Bombănelile Marinei Editoriale

Hai să-ți spun, Radule, și ție, cum e cu cremele astea!

Ascultându-te aseară, dragă Radu Banciu, cel care m-a și îndemnat apoi să te văd în reluare, a avut o remarcă: „vulpea care nu ajunge la struguri, spune că sunt acri”! După ce ți-am văzut reluarea, l-am înțeles: se referea la observația ta, potrivit căreia tu și emisiunea ta nu ați accepta niciodată să faceți reclamă la creme şi detergenți. Adică, vezi Doamne, ce demni sunt unii – ăsta ești tu, și cum se umilesc alții, chipurile „pentru a rezista” – asta eram eu.
Dragul meu, dă-mi voie în primul rând, să-ţi mulțumesc copios pentru reclama pe care ne-o faci (fără să fi primit vreo cremă sau vreun gel de duș!? ) mie și site-ului „femeide10.ro”; în „ABC”-ul predat mie de Mihai Tatulici la intrarea în TVR, figura și regula: „Orice publicitate, chiar și cea negativă, tot publicitate este!”. Vreau însă să-ți transmit, cu adâncă-mi simpatie față de tine, pe care nicio răutate nu o poate zdruncina, câteva precizări: emisiune „cu un scaun și o masă”, cum spui, pot să fac și eu, și tot fără buget, însă nu sunt atât de dibace precum tine, să vorbesc deștept, zilnic, câte o oră. De aceea, mă feresc (și vă protejez!?) și m-am obișnuit să mă înconjur, în emisiunile mele, de mulți invitați, foarte mulți chiar, sper mai toți valoroși, care abat atenția telespectatorilor dinspre mine, înspre ei. Ei, taman asta face ca formatele noastre să se deosebească radical (desigur că al tău este foarte bun, iar al meu foarte prost, deși – din greșeală, cu siguranță – avem amândoi cam același rating). Al tău își poate permite să funcționeze doar cu o reclamă la niște cărți, iar al nostru, pe lângă reclama la cărți – cum, n-ai văzut că avem și așa ceva, de fiecare dată? de fapt, e firesc, doar nu mi-ai văzut niciuna din emisiuni, știi doar că sunt proaste! – formatul nostru, aşadar, mai are nevoie și de alte surse pentru a rezista.
Cuuum? Nu pot să cred că te miri că invitații cer bani!?! Doamne, în ce țară trăiești? Există vedete care cer bani doar ca să le faci o poză cum trec strada sau beau un pahar cu apă! Vezi ce înseamnă să faci emisiuni de unul singur? Noi însă te iubim, chiar dacă veninul tău de multe ori nu are loc în capilare și se revarsă în eter: ăsta ți-e formatul, până la urmă, ăsta e rolul asumat, pe care-l interpretezi foarte bine. Vorba aia, dacă rezistă Piersic să se uite la tine, când exclami, cu nonșalanță, că după Beligan ar cam trebui să se ducă și el, de ce să nu rezist eu, un umil angajat al unei instituții publice, când mă suspectezi că mi-am făcut poze prin lume, călătorind cu bani obținuți necurat. Confuzia ți-e întrucâtva justificată, nu amesteca însă, te rog, planul personal cu cel legat de TVR. Eu m-am bătut mai puțin, e drept, cu cărămida-n piept, cu cărțile mele, m-am bucurat în liniște de aprecierea celor care au investit cu bucurie și interes în – poate banalele – mele jurnale de călătorie și nu am făcut decât să le respect cerințele: acelea de a publica poze în care autorul este prezent și el în povestea sa. Poze cu clădiri, munți și temple poate lua oricine de pe net, ba chiar mult mai bune decât stângăciile mele.

Dragă Radu, chinezii de odinioară aveau o vorbă: „nicio carte nu e atât de proastă, încât să nu ai nimic de învățat din ea”. Deci, poate n-ar strica să-mi răsfoiești și tu una din apariții; uite, îți promit că am să trec cât de curând pe la voi și am să-ți las la poartă ultimul meu Jurnal de călătorie și ai să vezi acolo că nu e sponsorizat de creme!?
În rest, dragul meu, tu știi că eu pe tine nu mă pot supăra, cum nu mă pot supăra, decât poate punctual, nici pe Oana Stănciulescu (dacă n-ar fi tendențioasă, incisivitatea ei ar fi chiar lăudabilă!), și asta din simplul motiv că cred cu tărie că e loc sub soare pentru toată lumea. Inclusiv pentru cremele noastre, care au devenit atât de celebre, în ultimele zile! Păcat că nu li s-a rostit niciodată sursa, căci am fi făcut fericiți niscaiva directori de companii!

P.S. Radu: N-ai vrea să colaborezi la necunoscutul nostru site? Nu va ști nimeni, doar femeile de 10, care oricum, în accepțiunea ta de misogin, nu s-au inventat încă!?