Iubirea este unul din ingredientele de bază care contribuie esențial la starea noastră de bine. Incă de mici căutăm iubirea. Mai intâi de la părinți apoi de la cei care ne inconjoară. Când nevoia de afecțiune este satisfăcută, copiii cresc cu incredere, optimism și securitate emoțională. Dacă lucrul acesta nu se intâmplă vom regăsi, mai târziu, tineri lipsiți de incredere, retrași, cu frustrări care se vor regăsi in calitatea relațiilor pe care le vor avea.
Dar să pornim de la cazul fericit, in care adolescentul nostru a crescut intr-o familie iubitoare dar pentru care iubirea părinților nu mai este suficientă. Iar tânărul nostru pleacă in căutarea unei relații romantice.
Există două motive pentru care un tănăr își dorește o astfel de intâlnire. Primul motiv ar fi pentru că iși dorește un partener sau o parteneră. Când ai o astfel de dorință ești foarte atent la persoanele cu care interacționezi, intrucât iți dorești o persoană specială care să iți impărtășească sentimentele. Al doilea motiv este pur și simplu curiozitatea. Toți cei din jur au partener(ă), iți dorești să cunoști, să descoperi. Este situația in care adolescentul nu iși dorește implicare și angajament.
Ceea ce este clar, indiferent de situație, este faptul că iubirea adolescentină este frumoasă dar nu lipsită de dificultăți, de provocări pe care nu le vom regăsi la relațiile adulte.
Una din marile provocări o reprezintă faptul că adolescenții se află la vârsta la care incă incearcă să se descopere, să se cunoască mai bine. Iar atunci când nu știi cine ești devine puțin mai complicat să pui bazele unei relații lipsite de neințelegeri. Fie vor realiza că nu sunt compatibili, fie vor incerca să fie pe placul partenerului renuntând la propriul eu. Ambele situații soldate de obicei cu scântei… și multe lacrimi.
Există și cazuri fericite, in care tinerii realizează etapa in care se află și iși doresc să se descopere impreună și să își ofere suport in procesul de descoperire și maturizare emoțională.
Deși știu că tinerii nu se dau in vânt după sfaturi, mai ales dacă vin de la persoane adulte, am să risc totuși și am să le spun câteva trucuri, care sper eu, le va face viața sentimentală mai ușoară:
- Asigurați-vă că sentimentele sunt reciproce, inainte de a vă implica 100%.
- Nu incurcați sexul cu iubirea. Iubirea inseamnă mai mult decât atracție fizică. Faceți tot posibilul să pășiți cu dreptul pe acest tărâm. Nu vă grăbiți, nu cedați presiunilor. Faceți pasul când sunteți pregătiți și aveți incredere in partener.
- Nu vă sacrificați toți prietenii de dragul unei relații. Când sunteți la inceputul unei relații vă doriți săpetreceți cât mai mult timp cu partenerul și aveți tendința să uitați de prieteni. Este important să păstrați loc și pentru familie, prieteni precum și pentru activități care îți fac plăcere, chiar dacă nu il implică și pe celălalt. Cu alte cuvinte, nu renunța la tine!
- Discutați despre viitor impreună. Împărtășiți același punct de vedere? Ce se va intâmpla după absolvire?
Chiar dacă pe alocuri pare complicat, prima iubire este o experiență care vă va marca pentru tot restul vieții. Incercați să fie o amintire frumoasă!
Și pentru că cel mai utilizat mod de a comunia al tinerilor este cel digital iar bateria telefonului trebuie să fie permanent incărcată pentru a nu rata o declarație de dragoste, Hama Romania vă recomandă o baterie externă care asigură un plus de energie în deplasare și care este compatibilă cu toate telefoanele mobile, tabletele și alte dispozitive, de exemplu, smartwatch, cameră digitală sau căști cu Bluetooth. Iar încărcătorul portabil este mic și ușor, adecvat pentru buzunare de orice dimensiuni și pentru bagajul de mână.
Comentează