Sănătate

Iți tremură mâinile? Iată care ar putea fi motivele! 

 

Da, știm, vine o vârstă la care mâinile încep să devină mai “neliniștite”. Dar nu neapărat vârstnicii se confruntă vu această problemă. Sunt destule persoane tinere cărora le tremură mâinile, iar disconfortul creat de aceste tremuraturi este foarte mare. Ce sunt de fapt Tremuraturile mâinilor?  sunt miscari oscilante involuntare si ritmice legate de o succesiune rapida de contractii si de relaxari ale muschilor dintr-o anumita parte a corpului. În cazul nostru, ne referim la tremurăturile mâinilor. Acestea  pot fi intermitente, pot avea loc des sau constant. Uneori, tremorul se dezvolta de unul singur, iar alteori semnaleaza o problema de sanatate.

Tremuratul mainilor ne încurcă foarte tare atunci cand scriem sau desenăm. O persoana poate intampina, de asemenea, probleme in a tine si a folosi unelte si ustensile, cum ar fi tacamurilor. 

Exista peste  20 de tipuri de tremor, dar cele mai multe se incadreaza in doua categorii:

  • Tremorul in repaus: acestea apar atunci cand muschii sunt relaxati.
  • Tremorul in miscare: Majoritatea tremuraturilor au loc in momentul miscarii. Acestea se dezvolta atunci cand muschii sunt contractati din cauza miscarii voluntare.

Tremuraturile ocazionale se produc de obicei:

  • dupa o emotie puternica
  • dupa o spaima
  • dupa o stare de excitare sau anxietate
  • din cauza oboselii
  • dupa ce au fost consumate cantitati mari de ceai, cafea sau alcool
  • toate circumstantele care duc la cresterea productiei normale a hormonului numit adrenalina, in afara oricarei boli
  • tremuraturi usoare si persistente se ob­serva in mod frecvent la persoanele in varsta.
  • un tremurat numit esential, cu caracter familial, cu sase pana la zece miscari pe secunda, se produce de asemenea in anumite cazuri fara sa existe o boala latenta.
  • sevraj etilic
  • stres
  • hipertiroidism
  • nivel scazut al zaharului din sange
  • in urma tratamentelor cu amfe­tamine, antidepresive sau psihotrope (medicamente care actioneaza asupra psihicului, precum tranchilizantele).

Dar nu vă relaxați din cale-afară, căci unele forme de tremurat continuu semnalează existența unor boli. Astfel, tremuratul este unul dintre simptomele bolii Parkinson. Acestea se manifesta in repaus sub forma a patru sau cinci oscilatii pe secunda si devine mai rare in timpul miscarii. Tremuraturi se observa si in cazul bolilor cerebelului, la bolnavii care au scleroza in placi. Pot, de asemenea, sa intervina in cazul boli­lor ne-neurologice precum hipertiroidismul (secretie excesiva de hormoni a glandei tiroide) sau encefalopatia hepatică.

Tremorul esential

Tremorul esential este o conditie intalnita frecvent. Aproape jumatate din cazuri apar in cadrul fami­liilor, debutand in adolescenta sau mai tarziu in viata. De obicei, simptomele apar la mijlocul sau spre sfarsitul vietii si progreseaza lent. In timp, tremorul va poate afecta mainile, capul sau vocea. Miscarile voluntare, de genul tinerii in mana a unei cesti de cafea sau a unei furculite, accentueaza de obicei acest tremor, spre deosebire de boala Parkinson in care tremorul este de repaus si este ameliorat de miscarile voluntare.

Tremorul dispare in timpul somnului. Tremorul incepe atunci cand initiati o miscare voluntara, de genul mancatului sau scrisului. Tremorul esential poate ingreuna anumite miscari coordonate, de genul atingerii varfului nasului cu degetul. Semnele si simptomele se accentueaza cu cat activitatea desfasurata este mai intensa. Oboseala sau stresul accentueaza, de asemenea, tremorul, el dispa­rand in somn.

Semne si simptome

  • Miscari ritmice, alternative ale mainilor, capului, limbii sau corzilor vocale
  • Tremor al mainii ce se accentueaza in actiune

Aceasta afectiune nu este amenin­tatoare de viata si adesea consta doar dintr-o afectare usoara. Daca se accentueaza, exista tratamente medicamentoase pentru amelio­rarea simptomatologiei.

Afectiuni neurologice

Printre afectiunile neurologice care pot provoca tremuratul mainilor se numara:

  • Scleroza multipla
  • Accident vascular cerebral
  • Traumatisme cerebrale
  • Boala Parkinson: 
  • Scaderea nivelului zaharului din sange  
  • Hipertiroidismul
  • Alte probleme de sanatate care pot provoca tremuraturi ale mainilor:  afectiuni psihiatrice (depresia sau tulburarea de stres post-traumatic) tulburari degenerative mostenite (ataxia ereditara sau sindromul fragil X) abuzul de alcool sau sevrajul etilic, intoxicatia cu mercur, hipertiroidismul, insuficienta hepatica sau renala, anxietate sau panica

Poate n-o să vă vină să credeți , dar mâinile pot trmura și de la …cafea! 

Da, o adoră intreaga planeta pentru gustul minunat, dar si pentru ca trezeste subit si cea mai somnoroasa persoana, cafeaua fiind un puternic excitant. Cofeina poate provoca tremuraturi ale mainilor daca este consumata in cantitati mari sau persoana in cauza are o sensibilitate la aceasta substanta. Daca beti însă  mai mult de 300 ml de cafea pe zi, este posibil sa prezentati unele efecte secundare negative. Printre acestea se numara: anxietatea, bataile rapide ale inimii, iritatii ale stomacului si dureri de cap. Puteti simti, de asemenea, nervozitate si tremuraturi ale mainilor. Acest lucru poate fi deranjant si ingrijorator, mai ales daca tremurul nu dispare in cateva ore.

     Daca acuzati tremuraturi ale mainilor dupa ce ati baut cafea, trebuie, pur si simplu, sa reduceti consumul de cofeina. Este posibil chiar sa trebuiasca sa o eliminati din dieta dumneavoastra pentru a preveni tremorul si alte simptome neplacute. Este recomandata, totusi, moderatia pentru a nu aparea efectele secundare ale cofeinei.

Mai există un tremurat al mâinilor, tot mai des întâlnit în aceste vremuri stresante :  Tremuratul mainilor la nervi. Nu vi s-a întâmplat niciodată? Cand oamenii devin anxiosi, stresati sau chiar furiosi, nervii pur si simplu explodeaza, provocand tremurul mainilor.

Sursa : webmd.com 

Sursa foto : lifecenter.com.ua 

Publicitate