Show TV

Cum au reușit să transforme eșecul într-un succes internațional?

J.K Rowling, autoarea cărții Harry Potter, a ținut un discurs tinerilor, cu ocazia absolvirii Universității Harvard, în iunie 2008. Ea nu a vorbit deloc despre succes. A vorbit despre eșec. Despre cazul ei particular.

“Este foarte posibil să nu eșuați niciodată la modul la care am eșuat eu. Dar este absolut imposibil să trăiești fără să eșuezi, în cazul în care nu trăiești atât de precaut încât să nici nu simți că trăiești.”

Cu siguranță J.K. Rowling știa ce vorbește. Ea nu a ajuns peste noapte mai bogată decât regina Angliei. Fără nici un ban în buzunar, proaspăt divorțată, crescând un copil de una singură, ea a scris primul volum din Harry Potter la o mașină de scris veche. 12 edituri au refuzat manuscrisul. Un an mai târziu a primit undă verde de la o editură care a fost de acord să îi publice cartea.

Ce s-ar fi întâmplat dacă s-ar fi orpit după primul refuz? Sau după al cincilea? Sau al zecelea?

Cheia succesului poate sta de cele mai multe ori în cât de perseverent poate fi cineva, în ciuda a numeroase refuzuri pe care le primește.
Iată alte exemple de persoane care au reușit în ciuda eșecului inițial.

Colonel Sanders : Fondatorul KFC. El și-a urmat visul la 65 de ani! El primea un ajutor social de doar 105 dolari, ceea ce l-a scos din minți. În loc să se plângă a decis să facă ceva. A crezut că proprietarii de restaurante vor fi încântați de rețeta lui de pui prăjit, o vor folosi, veniturile lor vor crește, iar el își va primi comisionul. A străbătut toată țara la volanul mașinii sale, a bătut din ușă în ușă, a dormit în mașină,  purtând același costum alb.

Știți de câte ori a fost refuzat? 1009 de ori!

Walt Disney: Omul care ne-a creat lumea Disney și pe Mickey Mouse. Prima lui firmă de animație a dat faliment. A fost concediat de editorul său pentru lipsă de imaginație. Se spune că a fost refuzat de 302 ori până a primit finanțarea pentru a crea Lumea Disney.

Albert Eistein: El nu a vorbit până la 4 ani și nu a citit până la 7 ani. Părinții și profesorii lui îl considerau retardat mintal. În final a ajuns să primească  premiul Nobel și să fie personalitate marcantă în lumea fizicii.

Vincent Van Gogh: A vândut un singur tablou în timpul vieții. Și acesta, unui  prieten. În ciuda acestui lucru el a continuat să picteze și a terminat peste 800 de tablouri. Acum, sunt foarte mulți cumpărători iar cel mai scump tablou este evaluat la 142.7 milioane de dolari.

Steven Spielberg: A aplicat și a fost respins de două ori de prestigioasa Universitate de film din Carolina de Sud. În loc să renunțe a mers la Universitatea de Stat din California. A câștigat de 3 ori premiul Oscar și este producătorul de film cu cel mai bun succes financiar al tuturor timpurilor. În 1994 a primit o distincție de onoare din partea Școlii de film care l-a respins de 2 ori.

Stephen King: Prima lui carte Carrie a fost respinsă de 30 de ori și a aruncat-o la gunoi. Soția sa a recuperat-o de la gunoi și l-a încurajat să mai încerce. Restul este istorie. A vândut peste 350 milioane de exemplare.

Stephenie Meyer: Autoarea seriei Amurg spune că inspirația pentru carte i-a venit de la un vis. A terminat-o în 3 luni dar nu a intenționat nici o clipă să o publice, până când nu i-a spus o prietenă că ar trebui să o facă publică.

A scris 15 scrisori către edituri. 5 nu i-au răspuns. 9 au respins-o. Una singură i-a dat o șansă. In 2010, Forbes publica că a câștigat 40 milioane de dolari din drepturile de autor.

The Beatles: Au fost respinși de numeroase studiouri de înregistrări. Motivul? „chitările sună ciudat” iar The Beatles „nu au nici un viitor în lumea muzicală”. La scurt timp au semnat cu EMI, iar în Statele Unite a început Beatlesmania, devenind cea mai cunoscută trupă din istorie.

Michael Jordan: Este cunoscut pentru faptul că a fost exclus din echipa de baschet a liceului. A devenit cel mai mare jucător de baschet dar nu a lăsat niciodată eșecul să îl oprească.

“Am ratat peste 9000 de lovituri în toată cariera mea. Am pierdut aproximativ 300 de meciuri. De 26 de ori am fost desemnat să execut lovitura decisivă a meciului și am ratat. Am ratat de nenumărate ori. Și acesta este motivul pentru care am reușit.”

Thomas Edison: Nici o listă cu personalități care au reușit deși inițial au eșuat lamentabil, nu este completă fără cel care a inventat, printre altele, becul. Eșecul nu l-a oprit. „Dacă încerc ceva de 10.000 ori și nu merge, nu înseamnă că am eșuat. Nu sunt descurajat, pentru că orice încercare nereușită este un pas înainte”.

Sursa: getbusylivingblog.com

Etichete

Comentează

Click aici pentru a spune ceva frumos

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.