Nutriție Sănătate

De ce slăbim  atât de greu?!?

Grow thin. Cropped picture of young woman holding scales while standing on isolated grey background

 

Nu vi s-a întâmplat să începeți o cură de slăbire, lucrurile să stea grozav în primele saptămâni, după care…totul să se “blocheze” parcă și procesul slăbirii să se împiedice de ceva nevăzut? Nu trebuie să disperați și cu atât mai mult să renunțați! E un  proces firesc, cu explicații logice și remedii foarte simple, cu eficiență verificată.

Specialiștii au identificat cateva cauze pentru care ritmul de pierdere a kilogramelor în plus încetinește în timp. Vi le prezentăm mai jos, alături de soluțiile pe care tot ei, specialiștii, le oferă pentru fiecare din aceste cauze! 

1. Într-o primă fază eliminăm multă apă

În prima săptămână de dietă, încântarea pe cântar este de obicei maximă: până la 4 kilograme pierdute dintr-odată! Însă peste jumătate din această greutate o reprezintă apa reținută în țesuturi și reziduurile din tractul intestinal.

Dar noi știm că slăbirea corectă este din grăsime, iar un ritm de pierdere mai mare de 1 kg pe săptămână din grăsime nu este deloc ușor de atins!

Propuneți-vă așadar un ritm corect de slăbire, sănătos și realist pe termen lung, adică 0,5-1 kilogram pe săptămână.

2. Dietă fără mișcare? Nimic mai gresit! Nu faceți decât să încetiniți metabolismul!  

Metabolismul este motorul organismului, direct responsabil de arderile calorice și este ușor de încetinit prin diete drastice, sedentarism și înfometare urmată de excese alimentare.

Corpul reacționează imediat la o schimbare bruscă în alimentație, după care, în câteva săptămâni, se obișnuiește cu restricția calorică. Din acest motiv, kilogramele se pierd mai greu, dar nu trebuie să disperați și în niciun caz să nu începeți să vă  înfometați

Metabolismul poate fi accelerat prin mișcare (sportivii au cele mai mari rate metabolice), dar și printr-o dietă bogată în legume și proteine de calitate, adică fibre, vitamine și minerale, dar săracă în grăsimi de origine animală și trans. Soluția este simplă: MIȘCAREA! 

3.  Înfometarea – nimic mai greșit! 

Ea nu face altceva decât să blocheze și mai mult metabolismul, să-l forțeze să consume din ce în ce mai puține calorii, cu blocarea totală a procesului de slăbit.

Dacă aportul caloric scade drastic sub 1.000 de Calorii pe zi, organismul intră automat pe modul „conservare” încetinind drastic metabolismul, iar procesul de slăbire își încetinește considerabil ritmul.

4. Nerespectarea orelor de masă

Nu este suficientă o dietă restrictivă caloric pentru a slăbi. E nevoie și de o împărțire corectă a caloriilor și a nutrienților din care sunt alcătuite (adică glucide, lipide, proteine) la fiecare masă în parte, în funcție de cum știe mai bine corpul să le ardă.

În prima parte a zilei, adică în intervalul 8-12 ar trebui să mâncăm aproximativ 40% din aportul caloric total al zilei, prânzul și gustarea de după-amiază ar trebui să însemne tot 40% din calorii,  iar cina ar trebui să fie cea mai săracă în calorii (doar 20%).

5. Nu ne hidratăm corespunzător

Hidratarea este crucială pentru procesul de slăbire. Organismul o folosește pentru disoluția hranei în mici particule, dar și pentru metabolizarea și asimilarea ei. Fără apă suficientă, organismul nu funcționează bine, se „dereglează” și trimite creierului semnale greșite.

Când nu consumăm suficientă apă, resimțim o stare descurajantă de rău, de oboseală, de somnolență, apatie, lipsă de concentrare, dar și de foame.

În curele de slăbire este indicat să bem cât mai multă apă pentru a prelungi senzația de sațietate și a ajuta la metabolizarea toxinelor din corp. Mai mult, deshidratarea ne face să mâncăm mai mult.

6. Ciugulim între mese

Din această cauză stomacul înregistrează calorii și le depune negreșit, fără ca noi să conștientizăm cu adevărat asta.

De câte ori nu am auzit expresia „Eu nu mănânc mai nimic toată ziua, mănânc atât de puțin și cu toate astea mă îngraș fără să-mi dau seama de ce” ?? Explicația este simplă. Aceste persoane ciugulesc mereu alimente hipercalorice, cu volum mic, care nu reprezintă mese în sine, dar care aduc în corp foarte multe calorii ascunse, pe care creierul nu le înregistrează ca mâncare adevărată, pentru că nici nu reprezintă mâncare ca atare! Soluția este simplă – nu mai ronțăii între mese!

Mai degrabă beți apă, ceai neîndulcit  sau plimbați-vă prin birou. Luați o gură …de aer pe balcon sau la fereastră, urmăriți un videoclip pe TikTok, dacă simțiți nevoia de relaxare.

7. Somnul mai scurt de 7 ore pe noapte

Organismul nostru simte nevoia să compenseze lipsa de somn prin mâncare, ca mod de a-și procura energia de care are nevoie pentru a funcționa în parametri optimi.

Un număr mai mic de 7 ore de somn pe noapte dereglează hormonal organismul, declanșează pofte alimentare de tot felul și alimentează mâncatul emoțional, influențând astfel în mod direct greutatea.

Hormonii direct influențați de lipsa de somn sunt leptina, responsabilă cu senzația de sațietate și grelina, care dă senzația de foame. Lipsa de somn scade nivelul leptinei și crește nivelul grelinei, iar organismul tânjește după dulciuri sau grăsimi care să-i dea energia care îi lipsește.

8.  Stresul – unul din vinovați

E deja de notorietate faptul că stresul îngrașă, pentru că te face să mănânci mai mult fără să ai nevoie de acele calorii, pe fond emoţional.

Mecanismul a fost descoperit și explicat astfel: în momentele de tensiune, crește nivelul hormonului de stres, cortizolul, ca reacție de apărare a organismului. Când acest hormon o ia razna din cauza stresului, dulciurile și, în general mâncarea rapidă, par să fie singura consolare.

Dacă sunteți în această situație, încearcați să alegeți alimente dulci de calitate, precum fructele proaspete sau uscate, care nu îți aduc doar calorii goale precum zahărul din prăjituri și bomboane, ci și o mulțime de vitamine, minerale și antioxidanți care ajută corpul cu adevărat să facă față momentelor de stres de orice fel.

9. Lipsa motivației

Cele mai multe persoane, după câteva zile de „stagnare” ponderală se descurajează și tind să abandoneze dieta sau să facă un exces, ceea ce le demotivează și mai mult. Sau se consolează cu numărul de kilograme pierdute până în momentul stagnării și revin la dieta care le-a dus la îngrășare. Greșit! Trebuie să învățați  să nu disperați, să nu abandonați lupta! Nu degeaba se numeşte  „lupta” cu kilogramele în plus! 

Sursa foto: lifehacker.ru 

Publicitate