Ea și El

Egalitatea între sexe, o necesitate sau un mit? (Partea a II-a)

Egalitatea între sexe este un subiect care odată aprins, scoate mult scântei. Continuăm să discutăm pe tema acestui subiect controversat cu câțiva tineri pe care i-am întrebat cum percep această egalitate despre care se tot vorbește în societatea contemporană. Dacă este posibilă sau nu; dacă da, în ce măsură; dacă este o necesitate sau doar un mit, ori o iluzie.

Dacă în prima parte am colectat opiniile tinerelor domnișoare, în cea de a doua parte a articolului continuăm cu opiniile taberei masculine. Și pentru că discutăm despre egalitate, iar în prima parte am avut șase fete, astăzi continuăm cu opiniile băieților, tot șase la număr.

Ștefan – student la design industrial

ȘtefanEgalitatea între sexe există, dar în doze foarte mici și nu în totalitate, așa cum cred unii. Societatea a evoluat, iar astăzi, femeile sunt preşedinţi de state, lideri de opinie, scriitoare, oameni de ştiinţă, creatoare de modă, conduc corporaţii cu mii de oameni, sunt la fel de educate sau chiar mai educate decât bărbaţii. Prin urmare, femeia nu mai este în plan secund, ca pe timpuri, atunci când se ocupa exclusiv de treburile casnice. Umanitatea are nevoie atât de femei, cât și de bărbați. Suntem la fel de importanți și avem nevoie unii de ceilalți. Cu toate acestea, nu cred că bărbatul și femeia vor avea parte vreodată de un ,,tratament” egal.

Nu văd ca o femeie să aibă rezistența fizică a unui bărbat. Cum nici o femeie nu poate presta anumite activități care necesită o anumită forță fizică, așa nici bărbații nu pot face anumite lucruri tipic feminine. Femeile și bărbații cred că trebuie să se completeze. De exemplu: Cum el nu poate naște, are în schimb datoria morală de a-și sprijini femeia. Se pot adopta o mulțime de legi în acest sens, însă practic nu se va schimba nimic. Cred că cel mai bine am  ajunge la un punct comun, să ne împărțim sarcinile într-un mod corect și realist. Femeia  își face datoria pentru care a fost creată și viceversa. Bineînțeles, cu implicare reciprocă. În al doilea rând, nu cred că vom ajunge la egalitate deplină, deoarece  niciunul nu vrea să lase garda jos , mereu trebuie să existe  cineva care că aibă dreptate, mereu ne dorim să fim peste celălalt, sa îl dominăm.

În concluzie, nu cred că va exista vreodată egalitate deplină între sexe.

Cătălin – creative director

CătălinEgalitatea intre sexe? Este clar o necesitate și asta din mai multe puncte de vedere. Multe femei și-au demonstrat puterea și abilitatea de a conduce, multe dintre femei poate sunt chiar mai puternice și mai ,,stabile” decât unii bărbați, dar asta e o necesitate la nivel teoretic zic eu, pentru că foarte puțin se și aplică. Se dovedește clar a fi un mit din punct de vedere practic… Asta pentru că mulți dintre bărbați consideră că ,,bunul simț/ bunele maniere” te obligă să excluzi femeia din anumite activități, ceea ce este total fals. Poate că funcționăm pe frecvențe diferite, însă clar, nu se întâmplă asta fără motiv, ceea ce îi lipsește bărbatului va găsi întodeauna în sexul opus și viceversa.

Dan – life coach

DanCred că singurul mod în care poate exista o egalitate completă între bărbați și femei este din punct de vedere social, legal și ca drepturi cetățenești. Altfel, diferențele sunt destul de mari pentru a fi ignorate. În viața de familie există rolul femeii și cel al bărbatului. Bărbatul este capul familiei, rolul lui e să asigure confortul necesar pentru dezvoltarea familiei. Rolul femeii este să fie mamă, să aibă grijă de familie și de armonia din casă. Ambele sexe au nevoi emoționale și fizice diferite. Desigur, în ziua de astăzi există tendința ca aceste roluri să se suprapună și chiar să se inverseze. Tot mai multe femei își doresc o carieră și este foarte bine acest lucru. Apare însă o problemă deoarece este din ce în ce mai greu pentru ele să îmbine viața profesională cu cea personală. Rezultatele se văd prin numărul mare de familii disfuncționale, copii educați în weekend și timp limitat alocat vieții personale. Diferentele biologice nu se pot șterge atât de repede, iar prin efeminarea bărbatului și masculinizarea femeii se blochează polaritatea care stă la baza unei relații de cuplu sănătoase.

În activitatea mea de life coach mă întâlnesc deseori cu femei de carieră care au pierdut legătura cu latura lor feminină, au ajuns la o anumită vârstă și poziție socială, însă nu știu cum să formeze o relație de cuplu pe termen lung. Este o lipsă pe care multe femei ajung să o resimtă puternic, tocmai prin natura lor intrinsecă. La fel și la bărbați, cu cât trăsăturile masculine sunt mai pronunțate cu atât caută mai multă feminitate în partenerul de cuplu. Polaritatea creează echilibru. Au apărut tot mai mulți bărbați efeminați, prin vestimentație și prin atitudine, ceea ce cred eu că este un răspuns inconștient la masculinizarea tot mai accentuată a femeilor. O femeie independentă este atractivă pentru un bărbat autentic, cu condiția să nu renunțe la feminitatea ei.

În concluzie, consider că egalitatea dintre sexe există la nivel social și trebuie protejată. Atât bărbații cât și femeile trebuie să aibă drepturi și acces egal peste tot în societate. Cu toate acestea, o egalitate completă, pe toate planurile, este un mit tocmai din cauza diferențelor fizice și mai ales emoționale dintre femei și bărbați.

 Cristi – web developer

CristiDin punctul meu de vedere, egalitatea între sexe este o necesitate. Însă, prin acest termen – egalitate între sexe – unii oameni înțeleg și lucruri care depind strict de diferențele fizice între sexe, iar dacă privești lucrurile așa, egalitatea totală este un mit. De asemenea, consider că unele persoane, de obicei aceleași despre care am spus mai sus, duc acest feminism la extrem și nu fac nimic să schimbe, ci doar folosesc acest motiv ca pe o scuză să se pună într-o postură de victimă.

O altă problemă la asociațiile care susțin egalitatea e că atenția și eforturile depuse în țările din vest e foarte mare, dar în schimb sunt ignorate țările ca India, Iraq, Pakistan, în care problemele sunt mult mai grave.

Cosmin – PR specialist

12801538_1192006934150312_3504559023301237338_nSocietatea modernă tinde sa inducă necesitatea de egalitate între sexe, întocmai datorită rapidității evoluției umane, inclusiv a tehnologiei. Așadar, tot societatea este cea care determină indivizii să se adapteze la situațiile bruște, sa își inverseze/ împrumute rolurile, aptitudinile caracteristice fiecărui individ în parte. Deci da, împrejurările ne determină uneori să facem ,,lucruri de femei” și viceversa, tocmai din nevoia de supraviețuire și adaptare la mediu. Cu toate acestea, egalitatea între sexe este și va rămâne o iluzie și un subiect tabu totodată, întocmai pentru că bărbatul nu va accepta ca femeia ( ,,creație a propriei lui coaste”) să-i fie egală. Chiar dacă femeia tinde către această egalitate, de fapt își doreste sa iasă din tiparul ,,femeii la cratiță”, să fie independentă. Din punct de vedere, biologic, științific, psihologic, fiziologic etc, bărbatul nu va putea fi egal cu femeia și nici femeia nu va putea fi egală cu bărbatul vreodată.

Andrei – student la farmacie

AndreiEu cred că egalitatea între sexe este deja un lucru firesc. Spun asta pentru că înainte nu vedeai atâtea femei la volan, în politică, ori prin alte medii, iar acum, acest lucru a devenit absolut normal. Personal, mi se pare în regulă să fie o oarecare egalitate între sexe, dar ca o glumă, bineînțeles că mie unul mi se pare că un bărbat e întodeauna mai priceput la orice! 😀

Cred că ține de o mentalitate de Evul Mediu cum că bărbatul are mai multă forță fizică și că trebuie să domine femeia. Într-adevăr, mai sunt și femei care fac pe cocoșu’ acasă și nu numai, dar asta atunci când își găsesc un partener mult prea slab, care nu știe să-și exercite rolul de bărbat în relație.

 

Sursa foto: womanpokerplayer.com

 

Etichete

Comentează

Click aici pentru a spune ceva frumos

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.