Ea și El

Impactul iubirii asupra trupului

Toată lumea știe că dragostea ne dă o stare de bine. Știați însă că în spatele acestei observații se află o întreagă știință? Site-ul Bright Side a pubicat câteva dintre cele mai uimitoare efecte, dovedite științific, pe care dragostea le are asupra corpului și minții.

Dragostea este remediu natural pentru durere

iubireCu toții știm că îmbrățișările ne binedispun. Studiile au demonstrat că oxitocina (suprenumită și hormonul fericirii) secretată în timpul unei îmbrățișări de 10-20 secunde poate, efectiv, să îi vină de hac durerii, și în special durerii de cap.

Dacă priviți fotografia persoanei iubite scăpați de durere între 40% în cazurile ușoare și 10 % în cele mai grave. Mintea noastră asociază imaginea partenerului cu un eveniment plăcut, ceea ce face durerea mai tolerabilă, acționând ca un analgezic.

Pe de altă parte oamenii de știință au demonstrat că actul sexual și în special orgasmul au un rol extrem de important în blocarea durerii. Au efect în special în cazul bolilor de spate cronice și crampelor.

Dragostea are grijă de inima ta

casatStudiile arată că manifestarea dragostei reduce la jumătate ritmul cardiac, în special în situații de stres. Oxitocina – considerată una dintre cele mai uimitoare molecule din lume – reduce stresul, presiunea sanguină și starea de anxietate.

Dragostea ajută corpul să lupte cu boala

Dragostea însoțită de gesturi, de la ținutul de mână până la activitatea sexuală stimulează procesul de secreție al endorfinelor, ceea ce duce la întărirea sistemului imunitar. De asemenea persoanele cu probleme fizice care sunt îndragostite răspund mult mai bine la tratament și au o motivație mai puternică în lupta cu boala.

Dragostea tratează insomnia

Hormonii dragostei (oxitocina și endorfinele) inhibă secreția cortizolului, care este hormonul eliberat ca răspuns la stres, ceea ce favorizează o odihnă plăcută.

buzeDragostea crște longevitatea

Persoanele care se află într-o relație, în special de căsătorie, se simt mai puternice și beneficiază de o viață mai sănătoasă (aceasta include: obiceiurile alimentare, mese regulate, odihnă mai bună, mai puțin stres etc) . A fost demonstrat că persoanele care sunt într-o relație sunt predispuse să trăiască mai mult.
Dagostea este terapie

iubireOamenii apelează la terapie din foarte multe motive, dar cel mai mult o fac din nevoia de a fi ascultați și înțeleși. Mai presus de orice specialist din lume, persoana cea mai în măsură să te consilieze este partenerul de viață. Susținerea emoțională și afecțiunea partenerului sunt principalele (și uneori singurele) medicamente de care ai nevoie pentru a face față fobiilor tale, depresiilor, anxietății.

Dragostea și relațiile sănătoase nu ni se întâmplă pur și simplu. Noi alegem să iubim, să ne îmbunătățim relația, să ne comportăm altfel, și, în cele din urmă alegem să fim fericiți și sănătoși. Cunoscutul psiholog Robert Sternberg spunea că “fără a ne împărtăși sentimentele, chiar și cea mai mare dragoste moare”
Gândidu-vă la acest lucru, deschideți-vă inima și exprimați-vă iubirea. Acesta este modul cel mai eficient de a vă bucura de ea și de a primi la rândul vostru mai mult.

 

Etichete