Nutriție

Invitație la o cafea

V-ați băut cafeaua în această dimineață? Care este aroma voastră preferată? De la Espresso italian la Capuccino vienez, se pare că din ce în ce mai mulți oameni consumă cafea, conform unui studiu efectuat de Organizația Mondială de Alimentație.

Care sunt principalele țări producătoare de cafea? Cine bea cea mai multă cafea și de unde preferă să o cumpere? Să vedem ce spun cercetările din industria cafelei!

  1. Topul producătorilor de cafea

Cafeaua este una dintre cele mai populare băuturi și este produsă în peste 50 de țări. Brazilia este cel mai mare producător de cafea din întreaga lume. Din 2017 până astăzi, a produs 51 de milioane de pungi de boabe de cafea. Pe locul al doilea se află Vietnam. India care este unul dintre cei mai mari producători de ceai, a produs 5.8 milioane 60kg pungi de cafea. Se pare că țările mici sunt producătorii cheie. Honduras, de exemplu, a produs mai mult de 8.3 milioane de pungi de cafea anul trecut și se află în topul țărilor care exportă acest produs. Peste 125 milioane de oameni din întreaga lume depind de cafeaua produsă de aceștia. Există peste 100 tipuri de cafea, printre cele mai căutate fiind Arabica și Robusta.

  1. Cine bea cea mai multă cafea?

Când vine vorba de consum, doar două țări depășesc 10 kg/persoană/an – Finlanda și Suedia, conform Organizației Internaționale a cafelei.

Finlandezii beau cea mai multă cafea – 12,5 kg/an, de persoană. Următoarele locuri sunt ocupate tot de țările nordice. O cană fierbinte de cafea, îi ajută probabil să facă față mai ușor frigului.

 

  1. Cine plătește cel mai mult?  

Organizația Internațională a cafelei spune că cetățenii Marii Britanii plătesc mai mult decât oricine altcineva: 11.45 lire (n.r. 61,48 ron) pe kilogramul de cafea. Este urmată de Malta – 9,37 lire (50,31 ron) și Italia – 5,24 lire (28,13 ron). Iubitorii de cafea polonezi plătesc cel mai puțin pentru cafeaua lor zilnică: 2,23 lire (12,42 ron).

  1. Cele mai mari branduri

Cumpăratul unei cafele, în drum spre serviciu, a devenit un obicei zilnic pentru tot mai multe persoane active. Cercetările au scos la iveală faptul că în 2017 existau mai mult de 22.700 branduri în Europa și peste 22.900 în Statele Unite. Rețeaua Starbucks se află pe primul loc în SUA la vânzări, în timp ce în Europa lanțul Costa Coffee deține prima poziție, urmat de Starbucks.

Deși sunt cunoscuți în întreaga lume ca cei mai mari consumatori de ceai, britanicii au înregistrat anul trecut cea mai mare creștere de consum de cafea din toată Europa.

  1. Cele mai populare specialități

Cunoscătorii de cafea se pot lăuda cu plăcerea lor de a consuma cafea tare dar cea mai populară băutură este cea pe bază de lapte.  Pe primul loc se află Latte, cu 930 milioane vânzări până pe 25 februarie 2018. Cappuccino este pe locul 2 cu 800 milioane, conform studiilor de piață efectuate de Kantar Worldpanel.

V-am făcut poftă? Luați o pauză și invitați o persoană dragă la o cafea, indiferent dacă este cu lapte sau nu, cu frișcă și scorțișoară sau pur și simplu cafea americană! La o cană de cafea puteți savura pe lângă o băutură care vă trezește la viață și clipe minunate cu oamenii speciali din viața voastră!

Sursa: bbc-co-uk.cdn.ampproject.org

Publicitate