Ea și El

Iubire sau manipulare?

Iubirea și manipularea sunt uneori atât de asemănătoare încât devine dificil să ne dăm seama care este situația reală. Vă prezentăm câteva semne care vă ajută să descoperiți manipularea din spatele gestului de iubire.

  1. Îți activează localizarea GPS

Prevalându-se de grija pentru securitatea ta, partenerul tău se oferă să îți activeze sistemul de localizare. Gândește-te bine și vezi dacă situația este într-adevăr periculoasă încât să nu poți ieși nici măcar până la pâine fără control sau este nevoia lui de a ști fiecare pas pe care îl faci. Fie pentru că nu are încredere în tine, fie vrea să dețină controlul.

  1. Își justifică lipsa de respect prin iubire

Dragostea ar trebui să ne facă mai buni. Dacă devine insuportabil, agresiv și periculos, nu este iubire ci o încercare nepoliticoasă de a prelua controlul, justificat de o pasiune nebună. Este întâlnită în special în cazul persoanelor geloase. Partenerul își poate schimba radical dispoziția dacă îți modifici programul sau dacă un coleg drăguț își face apariția la locul de muncă. Este imposibil de prevăzut momentul sau cauza declanșării geloziei.

  1. Nu poate trăi fără tine. La propriu.

Când tu ești centrul universului pentru partenerul tău și sensul vieții lui, nu doar că te irită și te sufocă dar te și înspăimântă acest gând. Este un semn clar, că ai de-a face cu un manipulator. Respectul este baza unei relații sănătoase, iar acesta include și respectarea spațiului personal.

  1. Încearcă să te schimbe după gustul lui.

flora2000.comLucrul cel mai frumos atunci când vine vorba de cadouri este când partenerul te surprinde cu ceva ce știe că îți place foarte mult. Dar un cadou nu este întotdeauna un semn de atenție. Atunci când primești cadouri total nepotrivite pentru tine înseamnă două lucruri: fie partenerul își dorește să te pună în situația de a refuza cadoul, fie încearcă să te schimbe, alegând haine sau decorațiuni interioare pe stilul și gustul lui.

  1. Încearcă să îți reducă viața la familie.

Poate suna ciudat, dar simpla dorință de a avea copii poate deveni motiv de manipulare. Planurile de viitor pot fi diferite iar decizia de a avea copii nu ar trebui să fie luată sub presiunea manipulării. Dacă pentru unul dintre parteneri cariera este mai importantă, iar pentru celălalt familia, dacă cel din urmă nu face un compromis este foarte posibil ca nici celălalt partener să nu renunțe la carieră.

  1. Te flatează adeseori.

Flatarea este cea mai puternică armă pentru a obține o favoare. Atunci când vei învăța să faci diferența între un compliment sincer și un gest ipocrit în speranța obținerii unor favoruri, vei putea evita multe consecințe neplăcute ale unei comunicări manipulatoare.

  1. Te îngrijește excesiv.

Cu toate că doar două persoane adulte și mature ar putea avea o relație intimă, partenerul se poartă cu tine ca și cum ai avea 5 ani. Iar acest lucru presupune folosirea unui sistem de pedepse și recompense. Mai mult, el poate face glume jignitoare și devine foarte surprins atunci când ”copilul” se supără și ia atitudine.  Scopul unui asemenea comportament este de a te îndoi de puterea și abilitățile tale și să realizezi că ești dependentă de sfaturile ”înțelepte” ale manipulatorului.

  1. Te face să te simți vinovată pentru cearta pe care chiar el a început-o.

Nu există cupluri fără discuții. Se spune că cel care face primul pas și își cere scuze apreciază mai mult relația. Există însă mai multe tipuri de recunoaștere a greșelii. Manipulatorii au obiceiul să își ceară scuze într-un stil care te face să te simți, în final, vinovată. Nu vei avea tăria să discuți despre cearta care a avut loc pentru a nu părea că dramatizezi și te victimizezi. Prin urmare, situația se va tot repeta.

Este foarte important să recunoști situațiile și comportamentele care pun în pericol interesele, siguranța și drepturile tale și să reacționezi.

Sursa: Brightside.me
Foto: flora2000.com, Tetra Images/Getty Images

Uscatoare rufe