Oamenii care-mi trec prin viață lasă, fiecare, urme prin ea. Unii – frumoase, alții – dureroase. Unii – materiale, altii – de suflet. Iar alții – din amândouă categoriile. Cum ar fi Cristina. Cristina mi-a lăsat amprenta sa concretă, în studioul in care a fost invitată, cu ceva timp în urmă : o amprentă irezistibil de frumoasă și …aproape parfumată ! Spun “aproape” , pentru că aranjamentul floral care mă însoțește în emisiuni ( includ aici o fotografie) este..aproape parfumat : el că nu este natural, dar pare atât de natural, încât mai toți se reped la el, în pauzele dintre filmări, ca să-l pipăie, spre a se convinge. Iar Cristina și-a adunat atât de meșteșugit florile laolaltă și cu atâta dragoste de frumos, încât acest lucru respiră din toți porii minunii de pe masa mea de moderator.
In emisiunea în care mi-a fost “femeie de 10”, Cristina mi-a lăsat și altfel de “urme” : în suflet! Mi-a vorbit cu atâta pasiune despre ea, despre jurnalistul talentat, dar mai ales despre inspiratul autor al unui proiect inedit : “Flori la castel”. Flori, iată, don nou! Obligatoriu flori. Căci Cristina, ea însăși frumoasă și delicată precum o floare, și-a propus ca, aducându-și florile în ajutor, să dea culoare realității cenușii din jurul nostru.
Și pentru că , în scurtul nostru dialog din emisiune, nu am apucat noi să lămurim prea multe, ci doar să stârnim, cu siguranță, și alte curiozități, am provocat-o pe Cristina unui interviu de toamnă, când florile se pregătesc să apună, iar visele se întețesc, cu gândul la viitoarele primăveri.
Marina Almășan : – Spune-mi, Cristina dragă, dragostea pentru flori este ceva recent, sau ti-ai descoperit-o mai demult? Este ea, cumva, moștenită?
Cristina Moldovan : În familia mea, florile au fost mereu adorate. Bunica mea avea o grijă deosebită pentru grădina ei cu flori din care părea să nu lipsească nicio culoare și niciun parfum iar mama mea mă uimea cu felul în care le vorbea florilor atunci când le îngrijea. Am înțeles încă din primii ani că florile sunt cele mai frumoase creații de pe Pământ, că sunt ființe vii care au nevoie de iubire pentru a crește mai frumos. Nu aș putea spune că dragostea pentru flori a fost o descoperire ci că am crescut înconjurată de flori și că fără ele copilăria mea ar fi fost incompletă, lipsită de un dar fundamental al frumosului. Mă simt binecuvântată că a fost așa!
Marina Almășan : – Ei, acum misterul florilor tale a fost elucidat! Dar, spune-mi, dincolo de miros și de frumusețea lor fizică, ce simți tu că ne mai oferă florile?
Cristina Moldovan : – Florile, dacă am avea răbdarea să le studiem cu atenție, vorbesc despre o simetrie perfectă, despre o infinitate a creației, despre mii de nuanțe pe care mână omului cu greu le construiește. Florile mai vorbesc și despre fragilitate dar și despre perenitate. Tot ele ne învață lecția răbdării.Să ai răbdarea să vină iar Primăvara, să speri fără ezitare! Și, dincolo de aceste daruri neprețuite, florile ne mai oferă terapie pură. Arunci când floristul se înconjoară de flori și începe să creeze se naște o stare cu totul și cu totul specială, o dizolvare a tuturor problemelor în timp ce mâinile împletesc florile, într-un act al creației destul de greu de descris în cuvinte.
Marina Almășan : – Inseamnă că ești privilegiată a sorții, aflâ du-te mai mereu printre flori. Exista într-adevăr un limbaj al lor, despre care am tot auzit vorbindu-se?
Cristina Moldovan : Există un limbaj al florilor, un limbaj al culorilor, o simbolistică a florilor alese. Așa cum în Franța medievală, de exemplu, evantaiul era folosit pentru a transmite mesaje secrete iar mișcările lui iscau uneori adevărate drame sentimentale și atunci când vorbim despre flori oamenii au simțit nevoia să creeze un anumit limbaj care, din fericire, este ușor de identificat astăzi din sursele oferite de internet. Însă, după părerea mea, adevăratul limbaj al florilor nu stă scris nicăieri. Și nu oamenii sunt cei ce îl stăpânesc ci florile. Este emoția pură, frumusețea și unicitatea fiecărei flori ce pare să semene cu cealaltă. Dacă ai răbdare să cunoști și să descoperi oamenii, vei avea răbdare și să descoperi fiecare fir de floare. Cei ce au această răbdare vor descoperi și în cel mai fragil fir de floare un univers uluitor de sofisticat!
Marina Almășan: – După această pledoarie, atât de pătimașă, cred că voi începe și eu să studiez mai cu atentie florile ce mai apar prin vazele mele de acasă! Spune-mi, Cristina, care sunt florile tale preferate și de ce?
Cristina Moldovan : – Mie mi s-ar părea nedrept să am flori preferate și, un obiectiv concret pe care mi l-am setat este acela de a ajuta oamenii să iubească toate florile la fel. Limbajul florilor de care povesteam mai sus a creat, din păcate nedreptăți majore anumitor flori puse în umbră de oameni și iubite mai puțin. Cât de nedrept este pentru cale, pentru o garoafe ori pentru crizanteme să fie considerate flori funerare! Nu aș putea înțelege niciodată de ce ai pedepsi astfel acea creație sublimă! Să lucrez cu cale este întotdeauna o încântare majoră iar atunci când conving ca ele să fie acceptate chiar și în buchete de mireasă mă bucur ca un copil. Garoafa este poate una dintre cele mai complexe și mai rezistente flori. La fel și crizantema frumoasă în fel și chip! Le povestesc oamenilor despre iubirea infinită și nediferențiată a tuturor florilor iar atunci când reușesc să le schimb optica și să privească diferit florile considerate funerare simt o mare bucurie!
Marina Almășan : – Ascultându-te, mă gândesc ce noroc că dragostea ta pentru flori se împletește atât de mâiastru cu ușurința de a scrie! Poveștești incredibil de frumos! Vorbește-ne , în câteva cuvinte , despre parcursul tău profesional.
Cristina Moldovan : – Am studiat jurnalismul ca o alegere firească a unui copil îndrăgostit de literatură și a unui adolescent dornic să exploreze și mai mult lumea cuvintelor. Am avut marea onoarea de a-i avea profesori pe George Pruteanu, Jeana Gheorghiu, Robert Turcescu, Ovidiu Ioanițoaia și multe alte personalități de seamă ale spațiului nostru mediatic. La sfârșitul facultății am ales să-mi construiesc cariera în lumea revistelor de referință și să coordonez întreg segmentul de publicitate al trustului Șapte Seri, prezent atunci la nivel național cu 13 publicații de profil. În prag de căsătorie, fără ca măcar să fi intenționat schimbarea jobului, am fost invitată la un interviu pentru un job aproape incredibil – directorul de advertising al celei mai mari edituri din lume si a celei mai citite reviste din lume, Reader’s Digest. A fost o provocare mult prea frumoasă pentru a fi refuzată și au urmat ani de vis în care performanțele echipei românești reușeau să impresioneze nu doar țările vecine ci și biroul central din New York. Însă, în tot acest tumult al carierei, mai descopeream și cât de puțin timp îmi mai rămâne pentru familia mea. Se născuse și cel de-al doilea copil iar Bucureștiul părea că ne oferă tot ce aveam nevoie mai puțin timpul necesar familiei. Așa s-a născut și a crescut ideea de a ne muta la Brașov, deplin conștienți fiind că nu ne vom putea continua, în același domeniu, carierele. Mutați în Brașov am primit muntele la geam, pădurea la 50 de metrii de casă, mult mai multă liniște, timp personal și un început profesional nou-nouț. Vreme de trei ani am coordonat o Agenția Manpower Brașov din poziția de Branch Manager iar în 2015, dorind să las în spate mediul multinațional și să îl încerc și pe cel antreprenorial am lansat proiectul Pictural Decor pe care îl cresc de 6 ani.
Marina Almășan : – Ce frumos parcurs ai avut! Dar n-am reținut : cum și-au făcut loc florile în profesia ta?
Cristina Moldovan : – Florile m-au însoțit permanent pe parcursul vieții mele iar creația, chiar dacă până la un
moment dat se manifesta doar la nivel de hobby, este astăzi o alegere asumata și o activitate permanentă. Trecerea dintr-o lume pragmatică într-o lume a frumosului efemer nu a fost atât de complicată pe cât ar părea din exterior. Cred că a fost efectiv recunoașterea că în acest punct trebuia să ajung în evoluția mea nu doar profesională ci și spirituală. Florile îmi dau răgaz să privesc mai cu atenție, să îmi dezvolt răbdarea, să văd mai ușor frumosul în orice și să rămân optimistă.
Marina Almășan : – Vorbește-ne, te rog, despre senzaționalul tău proiect “Flori la castel”. Cum s-a născut, care i-a fost scopul , cum s-a derulat, care i-a fost impactul?
Cristina Moldovan : – Flori la Castel – www.florilacastel.ro – s-a născut din dragoste pentru o Românie uitată în abandon. Este proiectul manifest care ne atrage atenția asupra unui patrimoniu național abandonat și aproape aruncat la gunoi. Descoperim castele și cetăți mai puțin cunoscute și, prin eforturi uriașe, le reconstituim poveștile în filme artistice de scurt metraj dăruite atât publicului larg cât și autorităților si mass-media. În intervalul iunie 2020 – septembrie 2021 am lansat 5 episoade care au fost primite extraordinar de frumos. Asta ne-a responsabilizat să mergem mai departe către minim 10 episoade. În prezent pregătim episodul 6 care va fi lansat in pragul Crăciunului. Va fi un episod monumental pe care abia așteptăm să îl facem cunoscut. Pentru povești cum nu știam că sunt, pentru emoție pură, pentru castele părăsite îmbrăcate în flori și pentru speranța unei renașteri demne a patrimoniului nostru material cultural vă invit pe toți în www.florilacastel.ro
Marina Almășan : – Întăresc această invitație : mergeți, așadar, prin castelele Cristinei : va fi cea mai potrivita evadare, mai cu seamă în vremurile acestea, atât de limitative!… Aș vrea să revenim la împletirea dintre profesie și pasiune : cât de mult te ajuta faptul că ești jurnalist?
Cristina Moldovan : – A fost esențial pentru mine să studiez jurnalismul, în toate profesiile pe care le-am avut dar mai cu seamă în proiectul Flori la Castel. Fiind inițiatorul, coordonatorul și producătorul proiectului, începând de la documentarea efectivă până la crearea textului de voce, rostirea lui în film, coordonarea și ulterior comunicarea lui în presă îmi aparțin în totalitate și nu îmi sunt o povară ci o imensă bucurie. Cred că toate alegerile noastre au un sens și trebuie doar să avem răbdarea de a le desluși. Fără experiența mea de jurnalist probabil că acest proiect nici nu s-ar fi născut…
Marina Almășan : – Un lucru e sigur : ești omul potrivit la locul potrivit! Vorbește-ne puțin despre Cristina, cea de dincolo de flori. Ce fel de om ești ce-ți place, ce te bucură, ce te întristează, cu îți place sa-ți petreci timpul liber. Vorbeste-ne și despre familia ta.
Cristina Moldovan : – Familia mea mă descrie ca fiind o optimistă incurabilă și poate chiar exasperantă 😊. Merg cu încăpățânare mai departe, absolut convinsă că dincolo de orice rău se află un bine incontestabil. Îmi place să păstrez speranța și să transmit încrederea celor din jurul meu. Cred că speranța este esențială mai ales pentru copiii noștri. În lumea uneori nebună și superficială în care pare că trăim acum ador să descopăr oameni încă frumoși, încă curați. De fiecare dată când asta se întâmplă am sentimentul că lumea încă mai are o șansă spre sensul ei adevărat. Mă bucură când oamenii ies din cotidian și savurează viața! Cred cu tărie că singura misiune serioasă pentru care ne naștem este aceea de a fi fericiți. În acest spirit îmi cresc cei doi copii. Cezara și Vladimir au multe calități din care ar putea trăi în viața asta. Ei știu deja că singura șansă de a fi fericit în carieră este aceea de a-ți face din pasiune o meserie. Sunt aici pentru a testa la infinit cele mai inspirate alegeri. Și, indiferent ce vor alege, voi fi mereu alături de ei. Pentru că încrederea care îți este dată, de foarte multe ori poate să facă diferența între eșec sau împlinire. Soțul meu este primul fun al proiectelor mele. Muncește pentru visurile mele cot la cot cu mine și, fără el nici nu vreau să știu cum ar fi fost viața! Timpul nostru liber înseamnă natură, lectură, gătit și răsfățat în fel și chip. Înseamnă să facem ce simțim!
Marina Almășan : – Răzbate imaginea unei familii tare frumoase, îndărătul vorbelor tale! Felicitări! Planuri de viitor?
Cristina Moldovan : – Planurile mele de viitor par să sfideze vremurile dificile în care trăim deja de ceva vreme.
Mai mult ca oricând, în ciuda acestor incertitudini economice generate de pandemie, îmi doresc să îmi consolidez ce am clădit până acum prin proiecte inedite, dedicate României. Decizia de a fi primul florist care își promovează astfel țara, aici și dincolo de granițele ei, printr-un branding emoțional de țară fără precedent, cu resurse extrem de greu adunate, este cartea mea de vizită. Voi dărui mereu, nelimitat din munca mea, în speranța că exemplul binelui ne va ajuta să înțelegem mai ușor esențialul. Iar florile, vor duce, împreună cu mine, această luptă frumoasă, parfumată și diplomată!
Marina Almășan : – Ce mesaj frumos! In final, spune-ne un lucru surprinzător despre flori. Ceva, care să ne îndemne să dăm fuga la florăria din colț și să ne cumpărăm un buchet de flori cu care să ne bucurăm locuința.
Cristina Moldovan : – Între om și floare există încă o magie de necontestat, ca o promisiune că lumea poate fi din nou curată, luminoasă și plină de sens. Deschide-ți brațele pentru un braț de flori! Afundă-ți chipul în culoare și respiră parfumul lor! Deschide ochii și privește un miracol! Dăruiește-ți acum timp și flori! Un singur fir de floare este o vastă pictură vie! Iar lumea mea, tocmai de aceea se numește Pictural!
[…] apariția din emisiunea Femei de 10 de la TVR, am avut onoarea să povestesc cu Marina Almășan despre Proiectul Flori la Castel, despre flori și viață în […]