Arhitecții de frumos Femei de 10

 ”Regina artei”

 

Când însăși o româncă este numită așa – ”Regina artei” – cu siguranță vrei să afli povestea vieții sale. Exact asta vă propun să facem azi, așa că, doamnelor și domnilor, poftiți vă rog în lumea artei de cel mai înalt calibru!

Ceea căreia avea să i se spună ”Regina artei” s-a numit Ileana Schapira Sonnabend și s-a născut, în toamna lui 1914 la București, într-o familie de evrei bogați. Tatăl său, Mihai Schapira era unul dintre cei mai potenți industriași ai vremi și, totodată, consilier financiar al regelui Carol al doilea în timp ce mama Ilenei, Marianne Strate-Felber, era o prezență extrem de discrete însă intens preocupată de educația fiicei sale care, la doar 10 ani, stăpânea nici mai mult nici mai puțin de cinci limbi străine. 

Circumstantele în care liniștea familiei a fost zdruncinată de divorțul părinților Ilenei, nu se cunosc. S-a consemnat doar că divorțul a avut loc iar mama Ilenei s-a recăsătorit cu un artist american. Nu știm nici la care dintre părinții săi a crescut Ileana însă precocitatea ei avea să se manifeste inclusiv sentimental, cum la 17 ani s-a îndrăgostit nebunește de Leo Castelli care a cucerit-o nu doar prin calitățile sale fizice ci și prin vastele cunoștințe despre artă. Relația sentimentală dintre ei nu a fost una pasageră ci una care s-a oficializat chiar doi ani mai târziu când viitoarea mireasă avea să-i ceară mirelui, pe post de inel de logodnă, nici mai mult nici mai puțin decât un tablou realizat de Henri Matisse. Arta le-a fost far și destin cum la scurt timp după căsătorie alegeau să plece la Paris unde au intrat în cercurile pictorilor suprarealişti și unde, în 1939 aveau să deschidă prima galerie de artă.

După Paris a urmat New York-ul unde cuplul a deschis o a doua galerie de artă ce avea să scrie istorie. În timp ce se afirma deja pe piața americană, echilibrul familiei sale s-a zdruncinat iar Ileana a decis să divorțeze cât mai rapid. Dacă vă întrebati dacă a putut oare ea divorța într-o singură zi, ei bine răspunsul este DA. Cum a reușit ea asta? Simplu! Folosind un artificiu  pentru care în 1959 a zburat spre Atlanta, statul în care, dacă dețineai pământ, puteai divorța rapid de soț. În ziua în care a aterizat, Ileana a cumpărat un teren și, până la apus a divorțat. Soarta i-a surâs din nou căci foarte curând l-a cunoscut pe Michael Sonnabend, un intelectrual respectat cu care a călătorit la Roma și la Paris, unde s-au și stabilit,

Ileana a deschis și la Paris o galerie de artă și tot acolo a primit recunoșterea de primul dealer de artă care a promovat în Europa artişti precum Andy Warhol, George Segal sau  Robert Morris. La Paris, în premieră. Ileana a găzduit în galeria sa primele lucrări de artă ale artiştilor americani.

Nici galeria de artă din New York nu a fost neglijată iar acolo Ileana a prezentat arta europeană avangardistă iar americanii au fost încântați.

Până la venerabila vârstă de 92 de ani, Ileana Schapira Sonnabend a reușit să fie activă în lumea dealerilor de artă iar colecția ei personală a fost evaluată la peste 1 miliard de dolari.  După moartea ei, impozitele pentru lucrările ei de artă au fost calculate la suma colosală de 471 de milioane de dolari. Neexistând o asemenea sumă disponibilă, moștenitorii Ilenei au fost nevoiți să vândă o mare parte a colecției cu  600 milioane de dolari. Taxele au fost plătite către statul american iar această vânzare a însemnat recordul celei mai mari vânzări private de artă din istorie.

La New York, numele Ileana Schapira Sonnabend a rămas celebru. Ei se darorează popularizarea Pop Art în Europa, sustinerea curentelor Minismalism, Arte Povera și descoperirea si promovarea unor artişti precum Michelangelo Pistoletto și Roy Lichtenstein.

 “ Ambasadoarea noului” și ”Regina artei”, Ileana Schapira Sonnabend este, poate, unul dintre prea puțin cunoscuții Arhitecți de Frumos care au reprezentat cu succes România. Reverență și respect pentru toți cei asemeni ei!  

Comentează

Click aici pentru a spune ceva frumos

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Publicitate