Călătorii Timp liber

Din dragoste pentru măsline

Orașul Alexandroupoli nu încetează să ne surprindă. Deși este un oraș mic, în nordul Greciei, cu o populație de 70.000 de locuitori, se poate mândri cu numeroase produse locale recunoscute nu doar în Grecia, ci în întreaga lume: brânzeturi, vin și tsipouro, miere, măsline și produsele derivate din măsline. Bunăoară, la doar câțiva kilometri de oraș am descoperit fabrica de ulei de măsline Kyklopas, o afacere de familie aflată la a treia generație. Merită să renunțați la câteva ore de plajă pentru a descoperi povestea din spatele uleiului de măsline, spiritul antreprenorial al unei familii tradiționale grecești și cum au reușit să transmită din generație în generația dragostea pentru măsline.

Argiris Kelidis a crescut în mijlocul măslinelor de când a fost un copil, alături de tatăl și de mama sa. În 1982 s-a hotărât să pună în valoare cunoștințele moștenite de la părinții săi, și împreună cu soția sa, Niki Kelidou, a înființat propria afacere de familie. Fabrica de măsline Kyklopas este situată în Makri, în una dintre cele mai vechi plantații de măslini din Marea Mediterană.

Ca rezultat al pasiunii și dragostei pentru ceea ce fac, afacerea s-a extins, iar astăzi mica și cocheta fabrica produce anual 50 de tone de ulei de măsline, provenind de la 12.000 măslini. Îmbinând tehnicile tradiționale cu beneficiile metodelor moderne, aici se fabrică unul dintre cele mai bune uleiuri de măsline.

Încă de la intrare veți fi întâmpinați de însăși Niki Kelidou pregătită să vă prezinte cu mândrie istoria de peste 35 de ani a celei mai premiate fabrici de ulei de măsline din Grecia – 74 premii obținute în lumea întreagă, printre care Londra, China, Japonia și Los Angeles. Aceste distincții plasează Kyklopas Olive Oil în Top 10 clasamentul mondial iar regiunea Makri a fost inclusă astfel pe harta industriei uleiului de măsline.

Fiecare vizitator are ocazia să guste din cele 5 arome diferite de ulei de măsline: lămâie, portocale, usturoi, ardei iute sau busuioc, pastă de măsline iar doamnele pot testa produsele cosmetice pe baza de ulei de măsline. Chiar dacă prețurile sunt puțin mai piperate decât în supermarket veți simți imediat diferența.

Nu ratați așadar o experiență de neuitat! Veți descoperi, nu doar cum se face uleiul de măsline, ci și o familie cum numai în filme mai găsești .
Uscatoare rufe