Femei de 10

Daniela Anencov : de la Așchiuță și clovnul Hapciu, la Turnul Eiffel !

Cot la cot cu Așchiuță – celebra păpușă vorbitoare din lemn – Daniela Anencov ne-a bucurat copilăria tuturor celor din generația mea. Pe atunci avea părul lung si bălai și ochii de un albastru limpede și adânc. Ochii i-au rămas albaștri, părul însă e scurt-scurt, ceea ce-i adaugă un plus, aerului tânăr, pe care oricum și-l păstrează. Dar nu numai la brațul drăgălașului Așchiuță și-o amintesc generații întregi de telespectatori. Milioane de copii și părinți au aplaudat-o, decenii în șir, pe scenele teatrelor Ion Creangă și Excelsior, iar mai apoi, copiii copiilor de mai sus, au îndrăgit-o și ei, descoperind-o îndărătul nasului roșu cu care clovnul Hapciu înveselea formatul de televiziune “Ba da, Ba nu!”
Acum Daniela este o bunicuță respectabilă, tonică și spumoasă, care face naveta între nepoții săi, împrăstiați pe două continente: la Paris – fiul Andreei, fata cea mare a Danielei și, respectiv, la New York, unde o întâmpină, în fiecare an, nici mai mult nici mai puțin decât ..3 nepoți, de la Alexana, fata sa cea mică. În rest – dacă mai rămâne vreun rest! – Daniela se bucură de micul său Paris de acasă, unde are o mulțime de prieteni și, firește, de amintiri.
…iar noi ne-am bucurat de ea, “prinzând-o” la Paris și provocând-o la un dialog
prietenesc, la cafeneaua Trocadero, nu departe de “cartierul său general”, unde a venit însotită de simpatica Andreea, “bodyguardul” de serviciu!

Marina Almășan – Pentru că ți-au trecut prin mână și nepoți, si copii ( și mă refer aici în primul rând la ai tăi , proprii și personali!) spune-mi, Daniela, sunt mai greu de crescut cei de ieri, comparativ cu cei de azi?
Daniela Anencov – Oh, Doamne! Sunt atât de diferiți!! Astăzi funcționează cu totul alte reguli de educație, cu care nu pot spune că sunt intru totul de acord!

Marina Almășan : – .. cum ar fi?
Daniela Anencov: – Păi îți dau un exemplu : astăzi copilul e considerat rege ( cel puțin aici, în Franța!): are voie să faca orice, nu ai voie să ripostezi! Poți doar să-l atenționezi..verbal și..dulce!

Marina Almășan : – Deci povestea aia cu “bătaia e ruptă din rai”?…
Daniela Anencov : – ..e pentru alții! În America, bunăoară, dacă agresezi un copil, te poți trezi cu poliția la ușă!

Marina Almășan: – Ce-ți place și ce-ți displace la copiii zilelor noastre?
Daniela Anencov : – Eu ador copiii – doar am lucrat o viață intreagă pentru ei! – și-mi plac copiii de pe toate merdianele. Cei care sunt supravegheați și acasă și la scoală – educați, adică – sunt copiii ideali. Defectul major al celor de azi este că sunt foarte alintați. Li se pare că li se cuvine totul..

Marina Almășan: – Fetele tale cum au fost?
Daniela Anencov: – Amândouă au fost copile foarte bune, nu mi-au creat niciodată probleme. Deși surori, au fost foarte diferite, însă erau amândouă bune și sensibile. Și, mai ales, s-au acomodat perfect cu ceea ce puteam să le oferim noi atunci, la acea vreme.

Marina Almăsan: – Și..acum, ce fac fetele tale? Cu ce se ocupă?
Daniela Anencov : – Andreea, cea de aici, de la Paris, lucrează în publicitate, a filmat chiar și în România câteva spoturi publicitare! Iar Alexana locuiește la New York și – hai să mă laud puțin! – a creat o linie de hăinuțe pentru copii, “ Mademoiselle Soho”, ale cărei produse, exportate deja in diferite colțuri ale lumii, sunt fabricate… în ateliere din România!

Marina Almășan : – Iată deci că, deși trăiesc departe de țara lor, nu au rupt legăturile cu aceasta!
Daniela Anencov: – Nu numai că nu au rupt legăturile, dar și-au făcut un obicei din a veni cu întreaga familie, în vacanță, în România. Cele mai frumoase vacanțe ale nepoților mei au fost cele din căsuța noastră de la munte, de la Costești, Vâlcea ( pe lângă Horezu), un loc de basm, pe care l-am construit eu și soțul meu, în mijlocul oltenilor și în care-mi place și mie să mă retrag, atunci cand sunt în țară.

Marina Almășan: – Si..când nu esti in țară, cu ce-ți omori timpul? Bunăoară aici, la Paris?
Daniela Anencov : – În zilele bune, când mă “ține curajul”, merg la piscină. Mi-am făcut un abonament, îmi place nespus să înot, fac fittness sub apă…Acum, ca să fiu sinceră, sunt într-o mică pauză, căci de la aquacycling mi-am “belengherit” un genunchi! ..In rest, am și aici câteva prietene, cu care mă intâlnesc, mai mergem la un teatru, la un spectacol de circ, și să nu-l uităm pe prietenul meu cel mai bun, televizorul!

Marina Almășan : – Cred că este și o mică nostalgie, după atâtea și atâtea emisiuni, pe care le-ai filmat, în TVR!..
Daniela Anencov : – Ba bine că nu! Am și aici emisiuni preferate! Îmi plac foarte mult concursurile de cultură generală, aproape că sunt dependentă de ele! Mă surprind vorbind cu concurenții, ba chiar am unul care mi-e foarte drag : e un tinerel, student parcă, participă pentru a 30-a oară la acel concurs, a câstigat deja o mașină și acum luptă pentru a doua! Iar eu..îl susțin!

Marina Almăsan : – Atunci sigur va câștiga! Și ce alte emisiuni îți plac?
Daniela Anencov: – O să râzi, îmi plac foarte mult filmele polițiste, cele despre anchete criminale!

Marina Almășan : – Wow! …Dacă tot vorbim de “filme politiste”, o să te întreb dacă ultimul eveniment terorist major din Paris te-a prins aici.
Daniela Anencov : – Da, eram în Paris, dar eram acasă. Andreea, în schimb, se afla atunci chiar alături de Bataclan! În acele momente am simțit că mor! Ea mă tot suna și-mi spunea să nu ies din casă! Iar după aceea, în întreg Parisul s- a declanșat o psihoză fără precedent! Zvonistica a explodat, se vânturau, de colo, colo, știri false, sădind panică în populație. Acum, slavă Domnului, lucrurile au revenit la normal..

Marina Almășan: – Către casă cât de des îți zboară gândul?
Daniela Anencov : – Oooo! Mai tot timpul! Merg, bunăoară, pe străzile Parisului și mi se pare că recunosc, în trecători, chipurile unor prieteni dragi sau colaboratori din România! Sau, atunci când aud vorbindu-se românește în preajma mea, mă opresc brusc, mă ciupesc și mă întreb “ Visez?!? Unde mă aflu, de fapt? În România sau în Franța?!?”

Marina Almășan: – Și, concret, care sunt lucrurile de care ți-e cel mai dor?
Daniela Anencov: – O să râzi, mi-e dor de plantele mele de pe terasă! Mi-e dor să le îngrijesc, să vorbesc cu ele..De fapt, mi-e dor de terasa insăși! Am o terasă superbă, în București, pe care vara se poate face o plajă grozavă!
Apoi mi-e dor să colind străzile orașului, în special zona Gabroveni îmi place la nebunie! Eu, de fapt, sunt fan antichități, și mi-am păstrat și aici această îndeletnicire : să colind anticariatele, să zăbovesc în fața antichitătilor. Ador lucrurile care trăiesc o a doua viață!

Marina Almășan : – Există și persoane de care ți-e dor?
Daniela Anencov: – Firește! De prietenii mei! Bunăoară abia aștept s-o revăd pe prietena mea cea mai bună, ziarista Raluca Tulbure ( fiica poetului Victor Tulbure – n.a.) cu care abia aștept să iau la rând toate filmele și spectacolele din București! Mi-e tare dor și de Mihaela si Puiu – familia care are grijă de casă, în lipsa mea…

Marina Almășan : – Dar..de Trecutul tău îți este dor?
Daniela Anencov : – Și încă cum! Simt un dor nebun de tatăl fetițelor mele ( Andrei Brădeanu, unul din marii regizori ai Televiziunii Române – n.a.) Apoi mi-e dor de publicul meu, și mai ales de turneele pe care le făceam in străinătate, și cu Teatrul “Ion Creangă” si cu “Excelsior”..

Marina Almășan : – Care a fost cel mai spectaculos turneu?
Daniela Anencov: – Fără îndoială, cel din Japonia! Îți vine să crezi? am jucat în japoneză!!!

Marina Almăsan : – Ce cool! Îți mai amintești vreo frază?
Daniela Anencov : O, Doamne!…( se gândește): “ Mainio icaeta sonio hito no. Uaritokoroga uakaru ioni..”…numai să nu mă întrebi ce înseamnă, că nu mai știu! ( râde)

Marina Almășan : – Ce personaj erai?
Daniela Anencov : – Ileana, partenera lui Păcală!

Marina Almășan : – Frumoasă Ileană : blondă, cu ochi albaștri!.. Și..alte doruri?
Daniela Anencov: – Daaa! Mi-e dor de serbările de la grădiniță ale fetițelor mele, de cântecelele pe care le cântau ( fredonează: “Pupupu…lalala..vreau să stau și eu aici!” . Îi țin isonul și râdem amândouă!) Uite vezi? Așa râdeam și atunci! Copiii cântau, cu foc, pe scenă, iar noi, părinții, ne prăpădeam de râs, în sală!

Marina Almașan: – Să lăsăm amintirile și să revenim în Prezent. Ce-ți place și ce nu-ți place la Paris?
Daniela Anencov : – Sincer…îmi place aproape tot! Cartierele, clădirile, piețele, monumentele, locurile încărcate de istorie. Nu mă prea împac cu birocrația francezilor : prea multe reguli, obositor de multe! Și încă ceva : nu sunt din cale-afară de amabili și au nasul ușor pe sus!

Marina Almășan: – Macron îți place?
Daniela Anencov: – Îl ador! Știi că am avut ocazia să fiu față-n față cu domnia sa? Anul trecut, la Ambasada Franței din București. Tocmai îmi luasem o prajitură, de la bufetul organizat la Ambasada, când Macron a intrat în sală. A făcut un tur de invitați, și când a ajuns în dreptul meu, i-am spus “ Vous este formidable! “. Mi-a zâmbit, și mi-a strâns mâinile , cu prăjitură cu tot! M-am pierdut instantaneu! Fir-ar să fie de prăjitură! …E un om extraordinar! E deschis, e curajos, sunt sigura că va revoluționa Franța!

Marina Almășan: – Suntem la final de interviu și am să te rog să ne vorbești despre planurile tale de viitor.
Daniela Anencov : – Pai, să le iau în ordine : vreau să revăd oceanul, în Florida, să fac plajă și să înot printre delfini, apoi vreau să ajung la sora mea, Lili, la Montreal, iar destinația finală este România, la București și apoi Costești, unde ne vom reuni cu toții, la vară: copii și nepoți!

Marina Almășan : – Aveți vreun cantec “al vostru”, pe care-l cântați atunci când vă reuniți?
Daniela Anencov ( râde) : – “Fetițe dulci, ca-n Bucuresti, în toată lumea nu găsești!”
Marina Almășan: – Să știi că nu ești departe de adevăr! 😁