Ea și El

Petarde și misogini

 

Fie că vine vorba despre articolele pentru Femei de 10, despre articolele de pe blogul personal sau de fotografie, un vechi hobby de-al meu, principala sursă de inspirație este realitatea din jurul meu. Creativitatea se stimulează doar ieșind în lume, nu așteptând să pice vreo idee genială din cer. O discuție scurtă purtată duminică, în drum spre gară, cu un taximetrist, m-a făcut să abordez subiectul de astăzi, unul destul de delicat.
Duminică după-amiază. Coborâsem din scara blocului cu bagajele. Taximetristul, un cetățean de 45-50 de ani, cu o față ușor sictirită, fără a se obosi să se dea jos și să deschidă portbagajul, coborâ geamul și-mi făcu semn să pun bagajele pe bancheta din spate. Pun bagajele, urc, plecăm, iar pe la jumătatea drumului, oprim la o trecere de pietoni, pe care treceau patru tinere domnișoare îmbrăcate casual. Uitându-se lung la ele, taximetristul exclamă cu un accent autentic moldovenesc: ‘’Câti fiți în Bacău’ ăsta’’. La o așa reacție, n-am putut să nu îl provoc de tovarășul taximetrist, întrebându-l despre ce fel de fițe vorbește.
El: – Păi nu li viezi? Ieli-s rupti în p***ă și moarti di foami! Numai curvi pisti tăt.
Eu: – Nu cred că trebuie să generalizăm. Există și femei cu capul pe umeri, dar sunt într-adevăr, mai greu de găsit. Dar depinde prin ce medii te învârți… La fel și cu bărbații, nu toți sunt la fel. Percepția bărbaților, care văd toate femeile drept curve, mi se pare la fel de greșită precum cea a femeilor, care spun despre toți bărbații că sunt mitocani, misogini sau bețivi.
El: – Câți ani ai?
Eu: – 21.
El: – O sâ mai criești, o sâ viezi câ toati vuor sâ sâ f**â șâ șâ-ț’ ia banii. Atâta au în cap.

Nu l-am mai întrebat dacă le-a încercat el pe toate de știe că sunt curve, pentru că ajunsesem la gară. Recunosc, pentru amuzament, îmi găsisem omul potrivit și subiectul de dezbatere numai bun de savurat.

Oamenii care gândesc precum taximetristul, ori au moștenit aceste percepții de la fragedă vârstă, fiind expuși în permanență la niște modele șubrede, ori le-au însușit în urma unor experiențe nefericite trăite, peste care nu au fost pregătiți să treacă. De unde și generalizarea… Sau pur și simplu atât pot…
În afară de spiritul de turmă, lipsa de bun simț și minciuna, tendința de generalizare se numără printre lucrurile pe care le detest cel mai tare. Astfel de oameni, care îi pun pe toți ceilalți în aceeași oală, nu au fost pregătiți pentru viață, dar mai în glumă, mai în serios, merită apreciați pentru perseverența lor, stupidă, așa cum e. Voi credeți că pentru ei e ușor să se ferească de femei/ bărbați o viață întreagă? Lipsa unei femei în viața unui bărbat fixist, care ajunge pustnic, ar putea aduce un nou prieten și anume băutura. Și astfel, iată cum bărbații ar putea să devină și misogini și alcoolici. Lipsa unui bărbat în viața unei femei, care a ajuns să perceapă toți bărbații ca fiind misogini și alcoolici, la ce duce? Aceasta se va apuca de mâncat înghețată și ciocolată și-și va cumpăra un animal de companie. De unde și ideea preconcepută a unor bărbați potrivit căreia toate femeile sunt narcisiste și materialiste.
Nu știu câte parașute și câți misogini – alcoolici au citit articolul acesta, însă îi îndemn pe toți/toate să schimbe abordarea, mai ales pe femei. Cu atât mai mult dacă-și doresc să nu fie întrebate: ‘’Dar de unde știi, i-ai încercat pe toți?’’.

 

1 comentariu

Click aici pentru a spune ceva frumos

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • Exact! Incompetenta si incapacitatea de a iesi din zona de confort duce la frustrare si prejudecăți. Si am cam spus tot!

Uscatoare rufe