Diverse

Ești critică cu tine? Budișii au un mesaj pentru tine!

Unii dintre noi ne învinovățim prea mult. Fie că este vorba de serviciu sau de viața personală, mintea noastră cade într-o capcană și ne repetă întruna că este vina noastră. Devine, ușor ușor, un obicei de care nu mai scăpăm ușor. Nu trebuie să fi un maestru pentru a realiza că autocritica este aproape inutilă și dureroasă. Ne blochează mental, împiedicându-ne să vedem imaginea de ansamblu. Pur și simplu ne împiedică să ducem o viață liniștită.

Una dintre filosofiile care ne ajută atunci când ne criticăm în mod constant este budismul. Acesta ne dezvăluie două adevăruri esențiale:

1) Adevărul 1: Schimbarea este singura constantă în Univers.

Budiștii cred că schimbarea este ciclul vieții. Totul se întâmplă cu ajutorul schimbării. Vremea se schimbă de la zi la zi, tu, te-ai născut iar la un moment dat vei părăsi această lume, corpul tău se schimbă de la un moment la altul. Schimbarea este pretutindeni. Este imposibil de negat.

Când ne învinovățim de ceva este important să realizăm că acea schimbare este inevitabilă. Toți facem greșeli, dar asta nu înseamnă că acele greșeli ne caracterizează. Simplul fapt că trăim această experiență înseamnă că deja ne-am schimbat. Nu trebuie să ne învinovățim. Trebuie doar să învățăm.

2) Adevărul 2: Cauză și efect.

Schimbarea are la bază cauzele și efectele. Budiștii spun că da, avem puterea de a schimba cauzele și consecințele, dar doar într-o anumită măsură. Adevărul este că sunt mii și mii de cauze și efecte care intervin în diverse situații. Nu putem controla în totalitate situațiile sau oamenii. Este un număr nelimitat de factori necunoscuți care se adaugă schimbării. Și atunci, cum să te auto învinovățești, când sunt atâția factori implicați?

De ce sunt acești 2 factori importanți?

Atunci când înțelegem că schimbarea este un fapt al vieții iar cauzele și efectele sunt la rândul lor responsabile de ceea ce ni se întâmplă, putem începe, ușor ușor să lăsăm anumite fapte în urmă și să ne eliberăm.

Așa cum spunea marele Leo Buscaglia:

“Eliberează-te. De ce să te agăți de durere? Nu poți face nimic cu greșelile de ieri. De ce să păstrezi fiecare lucru mărunt care te împiedică să visezi și să iubești?”

Sursa: educateinspirechange.org

Publicitate