Bombănelile Marinei Editoriale

…cu un roi de muște pe căciulă

Motto : “Dacă, analizându-ți faptele, consideri că nu ai de ce să te rușinezi, atunci de ce să te întristezi și de ce să-ți fie teamă?”

        Confucius

Te intrebi, privindu-i, de ce nu te privesc și ei, în ochi, atunci când vorbesc cu tine? De ce te ocolesc, atunci când le ieși în cale, de ce evită orice interacțiune cu persoana ta? De ce-și scuipă spre tine, cu atâta lehamite, banalul salut, atunci când vă nimeriți, din greșeală, în același lift? De ce se fâstâcesc, chiar și când tu ești cel care sparge gheața și intră în vorbă cu ei? De ce devin brusc posaci, dacă se-ntâmplă să-mpărțiți aerul aceleiași încăperi și de ce li se scufundă corăbiile în preajma ta, în timp ce tu le zâmbești deschis și nu le porți ranchiună?

….Fac toate astea pentru că sunt în culpă față de tine. Și ei știu că au fost nedrepți cu tine, că te-au sufocat nemeritat cu răutățile lor, că te-au vorbit pe la spate, trecându-te prin furcile caudine ale limbii lor ascuțite si plină de venin. Nu poartă căciulă, dar se simt cu musca pe ea, de fapt cu un roi întreg de muște mizerabile; un soi de “conștiință încărcată”, dar pe care nu se grăbesc să și-o elibereze… Ei nici măcar nu sunt siguri că tu ai aflat de răul pe care ți l-au făcut. Și asta pentru că, în majoritatea cazurilor, te-au lovit pe la spate și au încercat repede să spele urmele. Sau , mai rău, au acționat prin interpuși. Căci Răul coalizează oamenii mult mai eficient decât binele. 

De-aceea, te evită. Iar când n-au încotro, încearcă să salveze aparențele, căznindu-se să fie buni actori. Însă nici  măcar “teatrul” acesta ieftin nu-i salvează : zâmbetul de complezență le pocește chipul, iar vorbele forțat binevoitoare nu fac decât să-ți sfredelească timpanele,  cu acreala lor cu greu mascată. 

De aceea preferă să te evite. Pe tine, privirea ta, întrebările tale. Nu, nu e vorba de rușine, ci mai degrabă de groaza de a da ochii cu tine, victima lor. Pentru că au și ei Dumnezeul lor, de care-și amintesc însă extrem de rar. Dar El nu-i va ierta! E o simplă chestiune de timp. 

   Așa că…nu te neferici, din cauza lor!  Vezi-ți de mersul tău înainte, ridică-te după ce ți s-a pus piedică, scutură-te și pornește-o mai departe, pe drumul tău. Căci,  te asigur : nu ai nevoie nici de zâmbetul lor forțat, nici de bunăvoința lor de mucava! Ignoră-i! Căci asta îi doare cel mai tare. 

Ribrică oferită de :