Călătorii Timp liber

Insula Limnos – fluturele Mării Egee

Limnos

Mai puțin cunoscută decât celelalte insule, Limnos este, cu siguranță, una dintre cele mai frumoase insule ale Greciei. Aici timpul parcă a stat în loc. Insula și-a păstrat farmecul și calmul rural, ceea ce oferă avantajul unei vacanțe liniștite pentru a vă reîncărca bateriile, în nordul mării Egee cu plaje largi și nisip fin, ape cristaline, turcoaz, 260 km de litoral, peste 100 plaje, multe semnalizate cu steagul albastru, numeroase site-uri arheologice și o priveliște unică.

Așa cum vă spuneam insula este plină de istorie și de mărturii ale acelor vremuri. Poliohni este prima așezare preistorică din Marea Egee și primul exemplu de constituire a democrației din Europa, prin dovada existenței primului parlament care precede varianta clasică cu aproape 2000 de ani. Site-ul și micuțul muzeu sunt fascinante.

Așa cum spune legenda, Hefaistia este locul în care Hephaestus, zeul focului și al metalurgiei, a fost aruncat din Mt Olympus de către Zeus. Cândva capitală a insulei, Hephaistia este astăzi doar ruine, iar Teatrul antic este unul dintre punctele de atracție turistică.

Sanctuarul Kabeiroi era în cele mai vechi timpuri un loc sacru pentru cei care doreau să fie inițiați în ritualuri Kabeiriene, cult dedicat zeilor fertilităţii, vinului şi mării. Un traseu care coboară pe lângă stâncă conduce la legendara Peșteră a Filocteților, unde se presupune că un erou al războiului troian a fost abandonat iar piciorul său mușcat de șarpe s-a vindecat.

Myrina este capitala insulei și oferă o imagine parcă din altă eră: conace vechi neoclasice, clădiri otomane și fântâni, case tradiționale, străzi înguste și construcții moderne. Vara, orașul se trezește la viață, străzile fiind împânzite de magazine cu produse tradiționale, cafenele și taverne spre deliciul turiștilor. Ca și restul insulei, Myrina este frecventată în special de turiști greci, ceea ce oferă o aromă elenă dinstinctă vieții de noapte pe malul mării.

O vacanță în insula Limnos nu poate fi completă dacă nu degustați produsele tradiționale ale zonei. Insula este recunoscută pentru peștele proaspăt, așa că nu ratați ocazia să le încercați preparatele în tavernele de pe malul mării.

De asemenea, aici se păstrează până în ziua de astăzi tradiția pastelor flomaria iar mierea de albine Thyme este cunoscută în întreaga Grecie, și nu numai.  Două dintre cele mai cunoscute tipuri de brânză din Grecia sunt produse aici: kalathaki și melipasto. Localnicii au învățat arta viticolă chiar de la fiul lui Dionysus și al Ariadnei, Thoas. Se justifică astfel renumele vinului de Limnos și numeroasele premii internaționale pe care le-au obținut pentru vinul produs în insulă, în special cel dulce.

Nu trebuie să ratați Taverna Flomari care pe lângă preparatele tradiționale gătite chiar în fața voastră de adevărați master-chefi, vă oferă și cea mai frumoasă priveliște a Insulei Limnos

sau Taverna Kyma din Moudros

Localnicii sunt extrem de prietenoși și îți va fi aproape imposibil să găsești ceva care să nu îți placă pe această magnifică insulă, în formă de fluture. O dată ce te-ai aflat în Evgatis Hotel, vei descoperi ce înseamnă cu adevărat liniștea și ospitalitatea. Aflat la 6 km de Myrina și port, atât Evgatis hotel cât și Katsarakis Appartments vă oferă suficiente motive să reveniți cu drag pe insulă.

Iar dacă vreți să vedeți locul unde tradiția s-a întâlnit cu luxul, atunci Varos Village Hotel este locul ideal. Aflate în diferite părți ale satului, o serie de case au fost cumpărate și modernizate, fără a le distruge farmecul tradițional și au fost transformate în camere de cazare de lux cum rar vă puteți imagina. Astfel, puteți locui pentru câteva zile în case vechi de peste 200 de ani dar beneficiind de tot confortul și luxul pe care îl meritați. Scopul echipei Varos Village este să vă ofere o experiență unică, memorabilă despre ce înseamnă ospitalitatea în Limnos.

Călătorie realizată cu sprijinul:

Uscatoare rufe