Ea și El

”Mi-aș fi dorit să îmi fi dat voie să fiu fericit!”

Bronnie Ware, o asistentă medicală din Australia a lucrat în ultimii ani cu pacienți care nu mai aveau de trăit mai mult de 12 săptămâni. Ea a înregistrat confesiunile acestora și a alcătuit un top al celor mai mari regrete pe care pacienții le aveau pe patul de spital.

Ware scrie cu emoție despre cum se schimbă viziunea oamenilor la sfârșitul vieții și ce ar trebui să învățăm din înțelepciunea lor.

Iată care sunt primele 5 regrete pe care oamenii le au la finalul vieții:

1. Aș fi vrut să am curajul să-mi trăiesc viața așa cum mi-am dorit, nu viața pe care ceilalți au așteptat-o de la mine.

“Acesta este unul dintre cele mai comune regrete. Când oamenii își dau seama că viața lor se apropie de final și privesc în urmă, regăsesc cu ușurință o mulțime de vise care au rămas neîmplinite. Cei mai mulți nu au transformat în realitate nici măcar jumătate din visele pe care le-au avut iar acum trebuie să accepte, înainte de a muri că acesta este rezultatul alegerilor pe care le-au făcut… sau nu. Când este sănătos omul are o libertate pe care foarte puțini o realizează… până într-o zi când nu o mai au.”

2. Mi-aș fi dorit să nu fi muncit atât de mult.

“Asta am auzit de la toți pacienții pe care i-am îngrijit. Au pierdut momente importante din viața copiilor și ale partenerului. Toți regretă profund că au dedicat atât de mult timp serviciului.”

3. Aș fi vrut să am curajul să îmi exprim sentimentele.  

“Mulți oameni își reprimă sentimentele pentru a păstra armonia cu cei din jur. Astfel, trăiesc o viață mediocră și nu devin niciodată ceea ce sunt capabili să devină. În multe cazuri, boala se declanșează ca urmare a amărăciunii și regretelor pe care oamenii le poartă.”

4. Ar fi trebuit să petrec mai mult timp cu prietenii mei.  

“Adesea, oamenii nu realizează importanța prietenilor… până când, aflați pe patul de spital se trezesc singuri. Prinși cu propriile vieți prietenii de altădată uită de cei ce le-au fost prieteni o viață. Pacienții regretă profund că nu au alocat prietenilor efortul și timpul pe care îl meritau. Toți duc lipsa prietenilor în ultimele clipe.”

5. Mi-aș fi dorit să îmi dau voie să fiu fericit. 

“În mod surprinzător este un regret foarte des întâlnit. Mulți nu realizează, decât în ultimul ceas, că fericirea este o alegere. Au trăit blocați în obiceiuri și modele care nu îi reprezentau. Așa-numita obișnuință s-a revărsat în emoțiile lor precum și în viața lor fizică. Teama de schimbare i-a făcut să se prefacă atât față de ei înșiși cât și în fața celorlați, că sunt fericiți, deși, în adâncul sufletului tânjeau după un râs zdravăn și sincer.”

Dacă regăsești în viața ta aceste regrete, fă o schimbare, cât încă mai ai timp! 

Sursa: theguardian.com
Foto: systemsolutionsdevelopment.com, theothercastle.deviantart.com

Comentează

Click aici pentru a spune ceva frumos

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.