare. Ce te atrage cel mai mult la o femeie?

R.C.: Privirea și zâmbetul, acolo se simte cel mai mult cine este acel om cu adevărat!

D.G.: Ești un bărbat romantic? Care este cel mai romantic gest pe care l-ai făcut?

R.C.: Cu prima mea iubită în Portugalia am făcut lucruri foarte romantice, serenade la geam, croșetat un covor de 1×0,5 m cu mâna mea, scriind felul cum o alintam. Astăzi am devenit un alt om, înteleg viața și iubirea altfel și poate din cauza asta romantismul a căpat un sens mai spiritual în loc de unul mai fizic dacă pot spune așa.

RC 3D.G.: Ce așteptări ai de la femeia de lângă tine?

R.C.: Nu stiu dacă pot spune că asteptări, dar dacă mi-aș imagina, femeia de lângă mine ar trebui să fie EA, să nu schimbe nimic doar pentru că e lângă mine, să păstreze autenticitatea și să își dorească să învețe cu mine împreună despre viață și despre fericire.

D.G.: Ce rol joacă femeia în viața unui bărbat?

R.C.: Eu cred că ar fi bine sa nu joace nici un rol. Pentru că mai devreme sau mai tărziu cortina cade. In viața unui bărbat FEMEIA trebuie sa fie FEMEIE. ATÂT. Să fie EA. Să fie IUBIRE.

D.G.: Unde greșesc femeile? Dar bărbații?

R.C.: Unde greșesc oamenii în general aș spune. Cred că viața asta frenetică face oamenii să nu își mai dea seama ceea ce este cu adevărat important în viață, și, până la urmă, care este scopul principal al acesteia, acela de A FI FERICIT.

Ne cramponăm întotdeauna de compromisurile pe care l-am făcut, de alegerile asumate care nu ”dau bine” să le schimbi. Și femei si bărbați aleg să trăiască în minciună cu propriul sine și rezultatul este clar frustrare și nefericire.

RC 18Dar, tind să cred că sunt tot mai mulți oameni care se trezesc, aleg conștient, și își dau seama că timpul lor aici este limitat, că e nevoie de o schimbare de mentalitate să putem face acest loc minunat numit Pământ, unul mai frumos. Atunci când ajung să aleagă cu adevărat, conștient, greșelile nu sunt greșeli, ele se transformă în lectii învățate.

D.G.: De ce ajung la final marile iubiri? Iar uneori la un final foarte urât?

R.C.: De la otrava emoțională aruncată din ambele parți zi de zi. Oameni aduc acasă frustrările lor și împărtășesc cu cine? Cu partenerul, care e acolo, aproape. Dacă acel partener nu alege să răspundă la provocare cu iubire și oferă înapoi și otrava lui emotională, atunci pas cu pas relația merge într-o direcție gresită și la un moment dat nu mai au nimic în comun pentru că sunt efectiv otrăviți reciproc.

D.G.: De ce înșeală bărbații? Dar femeile?

RC 19R.C.: Curiozitate, nevoie de afecțiune, lucru interzis, iluzie că au gasit sufletul pereche… sunt multe motive, fiecare are ale sale, fiecare alege de ce.

D.G.: Crezi în existența celeilalte jumătăți?

R.C.: Cred în suflete care se recunosc și care pot duce o viata foarte frumoasă împreună dar nu cred ca e doar una, sunt mai multe.

D.G.: Cum sunt femeile din România în comparație cu cele din Portugalia?

R.C.: In Portugalia am cunoscut ca femeie doar una, așa că nu știu exact să compar toate calitățile unei femei (în întreg), dar, după frumusețe, în România, femeile sunt mult mai frumoase. Cele mai frumoase din lumea asta pentru mine.

D.G.: Cum trebuie să fie, în viziunea ta o femeie pentru a primi nota 10?

RC 4R.C.: Încredere și iubire de sine ridicată, sinceră, sensibilă, nevoie mare de sex. Nu neapărat în aceasta ordine:))

D.G.: Ca orice artist care se respectă nici tu nu ai probabil vacanță. Ce ne mai pregătești?

R.C.: Eu sunt în continuă vacanță, ăsta e avantajul de a face ce iubești.

Acum mă concentrez foarte mult să realizez cât mai multe evenimente de muzică portugheză alături de trupa Alma no Fado dar și evenimente private cu proiectul meu de covers Ricardo Caria Show Band.

Între timp am început să îmi “desenez” noul spectacol pe care vreau să îl lansez în toamna 2018 la sala Palatului, despre descoperiri portugheze din Secolul XVI.

Este un show foarte mare care necesită investiție financiară și implicare pe măsură. Voi folosi acești doi ani să adun sprijin pentru a face posibil aceasta și să pot realiza acest Show la care visez foarte mult și care va face, prin muzica fado de acolo, poveste și tot unitar, oamenii prezenți fericiți și mai bogați spiritual.

Până atunci însă, am început o călatorie muzicală prin țară! Insă de data asta nu în săli de teatru sau case de cultură ci în localuri mai mici, cu o atmosfera potrivită și unde pot să fiu cât mai aproape de voi, de public! Ce ziceti? Eu cred ca e o idea bună mai ales pentru toti cei care îmi scriu saptămânal să vin în orașul lor! Muzica va fi Portugheză, desigur, trupa va fi una mai redusă dar cu acelasi dăruire și simțire. Se numeste “#Portugalnocoracao – Turneul Acustic” și va veni in orașul tău în curând!