Bombănelile Marinei Editoriale

Capul face, capul trage…Cine-l are! 😁

                               

Viața este o lungă înlănțuire de decizii, pe care le avem de luat, în fiece moment. De la cele extrem de simple, cum ar fi , spre exemplu, cele din fața raftului de la supermarket ( “Să iau orez cu bob lung sau orez prefiert?”) , pâna la cele complicate, prinse ca într-o menghină în ecuatia vieții : “Să mă mărit cu acest om?” ! “Să fac copii?”, “Să plec din țară?”. Acest gen de decizii nu numai că ne răsucesc  lăuntrul, framântându-l vreme îndelungată, dar și provoacă efecte deloc simple, cu miez adânc, pe termen, cel mai adesea, tare lung. Uneori, pe toată viața. Un “DA”, spus anapoda, ți-o poate transforma pe aceasta în calvar, în vreme ce un “NU”, spus la timp,cu fermitate,  te poate salva de la pierzanie.

 Deciziile noastre ne pot condamna la fericire sau, dimpotrivă, ne pot arunca in groapa cu lei a necazurilor. Le luăm cugetat sau impulsiv, le luăm de capul nostru sau sfătuindu-ne cu cei din jur, care nu întotdeauna ne sunt prieteni. “Capul face, capul trage” – așează înțelepciunea populară verdictul suprem asupra deciziilor noastre. Din nefericire însă, nu întotdeauna deciziile noastre sunt luate “cu cap”. De multe ori ele sunt forțate de timp, sau, și mai rău,  sunt subjugate altor criterii decât cele ce țin de fericirea noastră. Luăm decizii care să le aducă liniște celor pe care-i iubim, chiar dacă aceste hotărari ale noastre merg pe contrasensul drumului nostru spre fericire. Nu odată tinem cont de părinți sau de copii, atunci când alegem intre variantele pe care viața ni le oferă la “meniul zilei”. Îi vedem fericiți și liniștiți și, deși știm bine că sufletul nostru ar fi ales altceva, ne bandajăm regretele cu mulțumirea de pe chipul oamenilor dragi nouă..

Nu-i ușor să iei “decizia cea mai bună” – sintagmă total neinspirată, pentru că deciziile nu pot fi “cele mai bune” în general. Ele sunt atât de subiective, incât te ia cu leșin, studiindu-le! Bunăoară, a opta pentru a-ți părăsi țara poate deveni , pentru unii, atingerea luminiței de la capătul tunelului, iar pentru alții – cufundarea în bezna cea mai groasă a aceluiași tunel. Un anume bărbat, ales de o femeie, o poate transforma pe aceasta în cea mai fericită soție din lume, pe când același bărbat, ales de o alta, poate genera o catastrofă conjugală de rang inalt. 

De regulă, luăm decizii care să ne aducă “mai bine”-le în viața noastră. Acesta este scopul suprem al oricărei decizii, mai simple sau mai complicate: ȘI atunci când alegem orezul din supermarket, ȘI atunci când alegem barbatul potrivit din raftul cu bărbați. Însă cel mai groaznic lucru este să ia altii decizii pentru noi. Din simplul motiv că , de cele mai multe ori, aceștia vor urmări binele lor, și nu al nostru. Tocmai din această cauză trebuie exercitat, bunăoară,  dreptul la vot : pentru ca aceia ce iau decizii în numele nostru, să fie oameni cărora chiar să le pese de noi, și nu doar de ei. 

….Chiar dacă ni se pare că viața noastră curge conform unor reguli prestabilite, în care nu avem niciun cuvânt de spus,  suntem nevoiți totuși să luăm decizii, de dimineața până seara. Decizii înțelepte, decizii pripite, decizii pe termen scurt, decizii cu bătaie lungă, decizii pentru noi, decizii pentru cei din jur care se tem să le ia, etc. Până și lipsa de decizie este tot o decizie : decizia de a-ți lăsa viața la voia intâmplării. De a-i lăsa pe alții să decidă pentru tine. De o faci, nu mai ai voie să cârcotești ulterior : ai avut decizia în mână și nu ai luat-o! Deci, plătește pentru asta!

      Se spune că fiecare zi e un nou inceput. Dar și un start pentru deciziile de peste zi. Multe dintre ele au fost configurate noaptea, care – zice-se – e un sfetnic foarte bun. Poate pentru că atunci avem de a face cu un creier odihnit. Sau pentru că nu ne influențează nimeni, întinzându-ne capcane….

Pentru că imi citiți editorialul, cel mai probabil, dimineata, va doresc să aveți o zi în care deciziile voastre bune să se țină lanț. Pe prima ați bifat-o deja : aceea de a citi prezentele rânduri! 😁

….lucru pentru care vă mulțumesc! 

Uscatoare rufe