Best seller Timp liber

Cine este MIREASA HOȚOMANĂ? …un best-seller, propus de Editura CORINT! 😁

Margaret Eleanor Atwood este o scriitoare canadiană, poetă și critic literar de limbă engleză, laureată a premiului Booker, în anul 2000.

Este autoare a numeroase volume de proză, eseuri și poezie. A câștigat în 2000 premiul Booker cu opera “The Blind Assasin”, fiind  nominalizată pentru același premiu cu Cat’s Eue și Alias Grace. Romanul său  Oryx and Crake a fost nominalizat atât pentru premiul Booker, cât și pentru premiul Orange.

Pentru că se apropie sărbătorile de iarnă, surprizele se înghesuie,  la Editura CORINT! Noua carte pe care o lansează o are pe copertă pe Margaret Atwood, iar titlul este unul cât se poate de “catchy” : MIREASA HOȚOMANĂ. 

      Unul dintre cele mai remarcabile personaje ale lui Margaret Atwood sta la pânda din centrul acestui roman complex, aidoma unui paianjen din mijlocul pânzei sale. Fascinanta, irezistibila și lipsita de scrupule, Zenia este o adevarata raufacatoare ca-n basme – cel puțin, așa și-o aduc aminte fostele ei prietene, Roz, Charis și Tony. Cele trei au fost colege la universitate cu decenii în urma și s-au reîntâlnit la înmormântarea Zeniei, iar de atunci au luat prânzul împreuna o data pe luna, analizând și reanalizând, în mod obsesiv, distrugerile pe care ea le-a produs în viețile lor. Mitomana geniala și inventiva, Zenia avea un adevarat talent de a exploata slabiciunile prietenelor sale, folosindu-se de intimitatea dintre ele ca de o arma pentru a le înșela și a le rapi banii, timpul, simpatia și iubiții. La cinci ani dupa înmormântarea ei, femeile sunt, însa, de-a dreptul șocate s-o zareasca la un moment dat: pare-se, pâna și moartea Zeniei a fost doar o alta amagire! Astfel încât cele trei personaje conspira pentru a-și înfrunta dușmanul de-o viața.

Atwood se dovedește o observatoare minunat de fina a perfidiei ascunse în spatele prieteniei, încrederii, dorinței și puterii.

Romanul a fost ecranizat în 2007, în regia lui David Evans, cu Mary-Louise Parker (cunoscută din serialul Weeds) în rolul seducătoarei femme fatale Zenia.

Romanul lui Margaret Atwood este un basm contemporan, scris cu malitiozitate; o lectură captivantă, plină de vervă, inteligență și pătrundere, o deconstrucție a legăturilor care există între femei – iubire, gelozie, furie, dispreț, răzbunare, prietenie; o sondare a profunzimilor răului, făcută cu o notă de umor.

Cât despre personajul care dă titlul cărții, o aluzie feministă la povestea fraților Grimm, ea este „cealaltă femeie”, răspunsul la fanteziile bărbaților și la temerile femeilor, malefică într-un fel misterios și atemporal, dar atât de maleabilă în multiplele ei fațete, încât devine aproape mitică. Atwood creează un monstru perfect credibil – căci fiecare dintre noi a cunoscut, cândva, o Zenia.

„Nimeni nu cartografiaza psihicul femeii aa cum o face Margaret Atwood…” NEWSWEEK

„Scris cu însuflețire, plin de observații patrunzatoare… probabil, cel mai inteligent roman sardonic al anului.” SALMAN RUSHDIE

„O versiune provocatoare a razboiului dintre sexe; [o carte] amuzanta, plina de inventivitate și de suspans… O performanță de virtuoz.” PUBLISHERS WEEKLY

„Amuzant, profund, emoționant… stilul lui Atwood este sclipitor, iar umorul ei – tăios, sexy și coroziv.” THE WASHINGTON POST

 

Comentează

Click aici pentru a spune ceva frumos

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.