Bombănelile Marinei Editoriale

Ceartă-te cu mine, dar înțelept!

…adică folosește argumente logice, păstrează-te între hotarele subiectului inițial. Nu mă jigni, nu arunca vorbe grele, pe care apoi nu le mai poți întoarce. Nu ridica tonul – aud foarte bine, te asigur, iar dacă este liniște în încăpere, îți aud până și gândurile. Nu te inflama din cale-afară : indiferent de subiectul său, cearta noastră nu va schimba cursul Destinului, nici pe-al omenirii, și nici măcar pe mine. Dintr-o ceartă nu voi deveni brusc mai deșteaptă, mai bună, mai corectă, și nu voi ajunge niciodată să gândesc ca tine. Poate doar din politețe. Iar dacă sunt o încăpățânată, o ceartă aprigă nu va face decât să mă înverșuneze și mai tare.

Înainte de a te certa cu mine, gândește-te bine la ceea ce vrei să obții. Sau dacă vrei să obții ceva, sau te cerți doar ca să te bagi în seamă. Vezi, așadar, dacă merită să te cerți, Dacă nu am putea oare să ajungem la același rezultat, sau poate chiar la altul mai bun, fără să ne certăm. Ci, pur și simplu, povestind și încercând să cădem de acord. Și din nou mă întorc la argumente. Sunt tare importante acestea. Mai ales cele logice. Cu un argument bun, m-ai redus la tăcere și înțelepciune. Știu că e greu să le găsești : prin jurul nostru circulă în ultima vreme numai argumente tembele. Și destui tembeli care le emit. Și alții, care le iau în seamă. Dar eu continui să pledez pentru ele, să mi le doresc, ca pe niște leacuri tămăduitoare în caz de durere aprinsă.

Înainte de a te certa cu mine, caută înlăuntrul tău lucrurile perfecte și corecte. Le găsești? Oare nu ai nimic a-ți reproșa? E foarte urât să sari la beregata altuia, când tu însuți ești plin de bube. Când trecutul tău gâfâie sub povara greșelilor pe care tu însuți le-ai făcut. Te consolezi cu gândul că nu le cunosc, că nu le voi afla niciodată? Greșit! Nici nu știi cât de neașteptat poate ieși adevărul la suprafață. De aceea, înainte de a ridica piatra, gândește de două ori dacă nu e mai înțelept s-o lași acolo, la locul ei, în pace.

Nu căuta să te cerți doar de dragul de a te certa. Cum s-ar zice: gândește-te de șapte ori și ceartă-te o dată! Care e, până la urmă, miza? Nu cumva este una falsă? Oare ai înțeles bine ceea ce am spus, ceea ce am făcut, sau te-ai năpustit asupra mea în mod gratuit, doar pentru că ești o persoană certăreață din fire, iar certurile îți hrănesc adrenalina și te fac să simți că trăiești? Dar ce urât e să traiești, certându-te.

Insă dacă tot ai chef de ceartă, hai să ne certăm pe tema principală; s-o respectăm, măcar pe ea, dacă nu și pe mine. Dacă ne certăm pe tema fluturilor,să rămânem printre aripile lor : ce legătură au ei cu numărul de bărbați care mi-au trecut prin suflet? Sau cu emisiunile pe care le fac? Sau cu anii din buletin, culoarea părului meu, lungimea fustei, numarul de pistrui de pe nas? Nu te pierde în răutăți, nu te îneca cu propria ură. Eu nu te detest, oricât rău mi-ai face, deci lupta noastră va fi inegală. Mai bine fii un om rațional, ceartă-te scurt, la obiect și, repet, obligatoriu cu argumente. Și încă ceva: învață să și pui punct.

Și ar mai fi ceva de spus: nu știu dacă ai auzit de cuvântul “toleranță”. Nu, nu l-a inventat eu, e demult în dicționare, puteți să faceți cunoștință! Eu una îl iubesc tare mult. Pentru că îmi dă dreptul să respir, fără să te deranjeze respirația mea. Și pentru că mă învață să te iubesc, chiar dacă gândești altfel decât mine. Ți-l recomand cu drag. Cunoașteți-vă, petreceți ceva timp împreună. O să-l îndrăgești și vei avea o viață mai frumoasă.

Iar dacă ții totuși morțiș să te cerți cu mine și chiar nu te poți abține, ceartă-te! Te asigur însă că nu ne va fi mai bine nici mie, nici ție. În primul rând pentru că vom pierde timp. Apoi neuroni, pe câmpul de luptă. Ne va crește tensiunea, vom acumula energii negative care se vor preschimba apoi, pe nesimțite, în maladii supărătoare. Îi vom întoarce împotriva noastră și pe apropiații fiecăruia dintre noi – eu pe ai tăi, tu pe ai mei – căci, din solidaritate, ai noștri vor simți nevoia să ne țină partea, chiar dacă greșim. Nu ne vom simți ușurați nici măcar dacă celălalt pare că a capitulat. În sinea lui, e posibil să ne rămână dușman pe viață.

Fără doar și poate, cearta nu e un lucru bun. Așa că, în loc să te cerți cu mine, mai bine mergem la un suc, un film sau o partidă de shopping, ce zici?

( Articol dedicat tuturor celor care au sărit la beregata mea, atunci când mi-am permis să-mi spun punctul de vedere în legătură cu maidanezii care au atacat-o pe Andreea Marin).

Uscatoare rufe