Sănătate

De ce suferă femeile de depresie mai mult decât bărbații?

Depresia înregistrează creșteri alarmante. Specialiștii au constatat că ea este de două ori mai răspândită în rândul femeilor decât la bărbați. Motivele reale nu se cunosc exact, dar se pare că sunt de ordin biologic, psihologic și sociocultural.

Explicații biologice 

1. Comparativ cu bărbații, femeile au o predispoziție genetică mai puternică spre a dezvolta depresie.

2. Fluctuațiile hormonale sunt mai frecvente la femei decât la bărbați. În special în perioada de după naștere sau la menopauză. Ambele momente sunt asociate cu un risc crescut de apariție al depresiei.

Explicații psihologice 

3. Femeile sunt mult mai preocupate decât bărbații și au tendința să analizeze mai mult lucrurile, ceea ce poate fi un lucru bun dar în același timp le predispune la dezvoltarea unei depresii.

4. Femeile sunt, în general mai implicate în relație decât bărbații. Problemele din cadrul relației le afectează mai mult, și astfel apare riscul depresiei.

Explicații socioculturale 

5. Femeile sunt supuse stresului mai mult decât bărbații. Ele nu doar că trebuie să meargă la serviciu ca și bărbații dar trebuie să se ocupe de casă, de copii, de persoanele mai în vârstă din familie.

6. Femeile trăiesc mai mult decât bărbații. Vârsta înaintată este asociată cu doliu, singurătate, probleme de sănătate, deci cu depresia.

7. Femeile sunt mai interesate decât bărbații în stabilirea diagnosticului de depresie. Astfel, ele merg la psiholog, și vorbesc despre ceea ce simt, ceea ce conduce în final la conștientizarea stării de depresie.

Sursa: psychologytoday.com
Foto: prevention.com, netdoctor.co.uk