Bombănelile Marinei Editoriale

Cum de e supărată Țara pe români?…

 

Te asigur, țara ta nu are nevoie de bla-bla-ul tău festivist. Și nici de declarațiile tale teatrale, înghesuite în ecranele televizoarelor sau împrăștiate în urechile prostimii care se mai adună inutil prin piețe. Țara ta nu are nevoie de mărturisirile tale de iubire veșnică și dragoste necondiționată, care poartă într-insele tot atâta adevăr, câtă dulceață zace într-un ardei iute… Țării tale nu-i trebuie nici paradă militară, nici programe speciale la televizor, îi este perfect perpendicular dacă îmbraci ie de ziua ei – și asta doar ca să dai bine în pozele de pe Facebook – și tot perpendicular îi este și dacă ți-ai infipt tricolorul în Jeep, doar ca să pari patriot. Nu-ți vei impresiona țara, mâncând ciolan cu fasole de 1 Decembrie și nici ascultând folclor, de dimineața până seara, când tu, de fapt, vomiți, dacă auzi cântec popular. Țara ta nu are nevoie nici de discursuri fade pe la întruniri publice, nici de urări siropoase, adunate în emisiuni obligatorii. Și nici măcar de versurile patriotice de odinioara,  pe care, poate, autorii le-au scris chiar iubind-o, iar tu le reciți în doi peri, nesimțind de fapt nimic, pe dinăuntru. Nu, țara ta nu are nevoie de nimic din toate astea, te asigur.

Țara ta are nevoie de tine, să-i fii bun român, în fiecare zi. Nu doar de ziua ei, ci, repet: ÎN FIECARE ZI. Nu trebuie să-i dedici neapărat fapte de vitejie : vremea războaielor și a bătaliilor sângeroase s-a isprăvit demult… Trebuie doar să-ți faci treaba ta – si nu oricum, ci cât mai bine – acolo unde te-a repartizat Destinul. De “lucrul bine făcut”  – de asta are nevoie țara ta. Pe vremuri, un îndemn mobilizator grăia desuet :  “ Spic cu spic, patriei snop!”. Dacă tu-ți vei face treaba bine, si dacă în jurul tău toți ceilalți si-o vor face și ei bine pe a lor, din acest bine multiplicat se va naște binele general. Binele țării tale. Deci și al tău.

Si mai are nevoie de ceva, țara ta. Are nevoie de tine, s-o aperi. Nu atât de dușmanii din afară, cât mai ales de cei din lăuntrul său! S-o aperi de minciună și de hoție. Să veghezi la liniștea ei, să-i respecți trecutul și sa-i venerezi fumoșii morți, pe care-și sprijină Prezentul. Să n-o vorbești de rău pe la alții și să nu-i întorci spatele, dacă soarele de pe ulița ta se întâmplă să dispară, pentru o vreme. Să nu-ți întorci nasul în altă parte, dacă țara-ți miroase a sărăcie și neputință, ci să-ți înhami mintea și buna credință la jugul schimbării, încercând să colorezi în culorile bunăstării și fericirii cenușia ta țară.

…Țara ta nu are nevoie de prea multe de la tine. De fapt, nu are nevoie decât s-o iubești. Iar acesta e începutul…

La mulți ani, România!

 

Rubrică oferită de FARMACIILE CATENA : CARDUL MAMA ȘI COPILUL