La psiholog

De ce ne temem de schimbare?

Toți ne temem de schimbare, mai mult sau mai puțin. Mai ales atunci când schimbarea nu are loc din decizia noastră, ci ca urmare a unui eveniment exterior, cum ar fi o concediere, o boală, o pierdere. Dacă până la un punct această teamă e normală, având la origine teama de necunoscut, uneori ea devine o adevărată fobie, conducând la evitarea cu orice preț a schimbării. Această fobie a căpătat și un nume: metathesiophobia. Deseori e asociată cu teama de mutare. „Când alegem să facem o schimbare, cum ar fi o mutare într-o casă nouă sau să ne schimbăm serviciul, ne simțim mai stăpâni pe situație. Dacă însă schimbarea e provocată de forțe din afara controlului nostru, cum ar fi decizia unui șef, o pandemie sau un accident, ne simțim neputincioși”, spune dr. Carla Marie Manly, psiholog practician din California, autoarea cărții Bucuria din frică și a altor cărți de psihologie.

Frica noastră de schimbare e ancestrală. Creierul e programat să se teamă de necunoscut din vremurile când în mediul exterior întâlneai pericole la orice pas cum ar fi animale de pradă, dușmani, fenomene naturale distrugătoare și altele asemenea. Și totuși, omul preistoric era nevoit să înfrunte pericolele pentru a-și procura hrană, adăpost și a asigura perpetuarea speciei. Chiar dacă acum mediul exterior e mai puțin periculos, oamenii au încă teama de a-și părăsi zona de siguranță și confort. La fricile noastre ancestrale, se adaugă fricile căpătate în copilărie, când totul în jur ne era necunoscut.

Cum știi că suferi de această fobie?

Când teama de schimbare devine fobie, apar anumite simptome care se pot manifesta fizic, emoțional sau mental care îți perturbă viața. Sunt mai multe semne care trebuie să-ți dea de gândit:

  • Te poți simți blocat, nefericit și eviți schimbările, inclusiv pe cele pozitive.
  • Eviți să-ți schimbi jobul, chiar dacă acesta nu te mulțumește.
  • Rămîi în relații toxice, deși ai vrea să le pui capăt.
  • Simți o anxietate extremă când te gândești la viitor și îți construiești în minte tot felul de scenarii înfricoșătoare.
  • Refuzi invitațiile la evenimente, petreceri sau vizite la prieteni sau rude.
  • Când te gândești la schimbări poți resimți greață, indigestie, transpirații, palpitații, frisoane.

Frica de schimbare poate fi asociată cu teama de eșec, de succes, de pierdere, de respingere și altele la fel de supărătoare.

Când frica devine distructivă

Există două feluri de frici: frica constructivă și frica distructivă. Frica constructivă e cea care ne avertizează asupra unei amenințări iminente și are rolul de a ne feri de pericole. Frica distructivă ne face să simțim un pericol care de fapt nu există. Nu este nicio amenințare reală, dar mintea noastră ne spune că există.

Frica distructivă poate conduce la complicații cum ar fi: anxietate, depresie, comportamente evitante, stres, oboseală, consum de alcool sau de stupefiante.

Și totuși, schimbarea e inevitabilă. Viața înseamnă schimbare perpetuă. Nimic nu e mai normal în viață decât schimbarea. Noi ne schimbăm zi de zi, clipă de clipă. La fel și mediul înconjurător. Oare teama noastră de schimbare poate fi de fapt teamă de viață?

E important să-ți tratezi fricile, pentru că ele te paralizează, te împiedică să acționezi și să-ți atingi scopurile. Ba mai mult, uneori te împiedică chiar să-ți stabilești scopuri în viață.

Dacă frica ta a devenit sau e pe cale de a deveni fobie, poți apela la psihologii și psihoterapeuții clinicii Renia din București, care te vor ajuta să depășești fricile care te împiedică să ai control asupra vieții.

Și… ce-ar fi să îți amintești schimbările benefice din viața ta și să construiești, în locul scenariilor îngrijorătoare pe care obișnuiești să ți le imaginezi, unele optimiste care să te conducă la cea mai bună variantă a ta?

Publicitate